Krapi se prebujajo

Pomlad je čaroben čas, ko se prebuja vse, kar živi, lazi in plava po našem ljubem modrem planetu. Tudi krapi. Ste jih kdaj opazovali, kako se nastavljajo prvim sončnim žarkom ali kako požrešno jemljejo vse kar je okusnega? Po dolgi zimi so lačni, zato je njihov spomladanski ribolov zelo zanimiv. Zakaj? Preberi blog v nadaljevanju.

krap1a-largeTemperatura vode se v tem letnem času začne počasi dvigovati, kar spodbudi v krapih tek in željo po prehranjevanju. Marca pričnejo navadno vandrati po rekah, ribnikih in jezerih, intenzivno iščejo hrano. Pri tem lahko prepotujejo razmeroma velike razdalje. Nadomestiti morajo zalogo maščobe, ki so jo v mrzli zimi izgubili. To seveda pomeni, da imamo ribiči več možnosti za ulov največjih in najbolj prebrisanih med njimi, ne gre pa vse tako enostavno.

dsc_0032-2a-largeOprema

Nekateri ribiči uporabljajo v hladnejših dneh lažjo opremo kot poleti. Tudi sami sledimo temu načelu, vendar ne za vsako ceno. Načeloma uporabljamo palice, ki sodijo v razred 3 lb ali manj. Tam, kjer so krapi v povprečju manjši, lahko uporabimo tudi opremo za ribolov s krmilnikom. Feeder sistemi so v zadnjem času zelo priljubljeni, saj so enostavni za uporabo (zlasti pri kratkotrajnih ribolovih), nudijo pa veliko zadovoljstva. Velikost trnka, ki ga bomo uporabili, je odvisna od velikosti vabe. Večina ribičev bo lovila s trnki velikosti 6 ali 8.

dsc_0180-2a-largeKrmila in vabe

Za spomladanski ribolov predlagamo, da uporabljate bojlije. Ti nudijo vse, kar spomladi potrebujejo sestradani krapi. Sicer lahko uporabite koruzo in druge podobne zadeve, a po našem mnenju se bodo najbolje obnesli prav bojliji. Partikli vsebujejo načeloma tudi več olj kot bojlliji, kar nam bo prišlo prav, ko bo voda res topla, to pa bo nekoliko kasneje in v poletnih mesecih.

dsc_0048-2a-largeOd bojlijev sami najraje uporabljamo atraktivne, barvite in aromatične bojlije, ki jih krapi začutijo že na daleč. Tu moramo omeniti arome banane, jagode, ananasa in prav takšne tekoče dipe, v katere jih namočimo. Obilnega krmljenja pri ribolovu niti ne potrebujemo. Zadoščala bo že majhna PVA vrečka, polna dobrot, ki jo namestimo neposredno na trnek. Čeprav je krmila malo, med ribami sproži tekmovalno hranjenje. Spomladi bodo na svoj račun prišli predvsem tisti, ki s krapolovom šele pričenjajo. Ker ribe navadno še niso »našpikane«, lahko upamo na lep ulov tudi, če imamo nenavadne naveze, ogromne bojlije in pretirano aromatične vabe. Pomembno je, da omejimo količino krmil, ki jih zmečemo v vodo. Zlasti moramo paziti na kakovost krmil, ki jih uporabljamo, izogibamo se plesnivi hrani ter žarkim in dražečim snovem. O tej pereči tematiki smo že pisali v enem od preteklih blogov.

Spomladi se splača loviti tam, kjer prične najprej poganjati prvo podvodno rastlinje. To so mesta, ki jih sončni žarki najhitreje dosežejo, kar pomeni, da je voda tam najtoplejša. Spomladi se tudi splača loviti na severovzhodnih kotičkih ribnikov, saj so navadno zaščitena pred mrzlim severnikom pa tudi Sonce jih najmočneje obsije. Povsod, kjer je voda toplejša, je v pomladanskem času tudi več (večjih) krapov.

dsc_0183a-largePreizkušajmo alternativne vabe

Nekateri ribiči so mnenja, da so v spomladanskem času zelo dobre tudi različne naravne vabe, denimo tigrov orešček in čičerika. Uporabimo ju takrat, ko se zdi, da se krapi za bojlije ne zmenijo. Obe omenjeni vrsti naravne hrane krapi naravnost obožujejo, vendar jih moramo znati pravilno pripraviti. Surov tigrov orešček je za krape strupen, zato ga moramo najprej namočiti v vodo za 24 ur in nato skuhati. Lahko ga tudi fermentramo (o samem postopku bomo pisali v enem od prihodnjih blogov). Posamezen tigrov orešček je razmeroma majhen, zato moramo za velike ribe, ki jih lovimo, izbrati takšne, ki merijo v premeru okoli 15 mm. Na las jih nanizamo po 2 ali 3 skupaj, vmes pa lahko dodamo tudi zrno umetne koruze, ki poskrbi za uravnoteženo lebdenje nad dnom.

dsc_0163a-largeČičerika je prav tako zelo uporabna vaba. Ta strošnica je izjemno hranilna in za razliko od tigrovega oreščka za krape neškodljiva. Pravzaprav je za ribje želodčke lahko prebavljiva hrana in krapi se ji ne bodo mogli upreti. Nima močne arome, zato ji dodajamo aditive, vendar po pameti! Vedno moramo imeti v mislih zdravje in dobro počutje rib. Čičeriko namestimo na las podobno kot tigrov orešček, če da jo navadno prepolovimo. Lahko jo damo tudi v PVA vrečko in tako enostavno nakrmimo območje v neposredni bližini naše vabe in trnka.

Dragi ribiči, upamo, da smo uspeli nanizati nekaj uporabnih idej za spomladanski krapolov. Če bomo izbrali ribolovno mesto z nekoliko toplejšo vodo in ustrezno predstavitev naveze z vabo, ki bo krapu všeč, nam uspeh gotovo ne bo ušel. Spuščajmo vse krape, da bodo ti vedno večji in težji, pri ravnanju z njimi pa bodimo skrajno previdni in obzirni.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Ob katerem revirju boš (si) preživel spomladanski krapolov? Sporoči nam v komentar spodaj!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Krapi se prebujajo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja