Gremo na lipane!

Prihaja najlepši muharski čas, pomlad, toplo vreme, bujno rastlinje in množično rojenje različnih žuželk. Prebujenje narave botruje, da se sestradane ribe prehranjujejo pogosteje kot sicer. V tem obdobju jih je verjetno najlažje ujeti, začne pa se tudi ribolov lipanov, ki poleg postrvi veljajo za najbolj cenjene muharske ribe.

dreta-avtor-branko-konc-7Verjetno ga ni ribiča, ki ne bi poznal teh urnih, zvitih in na pogled sila privlačnih rib s pegami na bokih in veliko hrbtno plavutjo. Lipani so med domačimi ribiči znani tudi kot srebrni vitezi. Čeprav imajo tolščenko, jih ne uvrščajo med salmonide pa tudi drstijo se spomladi. Njihovi navzdol obrnjeni gobčki nimajo takšnih zob, kot jih imajo postrvi, zato raje lovijo žuželke in se dvigajo po njih na gladino. Lipan sicer pogosto prime tudi na vabe, namenjene belicam, zato je pogost plen beličarjev.

river-ljubljanica-gin-clear-waterKje živijo?

Te plemenite muharske ribe poseljujejo odseke rek, kjer se moč vode že nekoliko umiri. Našli jih bomo v vodotokih s sproščenim tokom, mirno gladino in trdnim dnom. Zadržuje se tam, kjer ima na voljo veliko hrane, najraje pa v zavetju obrežnega grmovja, čeprav bomo lipana pogosto opazili sredi toka, kako plava tik nad dnom in opreza za mušicami na gladini. Največji lipani so samotarji in se držijo v globinah, manjši primerki pa pogosto plavajo skupaj. Le redko bomo lipana videli, kako se klati po tolmunu, raje se drži enega mesta. V nasprotju s potočno postrvjo se ne zateka k podvodnim zajedam, temveč se raje umakne v zavetje večjega vodnega curka.

Kam na lipana? Priporočamo vam Vipavo, Ljubljanico, Poljansko Soro, Savinjo in Savo.

Zakaj je zanimiv za ribolov?

dry-fly-fishing-grayling-river-ljubljanica-sloveniaLipan niti približno ne doseže takšne dolžine in teže kot sulec ali ščuka, niti kot postrv. V povprečju merijo lipani med 30 in 40 cm, le redko dosežejo dolžino 50 cm in težo 1,5 kg. Zakaj ga ribiči torej tako radi lovijo? Nekateri avtorji ribiške literature poudarjajo, da je lepota lipanskega lova v tem, kako prijemlje. Manjšega lipana bo prav lahko ujel vsak ribiški začetnik, saj se bo rad dvignil za vsako še tako nerodno zvezano in predloženo suho muho. Večji primerki, recimo takšni nad 45 cm, so poglavje zase. Njihov ribolov je zelo zahteven in bo v izziv tudi izkušenemu muharju.

fflyLipana smemo loviti izključno z umetno muho, ki je zvezana na trnku brez zalusti. Uporabljamo enoročno muharico. Material, iz katerega je izdelana, ni tako pomemben. Palica naj bo mehka in gibka, priporočajo akcijo od 0 do 5 (po AFTM). Dolgi meti pridejo poštev le izjemoma. Če jih bo ribič lovil s posnetki ličink, bo dobra tudi palica za francoski način ličinkarjenja. Takšne palice so načeloma dolge okoli 11 čevljev (335 cm).

Srebrne viteze skorajda vedno lovimo le s plavajočimi muharskimi vrvicami, na katere navežemo predvrvico in trnico različne debeline. Za pomladanski ribolov bomo izbrali takšno s premerom 0,14 mm, včasih tudi 0,12. V vročih poletnih mesecih bomo navadno lovili s trnico premera 0,10 mm, le redko bomo potrebovali tanjšo. Pri lovu je izrednega pomena natančnost predložka umetne muhe. Lipan se namreč dviguje na gladino v točno določenem »koridorju«. Umetne muhe, ki bo izven tega »koridorja«, ne bo pobral. Območje, kjer se lipan prehranjuje, je pomembno za ribiče, ki uporabljajo suho muho in posnetek ličinke!

Izbor umetnih muh za ribolov lipanov

02ctl2wZa uspešen lov lipanov je poleg ribičevega potrpljenja, močnih vozlov in primerno debele trnice pomembna tudi izbira umetne muhe. Manjše so boljše, prav tako takšne v naravnih tonih. Pri suhih muhah ne moremo mimo Fratnikove puhovke, različnih prelk v naravnih barvah in drugih posnetkov majevk. Obnesejo se tudi nekatere domišljijske muhe, recimo kraljevi kočijaž, čarnik in princ. Več o umetnih muhah za muharjenje lipanov preberite v blogu priznanega vezalca Vladimirja Mikca – Mikija.

Veliko užitkov pri ribolovu lipanov (in drugih rib) vam želimo!

Ekipa RibiskeKarte.si

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Gremo na lipane!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja