Kaj je pravilno: olivno ali oljčno olje?

Jezikoslovci pravijo, da je plod oljke (drevesa) oliva oziroma tudi oljka, zato sta v uporabi mogoči obe obliki, olivno in oljčno olje. Katera oblika pa je pravilnejša?

Med strokovnjaki za jezik se je ustalilo prepričanje, da sta izraza za drevo, ki daje plodove olive oziroma oljke, dva: oliva in oljka hkrati. Za razliko od njih pa uporabljajo agronomi, strokovnjaki za kmetijstvo, izključno izraz oljka in oljčno olje. V SSKJ so se zato znašli vsi štirje termini, torej oliva in oljka (za sadež) in oliva in oljka (za drevo).

Strokovna mnenja

Agronomi utemeljujejo svojo odločitev za rabo izraza oljka s tem, da je v slovenski Istri to tradicionalni izraz za opisovanje drevesa in njegovega sadeža. Poznavalci še trdijo, da je izraz oljka slovenski, domač, medtem ko je izraz oliva povzet iz romanskih jezikov in zato tuj.

V strokovnem jeziku je zato pravilno, če uporabljamo izraz oljka (za drevo in plod) in oljčno olje za olje iz ploda oljka. V pogovornem jeziku je dopustna oziroma pravilna raba vseh štirih oziroma šestih oblik, torej oljka in oliva (za drevo in sadež) ter oljčno in olivno olje.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Kaj je pravilno: olivno ali oljčno olje?

  • pri 7:49
    Permalink

    Spoštovani! Izjemno sem presenečen nad vašo odločitvijo glede poimenovanja oljčno olje. V začetku 90. let prejšnjega stoletja sem sam osebno slišal slavnega profesorja dr. Jožeta Toporišiča, ki je precizno razložil, da je pravilneje olivno olje. Takole je dejal:” Drevo je oljka, plodovi oljke so olive, in nikakor niso plodovi oljke – oljke……..,marveč olive, končni proizvod je olivno olje.” To so besede dr. Toporišiča, novodobni slavisti zagovarjate tezo lokalnega poimenovanja – oljčno, kar je nepravilno. Verjamem doktorju Toporišiču in ne bom negiral slavnega profesorja. Primorci pa naj ostanejo, če želijo pri oljčnem olju – za njih naj bodo plodovi oljke – oljke. Dragi novodobni slavisti, žal tudi vi preveč mehčate jezik, jezikovna pravila so in bodo ostala pravila, ne glede na dejstvo, da se jezik spreminja.

    Z odličnim spoštovanjem!
    Zdravko Erjavec

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja