Vzemi si čas za ribolov somov

Som je naša največja sladkovodna riba, v dolžino zraste tudi do 3 m (teoretično celo do 5 m) in tehta do 100 kg, redko tudi več. Povprečni somi, ki jih ujamemo, so sicer bistveno manjši, okoli metra, a so za ribolov vseeno zelo zanimivi – tako zaradi velikosti ribe, njene borbenosti in široke palete načinov ribolova, s katerimi se lahko lotimo ribolova somov.

Preberi več

Stane Omerzu: srečo imamo, da živimo v Sloveniji!

Stane Omerzu. Težko ga je opisati z zgolj nekaj besedami. Ima izjemno bogato življenje; je neutruden, neverjetno ploden avtor ribiških člankov, ribiških knjig, celostni promotor sladkovodnega ribištva v Sloveniji in širše. Je oboževalec življenja, popotnik, fotograf, izdajatelj revije, knjig, ribiških filmov, gurman, … O njegovem delu in življenju smo se pogovarjali pred nekaj dnevi in ga poskusili strniti v krajši intervju. Preberite in uživajte v aktualnih pogledih na slovensko ribištvo in dragocenih življenjskih modrostih tudi vi.

Preberi več

– 30 % POPUST: povečajte svoj ulov z aplikacijo Fishing Points

Aplikacijo Fishing Points, ki je plod ribiškega in tehničnega znanja slovenskih strokovnjakov in je priljubljena po vsem svetu, smo spoznali v enem od prejšnjih blogov. Tokrat vam razvijalci aplikacije Fishing Points ponujajo ekskluzivni popust pri dostopu do plačljive verzije aplikacije, ki ponuja vse in še več kar se tiče športnega ribolova in dostopa do podatkov za uspešen ribolov.

Preberi več

Nikar ne stopi na nas!

Dnevi postajajo vse daljši in temperatura vode se počasi dviguje. Ko bo dosegla ali presegla 10 stopinj Celzija, se bodo pričele drstiti nekatere sladkovodne ribje vrste – imenujemo jih spomladanske drstnice. V tem času smo pri gibanju v vodi še posebej pozorni na drstne jame. Še bolje pa je, če se brodenju povsem izognemo in tako pomagamo ščititi naravno drst, ki je žal vse redkejša.

Preberi več

Najstarejša ribiška kolesca (role) na svetu

Ribiška kolesca (po domače role) so bistveni del ribiške opreme, uporabljajo se za odvijanje (metanje) in navijanje ribiške vrvice. Obstaja več vrst ribiških kolesc, vključno s stacionarnimi kolesci, kolesci za vijačenje, kolesci z baitrunnerjem in kolesci za muharjenje. Danes imamo zelo veliko izbiro ribiških kolesc, vedno pa ni bilo tako. Naredili smo kratek zgodovinski pregled razvoja ribiških kolesc. Kako stara so ribiška kolesca?

Preberi več