Zimski ribolov s krmilnikom

Pozimi se krapovci zaradi nižjih temperatur navadno premaknejo v globlje predele vode, kjer so manj dejavni, vendar ne prekinejo s prehranjevanjem. S pravo ribolovno strategijo jih je moč loviti tudi v najhladnejših dneh, pa tudi, ko nimamo veliko časa, da bi ribolovno mesto izdatno nakrmili. Takrat se lahko lotimo ribolova s krmilnikom (angl. feeder), ki ga opisujemo v današnjem blogu.

Različne vrste krmilnikov.
Različne vrste krmilnikov.

Velike skrivnosti ni, na način feeder lovimo, ker enostavno deluje – tudi pri kratkotrajnih (popoldanskih) in zimskih ribolovih. Izberemo primeren ribolovni revir (ne prehitrega toka, če bomo lovili v tekoči vodi!), ribolovno mesto, naše priljubljeno krmo, vabo in … počakamo na prijem.

Ribolov s krmilnikom (v nadaljevanju feeder) je ribolov na dnu. Pravzaprav ta angleška tujka, ki pomeni krmilnik, zelo dobro opisuje način ribolova, kjer namesto velike uteži uporabljamo posebno košarico. Vanjo stlačimo krmilo za ribe, ki jih lovimo. Iz nje nato izhajajo prijetne vonjave ter okusi in ribe vabijo k prijemu. Krmilnik je lahko različnih oblik. Nekateri so primernejši za stoječe vode, drugi za tekoče, eni so bolj zaprti, drugi bolj odprti in tako dalje.

IMGP8967a (Small)
Palico moramo postaviti pravokotno na linijo metanja, da zaznamo prijem …

Palice za feeder so navadno dolge od 3,3 do 3,9 metra, včasih so tudi daljše, in akcije do približno 150 gramov. Ločijo se na »light«, »medium« in »heavy feeder«. Njihova posebnost je, da so zelo fine, imajo mehke vrhove. Ko lovimo z njimi, moramo palice postaviti pravokotno na linijo metanja, da zaznamo prijem. Nekateri ribiči uporabljajo kolesca z odprtim mehanizmom (t.i. baitrunner), kar pa ni nujno. Feeder je način ribolova, kjer moramo biti stalno na preži in opazovati vrh (konico) palice. Ker je mehka, prijem takoj zaznamo in ukrepamo z zategom. Če uporabljamo baitrunner, to sicer ni tako pomembno, pa še riba se navadno zapne kar sama.

Predlagamo, da velike krapovce (krape, amurje, mrene, večje klene, …) lovite s pripravljenimi navezami, ki imajo lasek. Nanj namestite naravno ali umetno koruzo, bojli, pelete, dvignjen bojli (angl. pop up) itd. Zelo dobro je, če vaba malo lebdi, trnek pa leži na dnu. Za druge krapovce, zlasti tiste, ki živijo v tekočih vodah (manjše mrene, platnice, podusti, …), lahko uporabite kar navaden trnek (brez naveze) in nanj vabo namestite neposredno.

IMGP8281a (Small)
Za lov večjih krapovcev uporabljamo različne naveze, od vab pa bojlije, pelete, koruzo …

Od vab sami najpogosteje uporabljamo naravno in umetno koruzo, manjše bojlije in pelete. Nekateri ribiči lovijo še s kostnimi črvi, deževniki, kruhom, sirom in celo s sadjem! Meja skorajda ni, na feeder pa pogosto primejo tudi ribe, ki sploh niso beličarske. Zgodilo se nam je že, da smo s pomočjo krmilnika ujeli ščuko in potočno postrv. Ribolov je poln presenečenj!

Za polnjenje krmilnika uporabljamo različna praškasta krmila, denimo ribjo moko, prgo (stisnjena bučna semena), pripravljene mešanice … Vanje pogosto dodamo še različne vonjave. Sami ribolovnega mesta med ribolov dodatno ne krmimo. To počnemo le, če dobro poznamo dno, če vemo, kako se obnašajo ribe v tamkajšnjem ribolovnem revirju in da smo prepričani, da mečemo na eno in isto mesto!

1979742_10152050484264163_1367403144_na (Small)
Krepak zimski luskinar, ujet s feeder tehniko na zrno naravne in umetne koruze. Lep uspeh!

Pozimi iščemo ribe v globljih predelih, saj je tam voda toplejša. V krmilo ne mešamo oljnatih snovi, v hladnejši vodi so slabše topne. Za vabo uporabljamo čim bolj naravne zadeve, najraje koruzo, kostne črve in deževnike.

Ko lovimo na način feeder, so prijemi močni in zanesljivi, utrujanje pa zelo razburljivo. V povprečju tehtajo ulovljene ribe med 1 in 5 kilogrami, včasih pa ujamemo tudi težje. Prav veselimo se dni, ki prihajajo, saj se odpravljamo na revirje, ki so za feeder zelo zanimivi:

RD Murska Sobota: Ledavsko jezero (akumulacija Krašči)
RD Bistrica Domžale: ribnik Lahovče
RD Medvode: reka Sava
RD Grosuplje: ribnik Boštanj
RD Koroška: reka Drava

Pa vi, lovite kdaj na feeder? Zaupajte nam v komentar spodaj.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

5 thoughts on “Zimski ribolov s krmilnikom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja