Slovenci tretji na svetu po količini popitega vina na prebivalca

Konec lanskega leta so objavili lestvico držav glede na popiti alkohol na prebivalca v obdobju enega leta. Slovenci smo v rubriki splošnega zaužitega alkohola zasedli “neslavno” 10. mesto, na področju vina pa smo posegli še višje in zasedli 3. mesto na svetu, takoj za Francijo in Portugalsko.

V Sloveniji vsak prebivalec letno v povprečju zaužije 5,3 litre čistega alkohola, ki izhaja iz vina. Francozi, ki so na prvem mestu, popijejo 6,4 čistega alkohola iz vina na osebo letno, Portugalci pa 1,4 litra manj od njih, torej 6 l.

Količino oziroma visoko uvrstitev na lestvici pripisujejo dejstvu, da je Slovenija ena od pomembnejših pridelovalk vina, ne v absolutnih količinah, temveč v številu vinogradov na prebivalca. V Sloveniji ima vinogradništvo bogato tradicijo, na za vinograde primernih legah goji trto veliko ljudi, ki zasebno pridelajo vsaj par sto litrov vina letno na vinograd oziroma družino. Podobno je v Franciji in na Portugalskem.

Visoko 10. mesto na svetu glede na količino čistega zaužitega alkohola na prebivalca letno pripisujejo avtorji lestvice kombinaciji uživanja vina, piva in drugih alkoholnih pijač, zlasti žganih. V Sloveniji v povprečju vsak državljan zaužije 11 litrov čistega alkohola letno. Za primerjavo: prvi na svetu so prebivalci Cookovih otokov, 13 litrov na prebivalca letno, drugi Latvijci (12,9 litra letno), tretji Čehi (12,7 litra letno), peti Avstrijci (11,9 litra letno) in osmi Francozi (11,4 litra letno).

Najmanj alkohola zaužijejo prebivalci v islamskih državah: Bangladeš, Kuvajt, Mavretanija, Savdska Arabija, Somalija, Afganistan, Libija, Iran, Jemen in Pakistan.

Vir: visualcapitalist.com

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja