Zakaj so ribe zdrave in bi jih morali uživati vsaj dvakrat tedensko?

Ribe so zdrava hrana zaradi svojih hranilnih vrednosti in bogastva v koristnih hranilih. Po priporočilih prehranskih strokovnjakov bi jih morali uživati vsaj dvakrat tedensko.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se priporoča uživanje rib vsaj dvakrat tedensko:

  1. Bogat vir omega-3 maščobnih kislin: Ribe, še posebej mastne ribe, kot so losos, skuša in sardele, so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, kot so EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina). Omega-3 maščobne kisline so ključnega pomena za zdravje srca in možganov, saj lahko zmanjšajo vnetje, izboljšajo kognitivne funkcije in zmanjšajo tveganje za srčne bolezni.
  2. Visoka vsebnost beljakovin. Ribe so odličen vir visokokakovostnih beljakovin z vsemi esencialnimi aminokislinami, ki jih naše telo potrebuje za vzdrževanje in obnovo tkiv. Beljakovine iz rib so lahko prebavljive in pomagajo pri gradnji mišic, vzdrževanju zdravih kosti ter spodbujanju celotnega zdravja telesa.
  3. Vitamini in minerali: Ribe vsebujejo številne pomembne vitamine in minerale, kot so vitamin D, vitamin B12, jod, selen in cink. Vitamin D je še posebej pomemben, saj pomaga pri absorpciji kalcija in vzdrževanju zdravih kosti. Prav tako je ključnega pomena za delovanje imunskega sistema.
  4. Nizka vsebnost nasičenih maščob. Večina rib ima razmeroma nizko vsebnost nasičenih maščob, kar pomeni, da so lahko zdrava alternativa drugim živalskim virom beljakovin, kot so meso in perutnina. Redno uživanje rib lahko pomaga uravnotežiti prehrano in zmanjšati tveganje za bolezni srca.
  5. Antioksidanti. Ribe, še posebej tiste z bolj temnim mesom, vsebujejo naravne antioksidante, kot so astaksantin in selen. Antioksidanti pomagajo zaščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov in imajo lahko protivnetne lastnosti.

Priporočilo uživanja rib vsaj dvakrat tedensko temelji na koristih, ki jih prinašajo. Vendar pa je pomembno izbirati različne vrste rib, da se zmanjša izpostavljenost morebitnim snovem, kot so živo srebro in onesnaževala iz okolja. Pri izbiri rib in morskih sadežev je pomembno biti pozoren na morebitne kontaminante, kot so živo srebro, poliklorirani bifenili (PCB-ji) in pesticidi. Ti kontaminanti se nahajajo v okolju, predvsem v onesnaženih vodah, in se kopičijo v telesih rib.

Tukaj je nekaj smernic, kako biti pozoren na te kontaminante:

  1. Izberite ribe z manjšo vsebnostjo živega srebra. Večje ribe, ki so na vrhu prehranjevalne verige, kot so morski pes ali tuna, imajo običajno večjo vsebnost živega srebra. Priporočljivo je uživati manjše ribe, kot so sardele, skuše, postrvi in ​​lososi, ki imajo običajno nižjo vsebnost živega srebra.
  2. Izberite ribe iz manj onesnaženih virov. Ribe iz manj onesnaženih virov, kot so divje ribe iz čistih rek in jezer, običajno vsebujejo manj kontaminantov kot ribe iz industrijsko onesnaženih območij ali vzrejene ribe. Priporočljivo je izbirati ribe iz nadzorovanih in trajnostnih virov.
  3. Omejite uživanje vrst z visoko vsebnostjo kontaminantov. Določene vrste rib, kot sta morski pes in postrv, imajo lahko višjo vsebnost kontaminantov. Priporočljivo je omejiti uživanje teh vrst rib, še posebej za nosečnice, doječe matere in otroke.
  4. Raznolikost je ključna. Z uživanjem različnih vrst rib zmanjšate tveganje za prekomerno izpostavljenost določenim kontaminantom. Izbirajte različne vrste rib z različnih območij.

Pomembno je upoštevati priporočila in smernice glede uživanja rib, ki jih izdajajo zdravstvene organizacije in okoljske agencije. Prav tako se lahko posvetujete s svojim zdravnikom ali nutricionistom za individualna priporočila glede uživanja rib in morskih sadežev.

Foto: Unsplash

Hany Bany

Angler

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja