Zakaj je bil potres v Turčiji in Siriji tako silovit in uničujoč?

Pred dobrimi tremi tedni, 6. februarja 2023, je jugovzhod Turčije in sever Sirije stresel rušilni potres z močjo 7.8. Zakaj je bil tako uničujoč in kje lahko v prihodnosti še pričakujemo podobno silovite potrese?

V močnem potresu, ki je na začetku februarja 2023 zgodaj zjutraj prizadel jugovzhod Turčije blizu meje s Sirijo in severni del Sirije, je umrlo več kot 50.000 ljudi, še več jih je bilo ranjenih. Močni popotresni sunki, ki še trajajo, so prav tako zahtevali dodatne smrtne žrtve in povzročili veliko gmotne škode.

Potresu, ki je prizadel mesto Gaziantep, so sledili številni popotresni sunki, vključno z enim, ki je bil skoraj tako močan kot prvi. Prvi potres je bil močan – zabeležili so jakost 7,8, kar je na uradni magnitudni lestvici razvrščeno kot “močno”. Nastal je vzdolž približno 100 km dolge prelomne cone in povzročil resno škodo na zgradbah v bližini preloma.

Razloga, zakaj je bil potres tako uničujoč, sta vsaj dva, oba pa sta zelo zapletena. Prvi razlog je lega na potresno izjemno aktivnem območju, na stiku različnih tektonskih plošč, ki se premikajo in ustvarjajo potrese. Konkretno je šlo za arabsko ploščo, ki se je premikala proti severu in “trčila” ob anatolsko ploščo (stik je sicer stalen). Drugi razlog je socialno-ekonomski, gradnje na prizadetem območju so načeloma slabe, tudi tam, kjer so uveljavljali standarde za protipotresno gradnjo, je bila očitno vprašljiva izvedba zgradb.

Potres je povzročil humanitarno katastrofo, brez strehe nad glavo je ostalo več sto tisoč ljudi. Obnovo, ki bo trajala več let, medtem ocenjujejo na slabih 100 milijard EUR, pomoč pa prihaja z vsega sveta. V različni obliki sodelujejo tudi organi Slovenije in različne prostovoljske organizacije, ki so na prizadeto območje poslale denarno in materialno pomoč, prav tako so se med prvimi odzvali reševalci s psi.

Podobno močne potrese lahko pričakujemo na vseh aktivnih potresnih območjih na svetu, kadarkoli. Žal jih ne moremo napovedati, zato je pomembno, kako gradimo stavbe. Potrebno je slediti potresnim smernicam in upoštevati standarde, tako pri načrtovanju kot izvedbi stavb.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja