Izdelava bojlijev je enostavna

Si že lovil krape z bojliji, a se ti je zdela njihova cena previsoka? Te odlične vabe za krape in druge sorodne sladkovodne ribe si lahko izdelaš doma in z njimi loviš prav tako dobro kot s kupljenimi. Z nekaj iznajdljivosti in znanja lahko izdelaš vrhunske bojlije za dostopno ceno. Pogoj je, da si natančen in imaš smisel za razmerja. Beri dalje in poglej, kako pristopiti k izdelavi bojlijev.

Ribolov krapov na Vrhniki že od 8 EUR naprej! Poglej TUKAJ!

Bojliji so odlična vaba za krapa! Zakaj? Ker so bogati s hranilnimi snovmi, lepega videza in lepo dišijo. Te je kdaj zanimalo, kako jih izdelati doma? Pravzaprav je osnovni postopek sila preprost! Sami jih pripravimo na dva načina. Pri prvem uporabimo mešanico zdroba in sojine moke, pri drugem pa otrobe, žitarice in z glutenom bogato moko.

Enostavno je najbolje

Za izdelavo si pripravi zdrob, sojino moko, jedilno aromo (denimo vanilija, jagoda, …) in jajca. Zmešaj 200 g zdroba in 200 g sojine moke. Dodaj 2 jajca, 20 ml arome in 20 ml barvila. Aromo in barvilo lahko kupiš v bolje založeni živilski trgovini. Zmešaj in počasi dodajaj jajca in moko. Dobiš fino pasto, ki jo lahko gneteš z rokami. Nekateri pravijo, da lahko za ribolov uporabiš že kar to pasto, vendar jo sami raje skuhamo in dobimo odlične doma izdelane bojlije!

Iz mase najprej izdelaš klobasice, jih narežeš na njokom podobne kosce in te oblikuješ v kroglice. Opravilo vzame veliko časa, še posebej, če imaš veliko mase. Naprednejši ribiči so si za ta korak omislili posebne pištole oziroma druge podobne priprave, s katerimi je izdelava bojlijevih klobasic hitrejša in enostavnejša. Klobasice nato vstaviš v posebne prekate in jih s krožnimi gibi spremeniš v kroglice želenih dimenzij. Za 2 minuti jih vržeš v vrelo vodo in bojliji so pripravljeni. Moraš jih le še ohladiti in posušiti, nato pa se lahko odpraviš na ribolov. Če jih izdelaš več, jih lahko nekaj tudi shraniš tako, da jih zmrzneš.

Za najbolj izbirčne krape

Nekateri ribiči, ki izdelujejo svoje bojlije, dajo v maso raje zdrobljene otrobe, žitarice in podobne stvari, ki jih zmešajo z glutenom bogato moko. Mešanico nato prav tako obogatijo z aromami in različnimi dodatki (in prav tu se skriva skrivnost posameznega bojlija!), maso pa zlepijo s primerno količino jajc. Pri jajcih nikar ne zavržite njihovih lupin. Te so namreč pomemben vir kalcija, ki ga krapi potrebujejo. Prav tako pa hrustanje lupinice spominja na hišice polžkov in školjk, ki jih krapi naravnost obožujejo. Slednja receptura se naslanja na moko, ki je bogata z glutenom. Več glutena bo v masi, kompaktnejši bodo bojliji (v primeru da bi se mu odpovedali, bi bili bojliji tudi po kuhanju premehki za ribolov »na las«.

Če bomo sveže bojlije postavili za minutko v mikrovalovno pečico, bomo iz njih naredili odlične lebdeče bojlije (pop up). Pri celotni izdelavi bojlijev je morda najpomembneje to, da imamo vedno v mislih dobro počutje krapov. Prav zato za izdelavo naših priljubljenih vab vedno uporabljamo takšne sestavine, ki niso dražljive ali škodljive za krape in njihove občutljive želodčke. Vedno krmimo le toliko, kolikor menimo, da ne bo škodilo ribam in vodnemu ekosistemu.

Si že poskusil izdelati domače bojlije? Prepričani smo, da ima vsak ribič svoj skrivni recept. V enem od prihodnjih blogov se bomo poigrali tudi z različnimi primernimi aromami za ribolov teh priljubljenih rib.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri izdelavi bloga smo uporabili naslednje vire:

 • frenchcarpandcats.com
 • homemadeboilies.files.wordpress.com
 • 4.bp.blogspot.com

avatar

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Izdelava bojlijev je enostavna

 • avatar
  16/10/2017 pri 8:46
  Permalink

  Zelo dober prispevek na temo izdelave domačih bojlijev.

  Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.