Ribiški čuvaj te lahko kaznuje

V Sloveniji je nadzor nad ribiči opredeljen v Zakonu o sladkovodnem ribištvu, kjer 60., 61. in 62. člen opredeljujejo pojem in delo ribiškega čuvaja. Si vedel, da te lahko predstavnik ribiškočuvajske službe tudi kaznuje oziroma poda predlog za obravnavo v okviru ribiške inšpekcije? Poglej, kdaj.

Na osnovi omenjenega zakona se ribiškočuvajska služba izvaja na podlagi javnega pooblastila, ki se podeli izvajalcem ribiškega upravljanja. Ribiškočuvajsko službo opravljajo ribiški čuvaji, ki imajo opravljeno posebno usposabljanje, pooblastilo ministra in pogodbo z upravljalcem posameznega ribiškega okoliša. Čuvaj, ki je uradna oseba, ima lahko tudi pooblastila prekrškovnega organa, če izpolnjujejo pogoje po zakonu, ki ureja prekrške. V zadnjem primeru gre navadno za aktivne policiste, ki lahko na licu mesta izdajo mandatno kazen. Običajni ribiški čuvaji je ne morejo, zato morajo po obravnavi prekrška predlog poslati ustrezni inšpekcijski službi.

Kakšna pooblastila ima ribiški čuvaj?

Čuvaji bodo ob prihodu za vodo najprej preverili revir, nato ribiče. K preverjanju slednjih sodi pregled ribolovnih dovolilnic, pripadajočega osebnega dokumenta, ribolovne opreme, vab in ribiške torbe. Prtljažnika čuvaj ne sme pregledati, lahko pa ribiča pozove in če ta želi, mu seveda lahko pokaže vsebino avtomobilskega prtljažnika. Čuvaj sme pri svojem delu ribiče fotografirati in snemati, če meni, da bo material služil kot dokazno gradivo v kasnejšem postopku pri ribiški inšpekciji ali na sodišču. Nikakor pa ribiški čuvaj ne sme maltretirati ribičev, z njimi fizično obračunavati in delati razlik med ribiči.

Vsak ribiški čuvaj se mora pred opravljanjem dela predstaviti in izkazati s službeno izkaznico. Po opravljenem delu ribiči navadno še malo poklepetajo s čuvajem, saj imajo ti veliko informacij o stanju v revirju in o tamkajšnjem ribolovu. Ribiškočuvajska služba zato v osnovi ni represivne narave, temveč svetovalne. Po pregledu navadno napiše zapisnik. Tega vedno izda, ko zaseže dovolilnico, opremo in protipravno ulovljene ribe. Dovolilnice romajo v matično ribiško družino, oprema gre na uničenje na Finančno upravo Republike Slovenije, ribe pa so last upravljavca, torej matične ribiške družine.

Kdaj te čuvaj lahko kaznuje?

Ribiški čuvaj lahko poda predlog ribiški inšpekciji, ko ugotovi kršitve, ki so predvidene v Zakonu o sladkovodnem ribištvu. Predvsem gre za ribolov brez veljavne dovolilnice, prekoračitev dovoljenega uplena rib, ob uporabi nedovoljenih ribolovnih sredstev, ob uporabi prevelikega števila ribiških palic … Večinoma se kaznuje ribolov brez dovolilnice, neupoštevanje ribolovnega režima in protipravno uplenjene ribe. V ribiških družinah so neusmiljeni tudi do članov, ki lovijo na večje število ribiških palic, kot je to dovoljeno, in ob drugih podobnih situacijah.

Kazen za prvi prekršek je 250 EUR, kazni pa se lahko seštevajo, vse tja do 750 EUR po osebi. Če si je krivolovec prisvojil tudi protipravno ulovljene ribe (ribe, ki ne dosegajo najmanjše lovne mere, ribe, ki so bile uplenjene v varstveni dobi ali prekoračitev dovoljenega dnevnega uplena rib), ga čaka še kazen v obliki poplačila odškodnine za te ribe. Odškodnina se računa po posebnem ceniku, kjer je osnova vrsta ribe, njena masa, število rib in pa cena za kilogram konzumne šarenke (ta je ena od osnov za izračun odškodnine). Za predrzneže, ki so v varstveni dobi denimo ulovili metrskega sulca, ki tehta skorajda 10 kg, tako ne čaka nič dobrega. Če se vmeša še Policija pa pridejo na vrsto tudi oni, zato se krivolov ne splača.

Si že imel opravka z ribiškim čuvajem? Napiši nam svoje izkušnje v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju prispevka smo uporabili vire:

 • pachtgemeinschaft-aller.de

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

25 thoughts on “Ribiški čuvaj te lahko kaznuje

 • pri 11:15
  Permalink

  S čuvaji nisem imela nikoli težav, saj so vedno radi svetovali in se pogovorili o vodi. Je pa žal premalo kontrole na vodah, vsaj v mojem primeru in celo na nekaterih vodah še nisem zasledila nobene kontrole sploh.

  Odgovori
 • pri 10:00
  Permalink

  Hvala za komentar. Se strinjamo v večjem delu, dodali bi le, da so čuvaji večinoma prostovoljci, ribiški okoliši pa so obsežni, zato so verjetno redne kontrole bolj izjema kot pravilo.

  Odgovori
 • pri 16:42
  Permalink

  Riba pri glavi smrdi,naj si ribiške družine prvič red napravijo vsvoji hiši.

  Odgovori
 • pri 0:39
  Permalink

  Jaz bi pa dodal da je na ribniku pristava menges en zelo super cuvaj nikoli nisem imel prpblema znjim vedno prijazen tudi ce ga je kaj motilo je prijazno rekel fantje tole mora bit pa takole se je uredilo na licu mesta se razpletla debata in potem je sel….res pa je da bi bilo treba povecati stevilo obiskov cuvaja in uvesti tudi kdaj nocni pregled ribnikov! To je danes najvecji problem nocni pregledi!

  Odgovori
 • pri 7:47
  Permalink

  Zelo koristen prispevek, ki ni toliko namenjen sankcioniranju “prekrškarjev” kot odvračanju članov, turističnih ribičev in drugih posameznikov od nezakonitih ravnanj. Vedeti je treba, da je vsako človeško in živalsko bitje pod posebnim varstvom države. Tudi ribe in drugi vodne živali uživajo to danost, saj so naravni vir, ki jih ni v izobilju. Zato, da so pravilno/pravično razporejene, pa mora obstajati ribiškočuvajska služba, ki s svojimi kontrolami ugotavlja deviantne ukrepe posameznika. Sam osebno menim, da bi bilo potrebno v ZSRIB ob naslednji spremembi dati ribiškim in lovskim čuvajem več pooblastil, ki bi imele odvračalni učinek (na ravni ameriškega rangerja), seveda pa je potrebno čuvaje pred tem dobro usposobiti za korektno in pošteno obravnavanje posameznika v postopku.

  Odgovori
  • pri 11:25
   Permalink

   Lepo napisano. Se popolnoma strinjam z vami. Lep pozdrav, Bojan

   Odgovori
  • pri 11:45
   Permalink

   Saj z ribiči ni nikoli problemov če je vse po PSu se nikomur ni potrebno bati čuvajev v nasprotnem primiru se pa čuvaji najprej pogodimo o kakšnem opozorilu če pa ista oseba ponavlja prekrške se pa tolerira drugače ampak takšnih junakov skorajda ni ali pa jih sploh ni

   Odgovori
  • pri 20:35
   Permalink

   Edino pravilno in seveda korektno je, da ribiči upoštevamo pravila in navodila ribiških družin za teritorij kjer lovimo. Kaj bi pa še lovili, če bi se odnašalo kar vse kaj se ulovi. No sam sem s sinovoma šporni ribič po sistemu ujemi spusti, največ lovimo na jezeru Radehova ( Lenart ) in z tamkajšnjim čuvajem g. Ivanom,ki nas je obiskal še vsakič ko smo lovili smo zelo zadovoljni. Še uporabne nasvete in priporočila smo prejeli od njega tako, da vse pohvale, saj na koncu še šteje zadovoljstvo otroka ob ujeti ribi in vsak nasvet poznavalca jezera nam zelo pomaga. Pa dober prijem !

   Odgovori
 • pri 9:46
  Permalink

  Vedno ob ribolovu na Trojiškem jezeru je prišel tamkajšnji čuvaj. Prosil je za dovolilnice in ker ga prvič nisem poznal sem ga prosil za njegovo izkaznico. Brez problema mi jo je pokazal. Pri pregledu izkaznic je zelo natančen. Včasih še vpraša, če je kaj ulova ampak nikoli še nisem doživel, da bi se dlakocepsko vtikal v stvari, ki niso nujne oziroma niso tako pomembne. Je korekten in hiter. Je kulturen, natančen, ne terorizira ribičev, lepo pozdravi, zaželi dober prijem in se poslovi. Pri njem nisem opazil niti malo arogantnosti in “važnosti”. Takšni bi morali biti vsi ribiški čuvaji.

  Odgovori
  • pri 21:22
   Permalink

   gospod Štefan hvala za lep komentar čuvaj Marcel

   Odgovori
 • Pingback: Dovolilnica je uradni dokument - Blog športnih ribičev in ljubiteljev ribolova

 • pri 19:15
  Permalink

  Kaj pa če človek želi 1x tedensko na dravi za 1 uto malo metat trnek v vodo in če kaj uloviš spustiš nazaj v vodo? Res si ne predstavljam za to dajati 15€ vsak tesen ali pa kupovati letno karto za 140€..
  Če ni druge rešitve enostavno ne bi dal mojih podatkov in odšel saj te vrjetno nesme fizično napasti?

  Odgovori
  • pri 18:14
   Permalink

   Se ti zdi tako početje pošteno? Pravila so in prav je, da jih spoštujemo vsi. Pa si kupi puško in hodi na jago kar tako za dušo,pa streljaj po šumi.

   Odgovori
 • pri 0:08
  Permalink

  Članek bi lahko bil boljše napisan…

  Med drugim je ribiški čuvaj uradna oseba.. Tak da kakršen koli besedni ali fizični napad in neupoštevanje se kaznuje enako kot napad na policista…

  V kolikor kdo ne želi podati osebnih podatkov in torej ne upošteva ukaza ribiškega čuvaja se strogo kaznuje prav tako pa ima čuvaj možnost za ugotavljanje identitete poklicati policijo!

  Mislim da se premalo ribičev zaveda kaj je ribiški čuvaj… In si marsikaj drznejo…

  Odgovori
  • pri 13:47
   Permalink

   Pridite v rd Ljutomer pa boste vidli kaj za en drek so čuvaji alkohol je vedno prisoten pa da ne jih ne omenjam imensko pristop do ribica obnašanje KATASTROFALNO

   Odgovori
  • pri 20:14
   Permalink

   Pojma nimaš in se prepucavaš po internetu, klasika med ribiči. pa, dober prijem!

   Odgovori
 • pri 19:30
  Permalink

  Vse lepo o ribiških čuvajih. Moti me pa to, da detaljno izvajajo kontrolo znanih članov RD, pri miru pa pustijo krivolovce, v spodnjem Posavju stare znance, Rome. “Kaj jim pa moremo”, je pogost odgovor čuvaja. Ali za te Rome ne obstajajo isti zakoni, kot za vse državljane?

  Odgovori
 • Pingback: Najpogostejši grehi krivolovcev - V sožitju z naravo

 • Pingback: Upravljavci voda ne prodajajo le ribolovnih kart - V sožitju z naravo

 • Pingback: Prepovedi in določila Zakona o sladkovodnem ribištvu - V sožitju z naravo

 • pri 12:25
  Permalink

  Dear fisher friends,

  I live here now as a Belgian citizen for many years and am member of a fisherclub, did my examination for a lycence. My hobby is fly fishing, catch and release.
  I only can confirm to have good references from all the rangers I met, they are always correct and giving some good advice. There should be more control on the rivers some people are fishing during the night and cactching fish without lycences and following no regulations at all.
  Also if you are member of a club you need to do some hours on the field to clean or whatever is necessary. It is a pitty that day lycences for members of a club in Slovenia are so expensive on some other waters not depending on the club. Strangers, tourists without a RDZ lycence are buying at the same price day lycences and these should be more expencive, the extra money generated should be used to pay the rangers better for theyr difficult job. Look at the hunting sport if you want to hunt in Slovenia you need an internatial hunting lycence confirming that you did the examinations in the home country.
  Also the polution on some parts is of my concern, the rivers here are flowing gold; the fauna and flora are unique and we need to protect it more than ever.

  This is only my opinion …………………. glad I can write it.

  Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja