Na sulca večinoma le s spremstvom

Ob oktobrskem odprtju sezone ribolova sulcev v nekaterih revirjih se pri marsikaterem ribiču ponovno pojavi staro vprašanje, zakaj je pri njegovem ribolovu v Sloveniji obvezno spremstvo oziroma zakaj je ribolov sulca v ednini prej izjema kot pravilo. Kaj pravijo zgodovina in poznavalci razmer v RD?

Eden strožje reguliranih in zato težje dostopnih načinov sladkovodnega športnega ribolova pri nas je zagotovo sulčelov. Razlog leži v pravilu, ki v večini ribiških družin veleva, da mora imeti ribič pri ribolovu obvezno spremstvo člana RD (kjer lovi) ali druge odrasle osebe. Pogosto je to ribiški čuvaj. Zakaj?

Varnost ribiča

Najprimernejši razlog za uvedbo spremstva se zdi želja po zagotavljanju osebne varnosti ribiča. Zime so bile zlasti v preteklosti mrzle, ledene in zaznamovane z debelo snežno odejo. Padci in zdrsi so v tem času nekaj običajnega, da pa se vse skupaj ne bi končalo v bolnišnici ali na pokopališču, je spremstvo ribiškega tovariša dobra zamisel. Tudi sogovorniki iz RD Radovljica, RD Tržič, RD Mozirje, RD Vrhnika, RD Vevče in RD Bistrica Domžale, ki smo jih povprašali za mnenje, so kot najpomembnejši razlog navedli prav varnost.

Drugi morebitni razlog se skriva v velikosti plena. Odrasel sulec je razmeroma velika riba. Zapet bo ribiču lahko povzročil nemalo preglavic, predvsem v zaključni fazi utrujanja. Takrat se bo izkazal spremljevalec, ki bo sulca zajel ali pravilno prijel. Prav rado se pripeti, da v goreči želji po veliki ribi, ki jo imamo zapeto, zabredemo pregloboko ali pa nas na zaledenelih skalah odnese v vodo. Sulčelov zna biti precej adrenalinsko ali celo malce nevarno početje.

Sla po plenu

Sulec je kralj voda, ena najbolj cenjenih sladkovodnih rib pri nas in slej kot prej želeni plen vsakega športnega ribiča. Lakomne ribiške oči sulca dostikrat neupravičeno podaljšajo, marsikoga pa tudi zasrbijo prsti, da bi ribo uplenil, četudi je ne sme (recimo, če ne ustreza najmanjši lovni meri). Da se ne bi dogajale nepravilnosti oziroma da bi teh bilo čim manj, so v nekaterih RD mnenja, da je ribolov v paru zelo smiseln. Eden od sogovornikov je izpostavil zanimivo misel: “Ko je ribič sam, je mogoče vse živo. Ko sta dva pa se o sumljivih okoliščinah slej kot prej izve. Pri sulcu, ki je zelo čislan, novice še hitreje zakrožijo.

Omejevanje možnosti za neupoštevanje ribolovnih predpisov je lahko razlog za obvezen ribolov s spremstvom.

Nedovoljeni načini ribolova

Dr. Tomaž Lavrič iz RD Bistrica Domžale je pri branju starejših letnikov glasila Ribič naletel na pomenljive zapise lova rib (in sulcev) z eksplozivnimi sredstvi. Ribolov z dinamitom in ročnimi bombami je bil pogost način ribolova zlasti po 2. svetovni vojni. Da bi bilo takšno sicer nevarno početje nekoliko zanesljivejše, sta pri akciji sodelovala dva ali več ribičev. Na tak način so lahko iz vode pobrali tudi več rib, ki bi jih sicer odnesel vodni tok.

Danes je ribolov z eksplozivnimi sredstvi seveda prepovedan in kar težko si je zamisliti takšno početje, ki je sicer služilo prehrani, a je hitro osiromašilo rečno ribje bogastvo.

Globoko zakoreninjena tradicija

Organizirani ribiči imamo, podobno kot lovci, očitno radi tradicijo. Če boste o spremstvu pri lovu sulca povprašali povprečnega člana RD pri nas, vam bo odgovoril, da je to že od nekdaj in da gre pač za tradicijo. Kot vidimo, ima ta kar nekaj zanimivih predpostavk, zaradi katerih se zdi spremstvo pri lovu kralja voda primerno in smiselno.

Naši sogovorniki iz RD, ki smo jih omenili zgoraj, opisujejo tudi družabno plat sulčelova. Pri njem prijemi niso kaj prida pogosti, zato je vsak zanimiv tovariš primerno darilo ribolovnemu dnevu.

Za to, da bi natančneje ugotovili prave razloge za obvezno spremstvo pri ribolovu sulca, se bomo morali posvetiti študiju domače ribiške literature in obsežne periodike, kjer so objavljeni številni članki in pravilniki. Najprimernejše mesto za raziskovanje bo verjetno branje Ribiško-lovskega vestnika, ki je prvič izšel leta 1934, in glasila Ribič, ki izhaja še danes.

Sulčelov je v večini revirjev dovoljen le s spremstvom člana. Kje pa lahko loviš sulca sam? Po naših podatkih je to na Savi (RD Kranj) in Kolpi (RD Kočevje). Ribolov v dvoje (ni nujno, da imaš spremstvo člana lokalne RD) je po naših informacijah dovoljen na Savi Bohinjki (ZZRS), Savi 5 (RD Tržič), Savi 11 (ZZRS), Savinji 4+5 (RD Mozirje) in Savinji 6 (RD Šempeter).

Kaj o tematiki meniš ti? Sporoči v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

8 thoughts on “Na sulca večinoma le s spremstvom

  • pri 14:28
    Permalink

    Hvala. Sulca najveckrat lovim z ocetom na revirjih ki ne zahtevajo spremstva clana RD ki upravlja z vodo.
    Dober prijem

    Odgovori
    • pri 16:29
      Permalink

      Zdravo Filip, hvala za komentar. Veseli bomo tudi kakšnega predloga za letošnjo sezono. Sami raziskujemo osrednjo Slovenijo. Dober prijem!

      Odgovori
  • pri 23:07
    Permalink

    Zdravo
    Jaz največ lovim sulca na domači Savinji RD Mozirje. Udeležim se tudi kakšnega skupnega lova na sulca predvsem na Savi. Ker ni potrebno imeti spremstvo člana RD.
    Se strinjam, da je treba sulca loviti v paru, predvsem zaradi varnosti. Kar se pa tiče spremstvo člana RD sem pa proti.
    lp, dober prijem

    Odgovori
    • pri 9:31
      Permalink

      Zdravo Gorazd, hvala za komentar. Dober prijem ti želimo!

      Odgovori
      • pri 17:46
        Permalink

        Večkrat se mi poraja vprašanje ali spremstvo člana ali ne. Ker pa kot dolgoletni čuvaj in ravno tako gospodar pa čutim dolžnost, da to ribo zaščitimo v največji meri.Vsak član ribiške družine ima drugačen pogled na sulca kot gost, posebno če deluje pri gospodarski komisiji ali čuvajski službi. Tako, da prisotnost člana rd.ni brezpredmetna in kar tako samo volna. Razumem pa tudi turista, ker običajno to ribolov podraži. Seveda pa bo potrebno urediti tudi to problematiko na državni ravni. Lp

        Odgovori
  • pri 21:33
    Permalink

    Imam pa se eno vprasanje. Kaj ce imam za spremstvo nekoga ki nima karte in opreme, je pa vseeno zraven zaradi varnost. Je to dovoljeno ali mora druga oseba obvezno imeti karto in loviti

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja