95 % ribičev se muharjenja v vetru loti na napačen način

Večini ribičev gre veter zelo na živce. Zaradi vetra težje mečemo; ko močno piha, je to pomembno opravilo skorajda nemogoče, zato je tudi uspeh pri ribolovu slabši. Hitro premikanje zračnih mas prinaša neprijetne občutke na očeh in koži, razpiha listje v vodo in nam zagreni težko pričakovani ribolovni dan. Če že moramo na ribolov v vetru, kako se ga lotiti?

V vetrovnih razmerah, ki so podobne zgornji fotografiji, se, razen izjemoma, verjetno ne bomo znašli. Če piha res močno, je bolje, da ostanemo kar doma ali pa gremo “kajtat”.

Kaj pa, če smo v tujini, na ribiškem izletu, katerega smo se zelo veselili in za katerega smo namenili veliko denarja? Vzeti se moramo v roke in najprej poskrbeti za lastno varnost in varnost ribiških prijateljev.

Ta članek sicer ni namenjen opisu in nasvetom o ribolovu v ekstremnih razmerah – pri nas jih lahko, kar se vetra tiče, pričakujemo na Primorskem, zlasti še v Vipavski dolini. Se bomo pa dotaknili par rešitev, s katerimi lahko rešimo ribolovni dan, ko piha nekje do 60 ali 70 km/h (Primorci sicer pravijo, da je to le blaga sapica, ki pa za ribolov NIKAKOR ni prijetna).

Vetroven dan ni nujno najslabše, kar se nam lahko (ribiškega) zgodi. Že sama nakodranost gladine bo praktično onemogočila plašnim ribam, da nas zagledajo in zbežijo. Poglejmo še nekaj idej, s katerimi bo ribolov v vetru prijetnejši in uspešnejši.

Lovimo na predelih z manj vetra

Včasih je potrebno pisati tudi o tem, ker marsikomu ni očitno. Lovimo na predelih, ki so v zavetju, morda za grmovjem, drevesi ali skalami. Iščimo naravna zavetja, tako si lahko rešimo ribolovni dan. Pomaga tudi, če mečemo z vetrom, torej ne proti njemu. Vsekakor bo met nazaj v izziv, ampak se da.

Uporabimo krajše, težje muharice

Ko bo močno pihalo, pozabimo na ribolov s suho muho. Čeprav v zgodnji fazi vetra na gladino nameče res veliko žuželk, večinoma predvsem zahajalke, jih tok hitro odnese, zato se na obilje na gladini nikar ne zanašajmo. Če je voda plitva, bo revir dobro premešalo in ribja aktivnost se lahko močno zmanjša. Zato stavimo na ribolov v globljih delih, kjer rib veter načeloma ne moti.

Tam lovimo ribe s krajšimi in močnejšimi, tršimi palicami, ki imajo hitrejšo akcijo. Z njimi bomo samozavestneje vihteli težje in večje umetne muhe.

Lovimo z nimfami in potezankami

Za ribolov v globljih delih uporabnimo posnetke ličink in potezanke. To je prav tako športno kot uporaba suhih muh, v to ni potrebno več dvomiti. Prilagodimo se situaciji in uporabimo dovoljene vabe, ki delujejo in s katerimi bomo ujeli ribo. Paziti moramo seveda, ko jih mečemo, da nam jih sunek vetra ne zabije v obraz.

V zvezi s tem lahko seveda uporabimo tudi potapljajoče vrvice, morda samo potapljajoč sprednji del. Tako bomo še lažje in hitreje dosegli želeno globino.

Izboljšajmo slog metanja

OK, tale bo malo bolela. Večina (nas) ne zna res dobro metati, zato pogrnemo v pogojih močnega vetra. Ko je mirno, govorimo, kaj vse znamo, v resnici se izkaže, da nimamo pojma. Kolikokrat smo zvadili – res dobro zvadili – dvojni vlek? Ali strel vrvice? Ravno odlično znanje metov nam bo v vetru najbolj v pomoč.

Če metanja ne obvladamo, se moramo zanašati na zgoraj omenjene tehnike in pa na dobri stari kolutni met. Ga obvladate?

Ob močnem vetru se pojavi tudi vprašanje, ali je pomembnejši muharski met ali umetna muha. Odgovor najdeš tukaj.

Morda te bo zanimal tudi članek o najpogostejših napakah pri muharskih metih. Prebereš ga lahko tukaj. Vsekakor ti želimo čim več mirnih dni, brez vetra, in dober prijem!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja