V gorah še vedno zelo nevarno

V gorah vladajo zimske razmere. Snega je veliko, plazovitost zmerna do visoka, zato je gibanje tam zelo nevarno tudi na območjih, ki morda veljajo za enostavneje dostopna. Pred dnevi so slovenske gore znova vzele dve življenji.

Na območju Jezerskega je življenje izgubila 36-letna planinka, ki so jo pogrešali nekaj dni. Njen avto so zasledili pri Češki koči, kamor naj bi se oseba tudi napotila. Gorski reševalci so se zato pri iskanju osredotočili na to območje, kjer so iskano osebo tudi našli, žal mrtvo.

O smrti v gorah poročajo tudi s Primorske, kjer naj bi se pred dnevi smrtno ponesrečila znana 37-letna novinarka in blogerka iz Srbije. Med fotografiranjem naj bi se preveč približala robu, kjer naj bi se ji odkrušila skala, oseba pa je zgrmela 60 m v globino. Po intervenciji reševalcev so jo odpeljali v bolnišnico v Novi Gorici in nato še v Ljubljano, a je poškodovana podlegla poškodbam.

Gorski reševalci in izkušeni gorniki opozarjajo, da se še vedno preveč ljudi v gore odpravi slabo pripravljenih, prav tako imajo neprimerno opremo. Kot navajajo novinarji portala 24ur.com, je Jani Bele iz Gorske reševalne službe opozoril na povsem neprimerno uporabo majhnih derez, kljub številnim opozorilom (o izbiri derez lahko preberete tukaj). “Ljudje to množično kupujejo, mi pa ne moremo nič storiti,” je dejal. Takšne dereze naj bi bile primerne za hojo po zaledenelih ulicah, nikakor ne po visokogorju.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja