Načini sladkovodnega športnega ribolova

Med bralci bloga je kar nekaj takšnih, ki se s športnim ribolovom srečujejo prvič in ne poznajo nobenega, ki bi jim pri tem pomagal. Prav tako vsak mesec prejmemo nekaj pisem, v katerih nas posamezniki sprašujejo o različnih načinih športnega ribolova. Opisujemo jih v nadaljevanju.

Načinov športnega ribolova je več. Poznamo beličarjenje, vijačenje, muharjenje in talni ribolov. Vzrok delitve se skriva v pestrosti ribjih vrst. Različne ribe, ki prebivajo v naših potokih, rekah in jezerih, imajo drugačen način življenja in prehranjevanja. Krapovci brskajo za polžki, rastlinsko hrano, plenilke lovijo ribice in druge manjše živali, postrvi in lipani jedo vodne in obvodne žuželke. Ker jih ribiči želimo ujeti z vabami, ki predstavljajo njihovo hrano, so tudi načini ribolova različni in na nek način »prilagojeni« ribji vrsti (ali vsaj skupini), ki jo lovimo.

Beličarjenje
Beličarjenje
Beličarjenje

Beličarjenje je verjetno najbolj pogost način ribolova. Kot namiguje že ime, je cilj ribolova riba, ki sodi med belice (oziroma širšo skupino krapovcev). To so manjši krapi, kleni, mrene, podusti in tako naprej. Pri beličarjenju uporabljamo teleskopsko ali več delno ribiško palico z navadnim kolescem. Ribič uporablja plovec, ki mu s premikanjem pove, kdaj je riba prijela vabo. Včasih ribič ne uporablja plovca, lovi lahko s posebno vodno kroglico ali brez vsega (navadno takrat, ko lovi s češnjami, ki so same po sebi dovolj težke, da jih lahko vrže na želeno lovno mesto).

Talni ribolov
Talni ribolov
Talni ribolov

Gre za izpeljanko beličarjenja. Kot pove že ime, poteka ribolov na dnu (reke, jezera). Ribiči s takšnim načinom ribolova navadno lovijo velike krape, amurje, mrene in podobne ribe, ki se prehranjujejo na dnu. Uporabljajo podoben pribor kot pri beličarjenju, le da je močnejši. Namesto plovca imajo na laks ali vrvico nameščeno utež, ki vabo potopi. Posebna panoga talnega ribolova je v zadnjih letih postal krapolov. Zanj so značilne okrogle kuhane vabe (t.i. bojliji) in posebne naveze s trnki, kamor te bojlije nameščamo.

Muharjenje
Muharjenje
Muharjenje

Pravzaprav lahko z načinom muharjenja ujamemo vsako ribo, a vseeno sta cilj večine muharjev postrv in lipan. Pri muharjenju lovimo s t.i. umetno muho, ki je posnetek žuželke ali manjše ribice. Pri tem uporabljamo vitko ribiško palico, na koncu katere je okroglo kolesce. Na njem je navita muharska vrvica. Ta je debelejša od navadnega laksa ali pletene vrvice, saj mora biti težka, da lahko peresno lahko umetno muhe vržemo 10 m ali dlje na želeno ribolovno mesto. V grobem delimo muharjenje na ribolov s suho muho (ribe lovimo na gladini vode), s posnetkom ličinke (ribe lovimo pod vodno gladino) in potezanko (ribe lovimo pod vodno gladino tako, da s cukanjem vrvice dosežemo, da dobi umetna muha videz premikajočega se zalogaja).

Vijačenje
Vijačenje
Vijačenje

Prav nič nima opraviti z vijaki! Način ribolova je to zanimivo ime dobil, ker (umetno) vabo najprej vržemo v vodo, nato pa jo navijamo (vijemo) k sebi. Vaba oddaja tresljaje, ki privabljajo plenilske vrste rib, denimo ščuke, smuče, sulce, tudi postrvi. Pri ribolovu uporabljamo na prvi pogled podobno opremo kot pri beličarjenju. Umetne vabe so različnih vrst in so lahko kovinske, gumijaste, lesene in podobno.

Vam je blog všeč? Sporoči nam v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Načini sladkovodnega športnega ribolova

  • 08/09/2021 pri 13:26
    Permalink

    Dober dan!

    Mene pa zanima če loviš ribe iz vijačenjem
    A je treba dat na laks samo umetno ribo al je treba dat gor tudi svinec? In če ga je treba kolk gramov mora imeti?

    Hvala!

    Lp

    Odgovori
    • 10/09/2021 pri 10:59
      Permalink

      Zdravo Andrej, pri vijačenju na laks oziroma vrvico navadno ne montirate ničesar, saj da težo za metanje že vaba sama. Seveda je odvisno od načina vijačenja, ampak dodatno obteževanje načeloma ni potrebno (razen če boste lovili ostriže na način drop-shot).

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja