Kaj je pravilno: olivno ali oljčno olje?

Jezikoslovci pravijo, da je plod oljke (drevesa) oliva oziroma tudi oljka, zato sta v uporabi mogoči obe obliki, olivno in oljčno olje. Katera oblika pa je pravilnejša?

Med strokovnjaki za jezik se je ustalilo prepričanje, da sta izraza za drevo, ki daje plodove olive oziroma oljke, dva: oliva in oljka hkrati. Za razliko od njih pa uporabljajo agronomi, strokovnjaki za kmetijstvo, izključno izraz oljka in oljčno olje. V SSKJ so se zato znašli vsi štirje termini, torej oliva in oljka (za sadež) in oliva in oljka (za drevo).

Strokovna mnenja

Agronomi utemeljujejo svojo odločitev za rabo izraza oljka s tem, da je v slovenski Istri to tradicionalni izraz za opisovanje drevesa in njegovega sadeža. Poznavalci še trdijo, da je izraz oljka slovenski, domač, medtem ko je izraz oliva povzet iz romanskih jezikov in zato tuj.

V strokovnem jeziku je zato pravilno, če uporabljamo izraz oljka (za drevo in plod) in oljčno olje za olje iz ploda oljka. V pogovornem jeziku je dopustna oziroma pravilna raba vseh štirih oziroma šestih oblik, torej oljka in oliva (za drevo in sadež) ter oljčno in olivno olje.

Foto: Pixabay

avatar

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja