Recept za slasten regratov med

Med iz regratovih cvetov je zdrava in okusna naravna dobrota, ki jo je enostavno pripraviti. Mi ga delamo takole.

Za deset srednje velikih steklenih lončkov medu, ki nam bodo zadoščali za približno eno leto uživanja, potrebujemo 400 regratovih cvetov, 3 bio limone, 2,5 l vode in 3 kg rjavega sladkorja.

Regrat naberemo na travniku, ki prej ni bil pognojen, izogibamo se tudi bližini cest in pa območij, ki jih pogosteje obiskujejo mucki in kužki. Naberemo lepe, cele in odprte cvetove. Pri nabiranju ni potrebno uporabljati rokavic, razen, če nimamo radi rumenih sledov pod nohti. Cvetove nabiramo v pleteno košaro, da čim bolj dihajo.

Cvetove doma operemo pod hladno tekočo vodo. Zmešamo jih s sokom limon, mešanici pa dodamo naribane limonine lupinice. Vse skupaj kuhamo v vodi na srednjem ognju, približno 2 uri in pol, da se dobrote povežejo.

Po kuhanju mešanico precedimo v nekoliko večji lonec. Dodamo rjavi sladkor, počasi mešamo in kuhamo na majhnem ognju še približno 2 do 3 ure. Še vročo mešanico zlijemo v stekleničke in shranimo na varnem, temnem in v nekoliko hladnejšem prostoru. Pred embaliranjem predlagamo, da stekleničke dezinficirate v vroči pečici.

Regratov med je sladek in zdrav nadomestek, uživajo ga tudi številni vegani, saj dobro nadomešča pravi čebelji med. Namažemo si ga lahko na kruh ali dodamo različnim sladicam in čaju.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja