Najpogostejše napake pri muharskem metu

Tehnično brezhiben muharski met je videti lahkotno in elegantno, kot bi ga bilo zelo enostavno izvesti. Pa ni čisto tako! Večina začetnikov muharjev, žal pa tudi nekaterih ribičev s kilometrino v muharjenju muharskega meta ne obvlada in ima pri njegovem izvajanju težave. Katere so najpogostejše napake, ki jih zagrešimo med izvajanjem muharskih metov, da ti niso lepi, muha pa ne leti tako daleč ali tja, kamor bi si želeli?

Muharski met je pravzaprav osnova muharjenja, poleg opreme, seveda. Kolikor toliko razgledan muhar bo poleg ribolova, spremljanja razvoja opreme in branja muharske literature želel osvojiti tudi vse osnovne tehnike muharjenja. Ker ne bo lovil le z evro-ličinko ali težko potezanko, v obeh bo umetno muho na lovno mesto največkrat le zanihal, mu bo prišlo zelo prav, če bo muharsko vrvico znal spraviti v zrak, muho pa vreči na mesto, ki je od njega oddaljeno 12, 15 ali 20 m (hej, morda tudi več!).

Lenoba ima pri zakrnelem razvoju muharja pogosto veliko vlogo, prav tako nadležno udobje. Nemalokrat slišimo od kolegov, “ah, tega pa se ne rabim naučiti, saj takšnega načina muharjenja niti ne izvajam.” In nato z leti muhar otopi, a kar je še najhuje, ponavlja ene in iste napake. Starega kozla pa je veliko težje naučiti kot novinca, zato je pomembno, da se osnov temeljito pravilno naučimo že pri prvih korakih v svet muharjenja. Katere pa so tiste napake pri muharskem metu, ki jih najpogosteje zagrešimo – ne samo novinci?

Pretirana uporaba sile

Saj slišati je enostavno: meči počasi in z občutkom. V resnici se veliko začetnikov spopada z uravnoteženjem sile meta in dojemanjem palice in vrvice v rokah (in v zraku). Če imamo komplet palica-vrvica-kolesce dobro in primerno uravnoteženo, vzamemo palico v roke in gremo na bližnji travnik ali pač nekam, kjer je dovolj prostora. Odvijemo za tri dolžine palice vrvice in začnemo z vajo. Mečemo počasi, deluje le roka, ki drži palico. Dodatne vrvice s kolesca ne odvijemo in se osredotočimo na časovnico metanja. Nazaj, počakamo, da se vrvica razvije, nato jo izstrelimo naprej.

Metanje opisujejo tudi kot delo po taktu, pretirana uporaba sile ga pokvari in met ni lep, vrvica se vozlja in spušča čudne zvoke (navadno pok). Oboje, vozljanje vrvice in bičanje po zraku, je znak, da vihtimo palico prehitro. Palica načeloma opravi za nas svoje delo več kot odlično, če jo le postavimo z zapestjem v pravilen položaj.

Prenizek položaj vrha palice

Predstavljajte si, da ste na Soči, kakšnih 12 ali 15 m od vas pa v mirni plitvini čudovita soška, dolga debelega pol metra, pobira drobne žuželke pod vodno gladino. Navezali bomo drobni posnetek ličinke, preverili vozle in kakovost trnice in v akcijo!

Seveda, muho moramo spraviti v zrak in jo varno in s čim manj kravala poslati nekam pred postrv. Za to bomo morali parkrat zavihteti z muharico in vrvico spraviti v zrak, preden bo ta tako dolga, da bomo dosegli ribo. Med temi tako imenovanimi slepimi meti je izjemno pomembno, da je položaj vrha muharice dovolj visoko, da ostane vrvica (in muha) v zraku. To velja za položaj palice za nami (met nazaj) in pred nami (met naprej).

Najprej le mahanje z muharico, nato enojni vlek, na koncu še dvojni

Če je enojni vlek umetnost, je dvojni že raketna znanost. Učenje teh dveh zahteva veliko časa, dobrega učitelja in jeklene živce. Enojni vlek izvedemo, ko je vrvica pred nami v vodi, zamahnemo nazaj, takrat pa v pravem trenutku potegnemo za prosto vrvico (navadno tisto, ki jo imamo v levi roki – če smo desničarji, pri levičarjih je ravno obratno). Vrvica bo dobila pospešek, ki ga bo gibanje palice nazaj še pospešilo. vrvica bo letela dlje, metanje pa bo udobneje zlasti v vetrovnih pogojih.

Dvojni vlek je nadgradnja enojnega. Ko izvedemo enojni vlek, najprej počakamo, da je vrvica za nami in razvita. Takrat v pravem trenutku zamahnemo naprej, vrvico pa pospešimo s potegom za prosto vrvico in ji damo še več moči. Vrvico s pomočjo dvojnega vleka izstrelimo bistveno dlje in močneje.

Spreminjamo linijo meta

Ena pogostih napak, ki se je dostikrat sploh ne zavedamo, je, da je linija meta nazaj drugačna kot linija meta naprej. Med metom spreminjamo tudi kot držanja palice, zato so meti okorni, vrvica se zvija in nikoli ne pristane tam, kjer bi želeli. To napako (težavo) je sicer od vseh tukaj omenjenih najenostavneje odpraviti.

Lepi muharski meti so kot urejeni, čisti čevlji. Ni nujno, da jih imamo, povejo pa veliko o človeku, ki jih nosi. Lepo je, da se potrudimo in naučimo osnove. Ker nismo vsi mojstri, dobro obvladajmo enostavni met, kolutni met in morda enojni vlek. Ostalo prepustimo motorično sposobnejšim; vedno lahko občudujemo njihovo tehniko in pohvalimo eleganco ☺️

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja