Salpe na žaru

Med morskimi ribami, ki jih najpogosteje izberemo za peko na žaru, se znajdejo skuše, sardele, brancin in orade. Če bi sami izbirali med plavimi ali belimi ribami, bi sicer vedno izbrali plave, že zato, ker so vedno sveže (saj ne, da je z belo ribo kaj narobe, a tudi okus plavih rib je, vsaj za naše vatle, pristnejši). Zato smo si pred dnevi privoščili salpo na žaru. Opis priprave prikazujemo spodaj, napišemo pa lahko že, da je bila izjemno okusna!

Salpa je riba, ki je tudi v slovenskem morju razmeroma pogosta. Poseljuje plitvejše dele, kjer se prehranjuje z algami. Z ostrimi zobmi jih praska s kamenja, najraje pa imate takšne, ki so bile v času oseke na suhem.

Salpe so pogoste in okusne morske ribe

Poklicni ribiči jih lovijo z mrežami, športni pa s palicami (redkeje tudi s harpuno). Salpe plavajo v jatah, zato je njihov ribolov lahko zelo bogat, a ne nujno enostaven. Ko smo salpo ujeli ali jo kupili, jo lahko ob primerni pripravi tudi pojemo – in to z veliko užitka. Njeno meso je kompaktno, deloma pusto. Ima debele kosti, a jih ni veliko, zato jih je enostavno odstraniti.

Pečenje

Salpe očistimo v morski vodi, pazimo, da iz trebušne votline odstranimo drobovje in črno mrežico, ki je lahko grenka. Znova jih splaknemo in osušimo s kuhinjsko krpo. Ribe znotraj nasolimo z morsko soljo in pustimo, da malce počivajo. Vmes pripravimo olivno olje, vejico rožmarina in žar.

V žar zložimo suho makijo (veje različnega sredozemskega rastja), ki med gorenjem oddaja prijeten vonj. Makijo lahko nadomestimo z lesom sadnega drevja, bukvijo ali trto. Na prvem delu kurimo ogenj, žerjavico prestavimo na drugi del, kamor namestimo rešetko. Nanjo položimo ribe in jih pečemo. Med peko jih obrnemo le enkrat, saj nam lahko sicer razpadejo.

Ribe po peki premažemo z olivnim oljem in pustimo malce počivati. Postrežemo jih s kuhanim krompirjem ali sveže pečenim belim kruhom. Dodatnih začimb ne potrebujejo, se pa poleg salp prileže kozarec domačega suhega belega vina. Dober tek!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Salpe na žaru

  • pri 22:34
    Permalink

    Mi smo jih pred desetletji enkrat kupili v istrski ribarnici (dotlej sem jih videl samo med potapljanjem, cele jate). Bile so ogabne, okus po mulju, krap se skrije pred tem.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja