Dovolilnica je uradni dokument

Si se kdaj vprašal, kakšna je vloga ribolovne dovolilnice in kaj mora vsebovati? Ker smo v uredništvo že prejeli veliko vprašanj na to temo, bomo v tokratnem blogu nekoliko osvetlili tudi to področje.

Dovolilnica je uradni dokument, ki določeni osebi dovoljuje športni ribolov pod predpisanimi pogoji na določen dan v določenem ribolovnem revirju. Brez veljavne ribolovne dovolilnice ribolov ni dovoljen, oseba, ki ga izvaja, pa tvega sankcije, predpisane z Zakonom o sladkovodnem ribištvu. Več o sankcijah si preberi v blogu Ribiški čuvaj te lahko kaznuje.

Vsebina

Ribolovna dovolilnica je izdana v pisni obliki in se glasi na fizično osebo. Na njej mora biti jasno navedeno, kdo jo izdaja, kdaj in kje je veljavna, na njej mora biti neka zaporedna številka (identifikacijska številka), cenovni del ter podatki o ribiču. Ribolovna dovolilnica je uradni dokument, zato so celotna ribolovna pravila na njej le bonus in olajšajo pregled nad predpisi predvsem tistim ribičem, ki so v revirju prvič. Vsekakor pa mora ribolovna dovolilnica vsebovati informacijo o ribolovnih pravilih (povezavo), kjer mora biti jasno naveden način ribolova, dnevni uplen, najmanjše lovne mere, dovoljene vabe in druge pomembne informacije. Ribolovna dovolilnica lahko vsebuje tudi prilogo, v katerem je povzetek ribolovnih pravil, zemljevid ribolovnega območja in drugi koristni podatki. Ribolovni dovolilnici slovenski ribiči rečejo tudi ribiška karta. Gre za eno in isto zadevo, le poimenovanje je nekoliko različno.

Pogoste napake

Pri izdajanju dovolilnic ne sme priti do napak, ki pa se vseeno pogosto dogajajo. Najpogosteje gre za napačno vpisano ime ali nepopolno izpolnjeno dovolilnico. Dovolilnica se mora vedno glasiti na fizično osebo, katere podatki so točno in natančno izpolnjeni. Ribiški čuvaji preverjajo identiteto ribiča, tudi s kontrolo osebnega dokumenta, kar v primeru nepopolno izpolnjene dovolilnice ni mogoče. Včasih na dovolilnici manjka cena, ime izdajatelja in podpis odgovorne osebe (tudi žig, če izdajatelj posluje z žigom). Prodajalec mora za dovolilnico tudi izstaviti račun, včasih pa se primeri, da na dovolilnici ni opredeljeno ribolovno območje in celo čas ribolova. Vsaka nepopolna dovolilnica je neveljavna.

Pogosto prihaja tudi do poskusov ponarejanja dovolilnic, pri čemer nastane sum za kaznivo dejanje, za kar je zagrožena resna kazen. Od prodajalca oziroma izdajatelja vedno zahtevajte ribolovno dovolilnico s popolnimi podatki!

Tako. Če si kdaj kupoval dovolilnico na portalu RibiskeKarte.si, si se lahko na lastne oči prepričal, da so dovolilnice ribiških družin, izdane preko tega portal, pravno gledano brezhibne. Tudi če boš dovolilnico kupil drugje, vedno zahtevaj, da je popolna. Konec koncev je to obveza ribiča in kaže na urejenost slovenskega ribištva v celoti, zato je prav, da vlada na področju red.

Kakšne izkušnje pa imaš z ribolovnimi dovolilnicami ti? Zapiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

4 thoughts on “Dovolilnica je uradni dokument

  • pri 13:41
    Permalink

    Kaj pa ce te čuvaj dobi z nepopolno izpolnjeno dovolilnico?( Dovolilnico si kupil imas račun, vendar ni izpolnjena po vseh predpisih- krivda prodajalca, ti pa si ribič ki kupi dovolilnico 2-3 krat letno in ne ve kako je pravilno izpolnjena) kaj se zgodi v tem primeru, kdo odgovarja in ali te čuvaj lahko kaznuje ali ti prepove ribolov, ceprav si naredil vse po predpisih si se drzal reda da bi lahko v miru uzival ob ribolovu.

    Odgovori
    • pri 22:30
      Permalink

      Zanima me če otrok do 14 leta potrebuje ribiško dovolilnico

      Odgovori
      • pri 7:16
        Permalink

        Pozdravljen, Nejc. Ja, vsak potrebuje dovolilnico, je pa res, da so marsikje njihove cene za mlajše od 15 let znižane.

        Odgovori
  • pri 8:27
    Permalink

    Zdravo Evgen! Zanimivo vprašanje. Menimo, da sta odgovorna oba, prodajalec in ribič. Zato je prav, da čim več ribičev ve, kako mora biti dovolilnica pravilno izpolnjena. Tu velja pravilo, da mora vsakdo, ki izvaja ribolov, poznati zakone in predpise. Je pa na terenu večinoma tako, da čuvaji razumejo situacije, saj je konec koncev tudi ena njihovih osnovnih nalog, določenih po zakonu, svetovalne narave. Večinoma znajo čuvaji zelo dobro presoditi, kdaj je krivda na strani ponudnika (RD in prodajalec) ali izvajalca (ribiča).

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja