RD Barje – Ljubljanica

Ljubljanica je najlažje lovna s čolna. Z obale boste lahko lovili v središču mesta in na Plečnikovih stopnicah v Trnovem. Če boste lovili v Ljubljani, lahko avto pustite na plačljivih parkiriščih v Trnovem ali v številnih garažnih hišah. Drugo zanimivo mesto je pred ribiškim domom RD Barje na Hladnikovi 11. Tam je zapornica in parkiranje ni mogoče! Za najem čolna povprašajte na Facebook strani RD Barje, kjer vam bodo na pomoč lahko priskočili člani ribiške družine. Nekaj mest za ribolov z brega je tudi na barju, vendar je Ljubljanica daleč od cest in je zato dostop do vode težak.

IMGP3102abc
Ribolov ščuk na Ljubljanici. Foto: J. Ušeničnik

Ribolov na Ljubljanici je zelo zahteven, a bodo vsi vztrajni ribiči z ulovi pošteno poplačani. Krapi prijemajo predvsem čez poletje in v jeseni, dobre vabe so koruza in bojliji pa tudi kakšni večji deževniki. Krapi so v jatah in se stalno premikajo. Prav zato je včasih ribolov dober, drugič pa bomo ostali brez prijema. Na vabo za krapa lahko seveda prime tudi mrena, ploščič ali celo lepa potočna postrv. Prijemi so navadno močni, ribe pa eksplozivne. Imejte ustrezen (močan) pribor. Poleti zelo lepo prijemajo platnice in mrene, za vabo uporabite kostne črve ali kruh. Platnice se, ko pretok pade pod 15 kb/s, dvigajo tudi na površino in so zelo zanimive za muharje. Zelenik je zelo veliko in jih bo ujel vsak še tako neizkušen ali neroden ribič. Pri ribolovu krapov priporočamo talni ribolov.

Pri ribolovu ščuk se dogajajo različni scenariji. Povprečno velike ščuke so med 70 in 80 cm, smuči so zelo redki. Neredko prime med ščukolovom tudi sulec; prosimo vas, da ga skrbno in takoj izpustite nazaj v vodo. Ščuke dobro prijemajo povsod (na celotnem revirju), pri ribolovu pa natančno prelovite vse vodne plasti in uporabljajte različne umetne vabe.

Ščuka iz Ljubljanice. Foto: Ž. Tadič
Ščuka iz Ljubljanice. Foto: Ž. Tadič

Ljubljanica je široka do 30 metrov in globoka do okoli 10 metrov ali še kak meter več (v povprečju od 5 do 8 metrov). Pretok, ki je za ribolov in za večino ribičev najbolj primeren, se giblje med 10 in 50 kb/s. Sploh na barju, kjer vladata mir in tišina, boste na vodi lahko videli lepe vodomce, izmed rib pa krape, klene in ščuke. Če boste iz čolna lovili, ko bo pripekala vročina, ne pozabite na ustrezna oblačila in dovolj osvežilne tekočine. Priporočamo vam srajco z dolgimi rokavi, kapo, sončna očala in zaščitno tkanino za obraz (buff).

Nakup dovolilnic in opis celotnega režim ribolova: www.ribiskekarte.si/rd-barje/reka-Ljubljanica-barje

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo prek: info@ribiskekarte.si ali www.ribiskekarte.si/kontakt

 

 

Hany Bany

Angler

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja