Nakup zračne puške z osebnim dokumentom

Zračno orožje, torej puške in pištole, imajo doma številni Slovenci. Do moči 25 joulov oziroma največje izhodne hitrosti diabole 240 m/s lahko takšno orožje kupimo brez priglasitvenega lista in le z osebnim dokumentom.

Najpogosteje izbirajo Slovenci klasične mehanske zračne puške prelamače z možnostjo 1 ali 10 nabojev v nabojniku. Po priljubljenosti sledijo zračne pištole, tako vzmetne kot plinske (CO2). Slednje so šibkejše in dosegajo moč do 7,5 J (za primerjavo: lovska risanica, ki jo lovec potrebuje, da pade divjad v ognju, ima približno moč 1000 J, air soft puške pa približno od 1 do 2 J).

Med zračnimi puškami so najpriljubljenejši bolj športni, modernejši modeli, sledijo klasične puške, ki posnemajo tradicionalne risanice in imajo leseno kopito. Na voljo so v kalibru 4,5 in 5,5 mm. Pištole so manjše, kompaktnejše in posnemajo znane proizvajalce, denimo Walther ali Smith & Wesson. Plinsko bombico vstavljamo v kopito, nekatere so s funkcijo blow-back, druge ne.

Več o ustrezni izbiri zračne puške lahko preberete tukaj. Za nakup moramo biti polnoletni, ob nakupu pa prodajalcu predložimo osebni dokument (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje). Zračno orožje lahko uporabljamo na zato posebej namenjenih prostorih in le v športne namene.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Nakup zračne puške z osebnim dokumentom

  • pri 11:41
    Permalink

    Pozdravljeni
    Ali je na slovenskih rekah in jezerih dovoljena uporaba pnevmatske naprave za izstreljevanje vabe za lovljenje rib?

    Odgovori
  • pri 19:50
    Permalink

    Spoštovani
    Predlagam, da avtor prispevka še enkrat pogleda osnovnošolski učbenik za fiziko in fizikalni količini moč in energija, s pripadajočimi enotami, uporablja pravilno! Obup!

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja