Kam na praznični ribolov?

Med novoletnimi prazniki ima marsikateri srečnež dovolj prostega časa, ki ga bo lahko izkoristil tudi za ribolov na katerem od slovenskih ribolovnih revirjev. Za vas smo pripravili predloge za različne načine ribolova – beličarjenje, krapolov in vijačenje. Muharji ste zaradi drsti postrvi in lipanov za nekaj časa odložili svoje priljubljene muharske palice. Z umetnimi puhastimi stvaritvami pa boste v zimskem času lahko ujeli druge vrste rib, tudi sulca in ščuko. Naj vas nižje zunanje temperature ne odvrnejo od doživetja v naravi!

DSC_0175a (Small)
Za ribolov smučev in ščuk so zelo priljubljene različne silikonske vabe in dobra stara žlica!

Najbolj fizično aktivno je pozimi od ribolovnih načinov verjetno prav vijačenje. Izkušeni ribiči pravijo, da je to najboljši čas za ribolov smučev, tudi ščuka ne zaostaja. Med vijačenjem z različnimi manjšimi umetnimi vabami boste lahko ujeli tudi kakšnega debeloglavega klena; ti so borbeni in popestrijo ribolovni dan.

Za vijačenje vam priporočamo Dravo (RD Koroška), Muro in kanal v Ceršaku (RD Mura Paloma) in Ljubljanico s pritokom Iščica (RD Barje), pa tudi različne revirje s stoječo vodo, seveda tam, kjer gladina ne zmrzne.

DSC_0177a (Small)
Sulčelov je med ribiči priljubljen. Kralje voda lovimo, med drugimi, z voblerji, spužvastimi kapeljni in cofi.

Ribolov sulcev, kraljev voda, je za marsikaterega ribiča vrhunec doživetij ob vodi. V Sloveniji imamo srečo, da ta čudovit in velik salmonid še živi pri nas. Populacija je marsikje precej dobra in z malo sreče bo tudi vam uspelo ujeti velikega sulca, ki se ga boste spominjali vse življenje. Med ribiči so ta trenutek izjemno priljubljeni revirji RD Radovljica (Sava), RD Straža-Sava (Sava), RD Kranj (Sava), RD Vevče (spodnji tok Ljubljanice), RD Bistrica Domžale (spodnji tok Kamniške Bistrice) in RD Mozirje (Savinja).

IMGP8617aa (Small)
Zimsko beličarjenje je zelo zanimivo …

Beličarjenje bo prišlo v poštev tam, kjer gladina ni zmrznjena. Lepo boste lovili na Savinji (RD Celje) in Savi (RD Medvode), prijemale pa bodo mrene, podusti in platnice. Navadno jih lovimo s krmilnikom (več o tehniki lahko preberete v blogu). Ribe iščite v globljih vodnih plasteh in bodite vztrajni. Ne pozabite na redno, a zmerno krmljenje!

Zanimiv je tudi ribolov v mrtvici Topla struga pri Brežicah (RD Brežice). Iz Term Čatež priteče topla voda, ki ima od 16 do 24°C, ne glede na vremenske okoliščine. V njej živijo babuške, rdečeperke, zelenike, krapi, kleni in tilapije. Ribe lepo prijemljejo, revir pa bo zanimiv za vse tiste, ki jih ob vodi pogosto zebe.

IMGP2825a (Small)Sanje vsakega kraparja so, da bi predstavnike svoje priljubljene ribje vrste lahko uspešno lovil tudi pozimi. Če gladina revirja, na katerem lovi, ni zmrznjena, se mu sanje lahko uresničijo! Pred ribolovom se toplo oblecite, doma si pripravite naveze, vabe in krmilo. Če revirja ne poznate, poskusite z različnimi vabami, ki naj ne bodo prevelike. Najpomembnejše pa je, da najdete pravo mesto, kjer se krapi zadržujejo (v globlji vodi, blizu podvodnih ovir – skrivališč in tako dalje).

Predlagamo vam krapolov na jezeru Pristava pri Mengšu (RD Bistrica Domžale), Šmartinskem jezeru (RD Celje), Bukovniškem jezeru (RD Lendava) in gramoznici Ivanjci (RD Murska Sobota). Ribolov na omenjenih revirjih pride v poštev le, če gladina ni zmrznjena.

Če je “na celini” premraz in preveč megleno, se podajte na Primorsko. Tam vas pričakujeta vsaj dve čarobni in s krapi bogati jezeri: Vanganelsko jezero nad Koprom (RD Koper) in jezero Vogršček (RD Renče).

Vaša doživetja med novoletnim ribolovom nam lahko kasneje sporočite v komentar spodaj. Želimo vam prijetne praznike in dober prijem!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja