Nekaj nasvetov za uspešnejši sulčelov

Sulec je kralj voda, častnega naziva pa mu nismo nadeli kar tako. Ker ga je težko ujeti, si je ta velik salmonid med ribiči izboril prav posebno spoštovanje. Za njegov uspešnejši ribolov veljajo določena pravila, tako kot pri drugih ribjih vrstah. Če jih ribiči upoštevajo, si prav lahko obetajo ulov, o katerem so nekoč samo sanjali. Prav nič vam ne bo škodilo, če jih (znova) preberete.

O ribiški opremi, ki je za ribolov sulcev najprimernejša, pa tudi o vabah in drugi opremi, smo v preteklosti že pisali. V nadaljevanju vam zato predstavljamo še zadnje v nizu napotkov, ki vam bodo na obraz narisali ribiški nasmešek – če jih boste upoštevali.

Stress-ManagementStres in težave pustite doma

Na ribolov pojdite s prazno glavo, sproščeni in umirjeni. Pri sulčelovu ni mesta za tekmovanje. Če kralje voda lovite z namenom, da boste zasenčili prijatelja s fotografijo večjega sulca na Facebooku, raje ostanite doma. Sulčelov je bolj podoben pravemu lovu na velike zveri ali trofejnega jelena, kot pa ribolovu drugih (manjših) vrst rib. Temu primerno se mora obnašati tudi ribič.

Spremljajte vremensko napoved

Izjemno dober čas za ribolov sulcev je, ko pada zračni tlak. Takrat prihaja vremenska fronta s pooblačitvijo in dežjem, navadno se takrat tudi malo otopli. Belice in druge ribe se odzovejo s povečano aktivnostjo, njim pa sledi tudi sulec. Pa vendar, večina ribičev nima časa na pretek. Zato pojdite loviti, ko zmorete. Takrat je najpomembnejše, da ne odnehate, da zaupate vase tudi, ko sredi decembrskega dne pripeka sonce. In najpomembnejše – da v sulčelovu uživate!

DSC_0146a-MediumOpazujte vodo in njeno okolico

Sulce lovite tam, kjer sploh so. Če ne veste, ali živijo v določeni reki, se pozanimajte med prijatelji, preberite glasilo, revijo ali pobrskajte po spletu. Iščite tolmune, njihove začetke in konce. V plitvejših delih bodo sulci lovili hrano zgodaj zjutraj in pozno zvečer. V tolmunu se bodo zadrževali čez dan. Dobro poglejte za možne dostope na najprimernejše ribolovno mesto. Poiščite mesta, od koder drugi ribiči ne lovijo. Cofe in kapeljne mečemo 45° proti vodnemu toku in jih s trzaji vodimo dolvodno, pri tem pa nam pomaga tudi reka z močjo njene vode. Ostale vabe lahko mečemo tudi drugače.

Prav nobenega smisla ni, če z vabami neprestano bombardiramo eno in isto mesto. Loviti moramo počasi. Naredimo tri do pet metov, nato pet ali celo deset minut premora. Zlasti to velja za manjše ali srednje velike tolmune v alpskih rekah ter v času zore in mraka. Pri ribolovu je izjemnega pomena disciplina in ribičeva samozavest.

14563487_10208979270093567_7762737286509483772_nSkrbno pripravite vabe

Pripravite vabe za ribolov v dnevnem času ter v času zore in mraka. S seboj imejte voblerje, silikonske ribe, kapeljne in cofe. Imejte tudi plavajoče voblerje, med kapelji pa so boljši tisti, ki so mehkejši. Ne bojte se takšnih, ki imajo namesto obročka pri glavi privezan laks. Kapeljni z laksom v vodi lepše oziroma naravneje potujejo. Prav tako ne pozabite na obročke (split rinke), klešče in dodatne trnke.

V mraku boste na alpskih rekah lovili na voblerje (tudi plavajoče) in silikonske ribe, na kraških rekah tudi s cofi. Čez dan pripravite vse vrste vab, a najbolje se verjetno odrežejo prav kapeljni (iz spužvaste pene). Površinske voblerje mečete 45° proti vodnemu toku, lahko tudi dolvodno. Vodite jih izjemno počasi, da na gladini puščajo le rahlo sled, kot bi iz dvignjenega položaja na gladki površini vode opazovali počasen čoln.

Vab, s katerimi lovite pri dnu (kapeljci, cofi), imejte nekoliko več. Ne bojte se jih spustiti k dnu. Res je, da jih boste veliko zapeli in zgubili, toda pri dnu so (zlasti podnevi) tudi sulci.

14523141_10208921948260557_4786081893475513967_nTempo vodenja vabe je pomemben

Če vabo vodite tako, da na konici palice čutite moč njene akcije, je to za sulca preveč. Vsa skrivnost je v umirjenem in počasnem vodenju. Zaprite oči in si predstavljajte vobler, kako potuje skozi vodo. Plavati mora mirno, kot ribica – sulčev plen. V alpskih rekah velja pravilo, da v mirnejši vodi vodimo vabo počasneje, v hitrejših pa hitreje. Izjema so počasne kraške reke, tam kdaj pa kdaj zamenjajte tempo vodenja vabe tudi čez dan. Izkaže se, da hitrejša vaba lahko izzove napad sulca.

Ne pokažite šibkosti

Poleg močne opreme je pomembno, da zaupate vase. Brez samozavesti ste bržkone opleli. Ne bo škodilo tudi, če opustite kajenje in se odpravite v fitnes. Sulci so velike in močne ribe, a največ dela vas čaka pri hoji na težko dostopnem terenu, v mrazu in celo v ekstremnih pogojih. Ko ribe ne bo na vidiku, bo vse skupaj lahko močno spodkopalo ribičevo samozavest. Takrat je pomembno, da se držite prvotnega plana in ne odnehate. Ko boste začutili prijem pa brez popuščanja. Ribo držite stran od glavnega rečnega toka, velikih skal in morebitnih vej. V zaključni fazi utrujanja naj vam pomaga prijatelj. Ribo lahko zajamete s podmetalko ali pa s primernim prijemom pod glavo.

Nekateri od bralcev boste morda z razočaranjem ugotovili, da vse zgoraj našteto že veste. Pa ta spoznanja tudi udejanjate? Če boste uresničili vse, kar smo zapisali, pri tem pa pokazali tudi veliko mero vojaške discipline, vam ulov lepega sulca zagotovo ne uide. Sedaj pa pojdite za vodo in dober prijem!

P.S.: Spuščajte vse sulce, ki jih ujamete. Naj se drstijo in imajo veliko potomcev. Sedaj, ko je to še mogoče. Čez nekaj let, ko bodo državo preplavile številne nove hidroelektrarne, kdo ve …

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja