Za nami je uspešna sulčarska sezona!

Se še spominjate, kako smo se mrzlično pripravljali na sulčarsko sezono 2015/2016?! Nekateri so kupovali lakse, močne zaponke in številne umetne vabe, drugi so pogledovali za novimi ribolovnimi revirji, vsi pa smo potiho upali na čim več velikih sulcev in obilo obvodnih doživetij. Kakšna je »bilanca« minule sulčarske sezone?

DSC_0146a (Medium)
Sulčarji, ki so vztrajali dlje, so v povprečju ujeli več rib, te pa so bile tudi večje in težje. Foto: Hany Bany

Sulčarjenje velja za enega fizično napornejših načinov ribolova. Zgodnje vstajanje, celodnevna hoja po različno oblikovanem terenu, metanje (težkih) vab, nizke temperature … šport ni za vsakogar. No, letos nam je bilo mučenje z dolgim obdobjem izjemno nizkih temperatur prihranjeno. Jesen in zima sta bili topli, sulci pa so vseeno prav lepo prijemali.

Tudi minulo sezono se je izkazalo, da je za ribiški uspeh (ulov večjega števila velikih sulcev) pomembno, da ob vodi preživimo več ribolovnih dni, kot jih v povprečju preživijo drugi ribiči. Sulčarji, ki so vztrajali dlje, so v povprečju ujeli več rib, te pa so bile tudi večje in težje. Seveda ni vse v centimetrih, toda uplen velikega in debelega sulca je naš cilj, kajne?

hucho-hucho-huchen-slowenien-savinja-dreta-2015-104cm
Metrski sulec iz Savinje (RD Mozirje).

Izbira rek in revirjev je pomembna, če niste član določene ribiške družine in če želite loviti na vodah določenega tipa. Prav tako veljajo nekateri revirji oziroma njihovi odseki za predele, kjer je več sulcev, ni pa nujno, da tam živijo največji predstavniki svoje vrste. Sava je ena od rek, kjer živi verjetno največ največjih sulcev. Na drugi strani manjše reke ponujajo možnost hitrejšega ulova manjših sulcev, težje dostopne reke, med katere nedvomno spada Ljubljanica, pa gotovo skrivajo kapitalne primerke, o katerih si ne upamo niti pomisliti.

Kar se tiče uporabljenih umetnih vab je bila sezona takšna kot vse predhodne. Rezultate so dale vse preverjene sulčarske vabe: silikonske ribe, glavinjare, potezanke, voblerji, umetni kapeljni, cofi in vabe iz kovine. Pomembno je bilo, da smo znali oceniti, v kakšnih okoliščinah uporabiti katero od vab, ki jih imamo v ribiški torbi. Ne bo odveč, če ponovimo, da pridejo v višji in motni vodi v poštev vabe, ki oddajajo močnejše vibracije in so svetlejše. V bistri vodi in sredi belega dne pa bomo raje uporabili manjše vabe v povsem naravnih vzorcih in barvah. Takrat jih bomo vodili tudi počasneje.

Se lotevaš sulčelova? Zanimivo čtivo te čaka v prispevkih:

Skrivnosti izkušenega sulčarja

Priprave na sulčarsko sezono

Nekateri sulčarji delijo mnenje, da so nedavno sezono zaznamovali pogosti ulovi kapitalnih sulcev. V Savi je bil v revirju RD Straža-Sava ujet sulec, ki je meril kar 123 cm. Sulec enake dolžine je bil ujet tudi v revirju Save, s katerim gospodarijo v RD Tržič. S Save, s katero upravljajo v ZZRS, poročajo o ulovu sulca, ki je meril rekordnih 130 cm. 116 cm dolg sulec je bil ujet v revirju RD Radovljica, kapitalnega, 115 cm dolgega sulca pa se je ribič razveselil v Kamniški Bistrici. 120 cm velikan je bil ujet v Ljubljanici, s katero gospodarijo v RD Barje. Nekaj sulcev podobnih dimenzij je bilo ujetih tudi v sosednjih odsekih iste reke. Razočarala ni niti s kralji voda bogata Savinja, ki je srečnim ribičem podarila kar nekaj sulcev, ki so merili več kot 100 cm.

Za nekaj časa si bomo oddahnili, nato pa bo spet tu nova sulčarska sezona, ki se je že zdaj zelo veselimo. Do takrat pa bo dovolj časa za zbiranje vtisov. Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

P.S.: Približuje se odprtje muharske sezone. Spremljajte novosti na RibiskeKarte.si in bodite obveščeni o zanimivih revirjih za zgodnje spomladansko muharjenje postrvi.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja