Že vežeš umetne muhe?

Ob zaključku muharske sezone in s prihodom prave zime se v muharjih in vezalcih umetnih muh prebudi želja (ali pa potreba) po obnovitvi zaloge pernatih izdelkov v muharskih škatlicah. V mrzlih in turobnih dneh je prav prijetno sedeti na toplem in v miru vezati kreacije, s katerimi nato najraje lovimo na začetku sezone, ki bo kmalu znova tu. To so posnetki ličink in različne potezanke, s suhimi muhami pa še malo počakamo, saj se najbolje obnesejo od sončnega maja naprej.

Fly_Tying_3121Tisti muharji, ki sami vežejo umetne muhe, pravijo, da je lepo in da se za muharja to spodobi. Umetne muhe so vezni člen med ribo in ribičem, njih vezanje pa pomemben korak k poznavanju žuželk in žuželčjega sveta.

»Že vežeš umetne muhe?«, me je pred kratkim po telefonu pozdravil ribiški prijatelj, ko sva se namenila dobiti na čaju, da bi predebatirala strategijo nakupa materiala za vezanje umetnih muh. »Vreme je pravo, časa imaš več kot dovolj, samo še perje in trnki ti manjkajo, pa lahko znova pričneš z vezanjem«, je dejal. Odgovoril sem mu, da moram obnoviti tudi pribor in kasneje sva skupaj pobrskala po spletu, da bi našla prave potrebščine, ki sem jih iskal. Opravilo pa sploh ni tako enostavno, kot se morda sliši, zato bodo naslednje vrstice lahko koristile tudi komu od vas. Na koncu sva oblikovala seznam najnujnejših stvari, ki jih bo vezalec potreboval poleg drobnega materiala (trnkov, perja …) pri svojem delu (o njih bomo pisali v enem od prihodnjih blogov).

  1. Miren kotiček: izborite si mesto za mizo, kjer imate dovolj prostora, kjer je toplo in ne piha. Prižgite svojo priljubljeno glasbo in uživajte v mirni vezalski intimi.
  2. Muharski primež: pred nakupom se pozanimajte o ceni, nato pa vso pozornost namenite njegovim čeljustim. Kupite takšnega, v katerega boste lahko vpeli trnke, na katerih boste ustvarjali, ali pa kupite več različnih čeljusti. Pozorni bodite tudi na njegovo stabilnost. Če se samostoječi kakorkoli maje, kupite raje takšnega, ki ga pritrdite ob rob mize.
  3. Natančne škarjice: škarjice, s katerimi boste rezali perje in niti, naj bodo natančne in ostre. Za različne materiale (npr. svila, laks, žica, …) uporabljajte različne škarjice.
  4. Lak: za začetek bo dober že brezbarvni ženski lak za nohte. Z njim boste namazali zaključni vozel in nekatere druge dele umetne muhe, ki bo z njegovo pomočjo obstojnejša.
  5. Povečevalno steklo: nekateri imajo takšne, ki so videti kot nekakšna očala, drugi imajo raje samostoječe. Slednje priporočamo tudi mi, saj ne zastirajo pogleda na delovni pult.
  6. Močna namizna svetilka: dostikrat zanemarimo dober vid in oči, ki ob pomanjkanju svetlobe zelo trpijo. V svetlem kotičku boste bolj sproščeni in delali boste lahko dlje.
Muharski primež: pred nakupom se pozanimajte o ceni, nato pa vso pozornost namenite njegovim čeljustim …

Zgoraj naštete osnovne potrebščine boste lahko kupili v domačih (ribiških) trgovinah, zahtevnejši in tisti, ki že imate več izkušenj, pa boste pobrskali tudi po spletnih trgovinah. Zelo dobro so založene angleške, nemške, v zadnjem času pa tudi poljske in češke spletne trgovine z vezalsko opremo.

IMGP2800a (Small)
Osnove vezanja umetnih muh so odlično opisane v knjigi Muharjenje, ki je na voljo v vseh večjih knjižnicah. Več o knjigi preberite v blogu »Slovenske ribiške knjige«. Nasvete za vezanje poiščite tudi v tuji literaturi.

Za vse, ki se s spretnostjo vezanja umetnih muh šele spoznavate, bodo najdragocenejši nasveti dobrega ribiškega prijatelja, ki vezanje že obvlada. Učenje v živo je pri tej stvari (vsaj na začetku) še vedno skorajda nenadomestljivo. Priznani vezalec in avtor Vladimir Mikec Miki je napisal vrsto sestavkov na temo vezanja umetnih muh, ki bi začetnikom gotovo koristili. Preberete jih lahko na sledečih povezavah:

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

[Pri oblikovanju bloga smo uporabili fotografije southernidaholiving.com (fotografija vezalskega kotička), sport-danilo.si (primež) in oregonflyfishingblog.com (ribič med vezanjem umetne muhe).]

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Že vežeš umetne muhe?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja