Danes obeležujemo Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Danes, 27. januarja, obeležujemo Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na današnji dan pred natano 77. leti, leta 1945, so zavezniške sile osvobodile koncentracijsko taborišče Auschwitz na jugu Poljske.

Dan spomina so razglasili leta 2005 na Generalni skupščini Organizacije združenih narodov (OZN). Spominjamo se žrtev enega najhujših genocidov v zgodovini človeštva. V slabih petih letih, od maja 1940 pa do januarja 1945, so samo v njem nacisti pobili okoli 1,1 milijona ljudi, večinoma judov.

V njem so bili tudi številni Slovenci, po podatkih avstrijskih raziskovalcev več kot 3000. Kazen jih je doletela, ker so imeli sorodnike partizane, upornike, ker so bili judi ali le drugače misleči. Taboriščnike so po prihodu v taborišče fotografirali, kar v drugih koncentracijskih taboriščih niso počeli. Večino od 200.000 izdelanih fotografij so ob ukinitvi taborišča uničili, slabih 40.000 pa jih je pred propadom rešil nek taboriščnik. Med njimi spoznamo tudi približno 800 Slovenk in Slovencev.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja