Vabe za ribolov krapov

Od vas pogosto dobimo vprašanje, zakaj v blogu ne zapišemo katere od osnovnih znanj, ki bi koristile ribičem začetnikom. Ker želimo, da je naše pisanje čim bolj pestro, tokratni blog namenjamo eni od tematik, ki bo koristila predvsem tistim, ki se z ribolovom šele spoznavajo. Pišemo o različnih vabah za ribolov krapov. Njihov ribolov je lahko zelo zanimiv, ker te ribje vrste poseljujejo številne ribolovne revirje po Sloveniji pa je ribičem tudi zelo dostopen način preživljanja prostega časa v naravi.

Krapi so večinoma talne ribe, zato vabo položimo na dno, jo z njega malenkost dvignemo ali pa lovimo s plovcem in plovec nastavimo tako, da vaba lebdi tik nad dnom. Ker živijo v vseh teh vodnih conah tudi druge ribe, so takšne (ali tako nameščene) vabe pravzaprav vsestranske. Spoznajmo jih pobliže in poglejmo tudi njihove različice.

Zrna sladke koruze

Med ribiči začetniki in starejšimi ribiči je to verjetno vaba, ki jo imajo najraje. Ne samo oni, tudi krapom tekne. Je poceni, enostavna za uporaba in z njo je lepo loviti. Namestimo jo lahko neposredno na trnek ali na las. Le eno težavo ima: hitro razpade, ali pa jo raztrgajo manjše ribice, ki jo prav tako obožujejo.

Polenta

Gre za izpeljanko koruze. Polento skuhamo, jo ohladimo in zgnetemo. Po želji ji dodamo aromatične snovi, kot so denimo med, vanilijeva krema, drobtine in druge dobrote. Polento namestimo neposredno na trnek ali pa na spiralni kovinski privesek na trnku, ki deluje podobno kot las za namestitev bojlija. S polento največkrat lovimo na dnu, obožujejo pa jo tudi drugi krapovci, zlasti linji.

Testo

Testo imajo krapi radi, a je v primerjavi z drugimi vabami precej pusta. Zato testu ribiči dodajajo snovi, ki oddajajo vonjave, ter tako iz testa nevede izdelajo bojli (in ga ne razvijejo do konca). Testo je sicer znana vaba za ribolov mren, platnic, klenov in podusti, z njim pa lahko lovimo na dnu ali s pomočjo plovca.

Kruh

Poznajo ga otroci, mladostniki in odrasli ribiči. S to vabo smo se srečali že, ko smo prvič zakorakali v svet ribolova. Gre za cenovno ugodno vabo, ki je tudi enostavna za uporabo. Njena slaba lastnost je, da se hitro zmehča in razpade. Ker je zelo všeč vsem krapovcem, tudi manjšim ribicam, hitro izgine s trnka in načeloma nima časa, da bi počakal na prijem večje ribe. Dobra lastnost kruha je, da lahko z njim lovimo na gladini. Tak način ribolova, ki je lahko zelo adrenalinski, pride v poštev zlasti v toplih mesecih, ko lovimo krape na gladini. Na trnek namestimo skorjo in nekaj sredice, vabo vržemo na ribolovno mesto s pomočjo plovca nevsiljivih barv ali z vodno kroglico.

Bojliji

Gre za kuhane kroglice iz aromatiziranega testa. To je vaba, ki je v kraparskem svetu v zadnjih 20 ali 30 letih sprožila pravo revolucijo. Danes je to standardna vaba za ribolov krapov in med ribiči velja prepričanje, da je tudi najboljša. Na voljo je ogromno različnih bojlijev, od velikih, majhnih, sadnih okusov, mesnih okusov, takih, ki potonejo, do takih, ki plavajo. Za začetnika lahko izbira pravega bojlija predstavlja izjemno težko odločitev, a ta je v resnici težka tudi kasneje, ko postane ribič že bolj izkušen.

Bojlije izdelajo tako, da v posodo stresejo moko, krmila, različne skrivne dodatke, semena, arome, barvila in jajčka, vse skupaj zmešajo in izdelajo klobasice. Te nato narežejo in koščke oblikujejo v kroglice, ki nato romajo na kuhanje. Ko so kuhane, jih ribiči ustrezno zapakirajo in pripravijo na ribolov. Večje dimenzije bojlijev, denimo od 20 mm premera naprej, so primerne za ribolov večjih krapov. Dobre so zato, ker so pač velike in jih ne morejo posrkati manjše ribice. Seveda so zelo dobri tudi manjši bojliji, vendar moramo pri izbiri velikosti vedeti predvsem, kdaj bomo lovili in kje. Izbor vabe vedno prilagodimo razmeram na ribolovnem mestu. Pozimi lovimo z bojliji, ki so izdelani na osnovi alkohola in ne na osnovi maščob. Aromatične snovi so na alkoholni osnovi v mrzli vodi lažje topni kot pa tiste snovi, ki so skrite v maščobni osnovi.

Posebno poglavje pri uporabi bojlijev so t.i. lebdeči bojliji. To so bojliji, ki so jim izdelovalci dodali snovi, ki plavajo. Zato se tudi takšen bojli pod vodo dvigne h gladini. Zadevo lahko s pridom uporabimo tam, kjer je veliko mulja. Da bi riba našo vabo našla prej, uporabimo navaden bojli, ki mu na las dodamo še en lebdeči bojli. Kombinaciji ribiči dostikrat rečejo tudi snežak, saj zares spominja na miniaturnega snežaka. Takšna vaba nekoliko lebdi nad dnom in je za velikega krapa še posebej zanimiva. Bojli lahko potopimo tudi v posebno omako, t.i. dip, in vabo še dodatno aromatiziramo.

Kostni črvi

Od vab živalskega izvora je ponekod dovoljen tudi kostni črv. Gre za drobcen bel črv, ki ga nataknemo na trnek (največkrat nekaj črvov). Vaba je za ribolov zelo zanimiva, saj jo ribe obožujejo, a morda ne tako zelo striktno le za ribolov krapov. Kostne črve radi uporabijo ribiči tekmovalci, ki med treningom ali tekmovanjem z njimi ujamejo tudi veliko (velikih) krapov. Ker je vaba majhna, je tarča požrešnosti drugih manjših rib. Te kostne črve hitro raztrgajo, zato na trnku ne ostanejo dlje kot nekaj minut.

Deževniki

Odlični so za ribolov na dnu pa tudi za ribolov s plovcem. So dostopna vaba, ki pa ni dovoljena povsod. Pred ribolovom obvezno preverite, ali smete v revirju uporabljati deževnike. Na trnek jih navijemo tako, da kovinski del popolnoma prekrijemo, del deževnika pa naj visi, miga in vabi k prijemu. Deževniki so vaba živalskega izvora, ki je na trnku obstojnejša kot kostni črvi, zato je za ribolov primernejša. Vseeno jo ribe hitro raztrgajo, zato je primernejše, če jih uporabimo več skupaj v šopu in da lovimo na dnu. Deževnike krapi naravnost obožujejo, a pri ribolovu z njimi lahko pričakujemo tudi prijem velikega linja, soma in celo ščuke.

Peleti

Gre za posušeno mešanico mok in krmil. Peleti so podobni bojlijem, le da praviloma niso okrogle oblike, temveč so podobni miniaturnim valjem. Lahko so zelo majhni ali pa tudi veliki. Načeloma z njimi lovimo pri dnu in ribe jih imajo rade. Pelete pogosto uporabimo tudi kot krmilo za privabljanje rib, za vabo pa uporabimo katero od drugih dobrot, omenjenih v tem blogu.

Umetna muha

Izjemno zanimivo je tudi muharjenje krapov, zlasti poleti, ko se te ribe dvignejo h gladini. Takrat uporabimo umetno muho, ki »posnema« kruh ali katero od drugih naravnih dobrot, denimo rakca, črva in podobno. Dobra umetna muha za ribolov krapov je nekoliko večja, lahko plava ali potone. Pomembno je, da ribič ribo vidi, kajti kljub temu, da je lahko v igri velik krap, so prijemi nežni in ribič mora zategniti takoj, ko vidi prijem.

Druge vabe

Nekateri ribiči poročajo u ulovu krapa z umetno vabo, denimo z blestivkami ali s silikonskimi ribicami. Res je, da krap rad poje tudi mesne vabe, a napade žive le izjemoma.

Izmed vab, ki smo jih uvrstili v kategorijo »razno«, moramo omeniti tudi posebne suhe pripravke, ki jih najprej zmešamo z vodo, da postanejo mehki in gnetljivi, nato pa jih namestimo neposredno na trnek. Takšni pripravki vsebujejo močne arome in beljakovine, ki so krapom zelo všeč, zato na njih pogosto prijemljejo. Ker pa je mešanica mehka in na trnku sila nestabilna, hitro razpade in za dolgotrajni ribolov ni primerna (vabo moramo stalno popravljati).

Izjemno dobro se obnese tudi tigrov orešček, vendar mora biti fermentiran, da ga krapi lahko dobro prebavijo. Namestimo ga tako kot bojli, torej na las.

Katera je tvoja najbolj priljubljena vaba za ribolov krapov? Sporoči nam v komentar spodaj!

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili vire:

  • bigcartel.com
  • korda.co.uk
  • thethingswellmake.com
  • fish-on-friday.com
  • 4.bp.blogspot.com
  • i.ytimg.com
  • bestbaitforcarpfishing.com
  • keyassets.timeincuk.net

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Vabe za ribolov krapov

  • pri 8:16
    Permalink

    Super prispevek za vse nas ribiče. Kar tako naprej.

    Odgovori
  • pri 15:54
    Permalink

    Lovim krape na slanino s papriko. kruhom ki sem ga zaradi obstojnosti na trneku zmešal z malo parike in zgnetel zraven še vato.

    Dober prijem ribiči prijatelji moji Tomislav

    Odgovori
    • pri 7:46
      Permalink

      Zdravo Tomislav in hvala za komentar. Zelo zanimiva vaba!

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja