Kdo je ujel najlepšo?

V soboto smo zaključili muharsko sezono ribolova potočnih in soških postrvi. Do konca novembra je ponekod še dovoljen ribolov šarenk in lipanov. Tisti ribiči, ki se bodo podali na njih, naj bodo pozorni na drstne jame. Postrvi so ponekod že krenile na priprave za drst. Drugi ribiči se bodo lotili ribolova krapov, tretji pa sulcev, katerih ribolovna sezona se je uradno začela s 1. oktobrom.

Ribolovnih možnosti imamo v Sloveniji veliko in ribiči jih s pridom izkoriščajo. Postrvja sezona se je resda za letošnje leto zaključila in marsikaterega ribiča je zadnji dan ribolova rdečepikastih in marmoriranih lepotic navdal z melanholijo. Njihov ribolov je za 6 mesecev prepovedan (vsaj za ribiče gentlemane). A brez razloga. Prihaja bogat čas jeseni, ko jim pustimo, da se v miru zdrstijo, mi pa se preusmerimo na druge ribje vrste.

Drst postrvi

Ko se temperatura zniža, pretok vode poveča in noči daljšajo, se v postrveh zbudi nagon in odplavajo na drst. Zanimiv blog na to temo smo že napisali, prebereš ga lahko TUKAJ (Ljubezen je v zraku). Oplojene ikre zakopljejo na peščenih predelih, ki so bogati s kisikom. Imenujemo jih drstne jame. Ker ribiči še brodijo po vodotokih, ribolov šarenke in lipanov je dovoljen, ne bo odveč skrb, kje brodimo. Z nepremišljeno hojo lahko poteptamo dragocene ikre in ubijemo na tisoče rib, še preden so se sploh izvalile. Pri hoji po vodi bodimo pozorni na sveže odkopani droben pesek ali drug rečni material, še bolje pa je, če lovimo z brega in se brodenju po vodi v tem občutljivem času popolnoma izognemo.

Muharjenje šarenk in lipanov …

Če je ribolov potočnih in soških postrvi prepovedan, še ne pomeni, da moramo v kot pospraviti tudi muharice. Kar nekaj mikavnih muharskih revirjev je še odprtih (denimo tale). Jesenski ribolov je znova zelo zanimiv, saj ribe zaradi večje količine vode niso tako občutljive na prisotnost ribiča ob vodi. Pripravljajo se na “zimsko spanje”, zato se marsikje hranijo pogosteje in pogumneje, kot poleti. Zlasti lipani so izrazito jesenske ribe in v tujini jih takrat tudi intenzivno lovijo. Zanimiv blog na to temo lahko prebereš TUKAJ.

… ali pa krapolov

V zadnjem blogu smo pisali o nekaterih kraparskih vabah, ki jih lahko uporabimo za ribolov teh zanimivih in previdnih rib. Jesen je za njihov ribolov izjemno interesantna, to pa velja za stoječe in tekoče vode, seveda, če vodostaj slednjih to dovoljuje. Krapi so pri nas zelo pogosti, jeseni pa odlično prijemljejo, saj čutijo, da prihaja zima in z apetitom povečujejo zalogo maščobe.

Kralj voda – sulec

Če vam krapolov ne diši, ste bržkone v tisti skupini ribičev, ki lovi sulce. Zahteven, a dinamičen in zanimiv ribolov ponuja ogromno izzivov, odrekanja in lepo kočno nagrado. Ulov velikega sulca je prestiž, ki ne uspe vsakemu. Vsem, ki se tega posebnega športnega ribolova šele lotevate, priporočamo branje zanimivega bloga (klikni TUKAJ). Izkušenejše ribiče vabimo na ta dva revirja, ki sta s sulci zares zelo bogata:

Za ribolov v obeh revirjih ne potrebuješ spremstva lokalnega ribiča!

Kakšen je tvoj plan za ribolov jeseni? Zaupaj nam v komentar. Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si – karkoli boš že lovil!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja