Kako izbrati dereze

Dereze niso modni dodatek, saj služijo izključno dobremu oprijemu s podlago, ko je ta zasnežena ali ledena. Da bi se v zimskih razmerah premikali varno, je pravilna izbira derez ključna za ohranjanje celih udov in zdravega telesa. Kako pravilno izbrati dereze?

Kot pravijo strokovnjaki ali vsaj izkušeni pohodniki, gorniki in plezalci, so prave dereze nekaj, čemur se ne smemo odpovedati, če hočemo iz gora (ali drugih zaledenelih območij) priti celi in zdravi. Na splošno ločujemo dereze po tipu uporabe in načinu nameščanja na obutev. Prav vse dereze, razen tistih za hojo po mestnih ulicah, uporabljamo v kombinaciji s cepinom.

Dereze delimo po načinu nameščanja na osnovne, polavtomatske in avtomatske. Osnovne se na obutev pritrdijo z gumo ali zavezovanjem. Polavtomatske so spredaj takšne kot osnovni modeli derez, primerne pa so le za nekatere čevlje z zarezo na zadnji strani (na predelu pete), kamor jih namestimo s posebnim sistemom zapenjanja. Avtomatske dereze imajo poseben sistem zapenjanja tudi na sprednjem delu čevlja, kjer gumo ali vzdržljiv trak zamenja jeklena žica.

Plezalci bodo izbrali tako imenovane plezalne dereze, ki imajo 12 zob, sprednji zobje so obrnjeni naprej. Nameščajo se na trde zimske čevlje, primerne pa so za premagovanje zaledenelih slapov in zahtevnih smeri. Glede na specifičnost uporabe so dražje, težje in manj udobne pri hoji.

Pohodniške dereze imenujemo vse tiste, ki imajo manjše število zobcev in se lahko namestijo na vse tipe obutve. Primerne so za zasnežena območja, uporabo na zaledenelih predelih odsvetujejo.

Hibrid med plezalnimi in pohodniškimi derezami so tako imenovane plezalno-pohodniške dereze. Imajo 12 zob, sprednje pa za razliko od plezalnih niso obrnjene naprej. Niso primerne za trd led, v tem primeru si moramo namestiti plezalne dereze.

Za pohode po zaledenelih mestnih ulicah (tudi sprehode ali lažje ture v sredogorju) so najprimernejše tako imenovane mini dereze. Imajo manjše oziroma krajše zobce, na obutev pa se pritrjujejo kot pohodniške, torej z gumijastim trakom ali drugim načinom zavezovanja.срочные займы онлайн на банковскую карту

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Kako izbrati dereze

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja