Trojček ali enojček?

Kdo je za ednino in kdo za množino? Privrženci vijačenja zadnja leta razmišljajo o dilemi, katere vrste trnkov uporabiti med lovom ščuk, smučev, sulcev, somov in drugih plenilskih sladkovodnih rib. V prvi vrsti ribiče zanima uspešnost lova, skladnost s predpisi, v ospredje pa postavljajo tudi skrb za čim manjše poškodbe rib.

Vprašanje uporabe trojčkov ali enojčkov se največkrat pojavi pri ribolovu z voblerji. Večina jih je opremljena s trojčki, osebne preference, zakonodaja in druge regulacije ribolova pa ribiče včasih silijo k uporabi enojčkov. Kateri so uspešnejši in se jih splača uporabiti, v kolikor enojčki že sami po sebi niso predpisani kot obvezni?

Tradicija trojčkov

Trojčki so tradicionalna izbira ribičev, ki vijačijo. Navadno pridejo v kompletu z vabo, lahko pa naredijo veliko škode na tkivu v ustih ribe, saj se vrtijo in zapletajo. Prav tako z njimi poberemo več vodnega rastlinja in drugih neželenih predmetov. Trojčki so sicer zadovoljiva izbira tam, kjer so dovoljeni; o pravilih se vedno pozanimamo še pred nakupom ribolovne dovolilnice.

Večina ribičev bi odgovorila, da so trojčki za zapenjanje ribe uspešnejši od enojčkov. V povprečju s trojčki na obalo res privlečemo več rib, vendar so enojčki uspešnejši v primeru kakovostnega prijema, saj bolje in globlje “pičijo”. Vse je seveda odvisno od kakovosti posameznega trnka.

Trojčki načeloma bolje sedejo v ribji gobec, saj se med prijemom vrtijo in nudijo boljšo možnost za zasek. Imajo pa manjši polmer zavoja, kar po drugi strani zmanjšuje možnost kakovostnega zaseka in realizacije prijema. Voblerji z več trojčki bolj pomagajo pri zaseku ribe in to ne glede na to, s katerega kota ta prime vabo.

Enojčki niso le modna muha

Že nameščene trojčke lahko na voblerjih in drugih podobnih vabah iz trde snovi vedno zamenjamo z enojčki (pri tem nam bodo v pomoč posebne klešče za razpiranje obročkov). Prav vsi ne bodo najboljši, sploh ne navadni enojčki. Ti so primernejši za jig, za voblerje pa raje izberemo tiste s širšim zavojem. Preizkušamo tudi različni položaj ušesca in nato kombiniramo glede na vodne razmere in vabo, ki jo uporabljamo.

Ena boljših strani uporabe enojčkov je v njihovi lahkosti, zato nimajo toliko vpliva na plovnost vabe kot trojčki. Vaba ima z enojčkom boljšo akcijo kot z drugimi trnki. Dobra lastnost enojčka je, da je lahek, močan in oster.

Enojček poveča možnost preživetja ribe, kar je izjemno pomembno pri ribolovu po načelu ujemi in spusti.

Če ribiča skrbi menjava trojčkov z enojčki ali če ima pomisleke za ribolov s slednjimi, lahko vedno presedla na uporabo silikonskih rib na trnkih jig; z njimi bo zadovoljivo obdelal revirje s ščukami, sulci, smuči, jih uspešno lovil in se navadil na enojčke. Strah pri ribolovu z njimi je sicer popolnoma odveč; ob zanesljivem prijemu bo tudi zasek uspešen, pa še nekaj dobrega bomo naredili za ribe, saj z enojčkom občutneje manj poškodujemo tkivo v ribjem gobcu.

Pri izbiri trnka je pomembno predvsem, kaj bomo lovili, kako in katere ribe. Vedno pa izberemo le izjemno ostre trnke.

Kaj pa meniš ti o tej tematiki? Napiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • henry-gilbey.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

6 thoughts on “Trojček ali enojček?

  • pri 15:12
    Permalink

    Smo edini na svetu, ki pri c&r lovu ščuke uporabljamo enojčke. Izgleda, da smo bolj papežki od papeža. Večina vab za lov ščuke je že v originalu opremljena s trojčki. Na primer jerk vabe, voblerji, stingerji za silikone dolžine 18cm+.Švedi so naredili kar nekaj raziskav koliko ščuk umre zaradi poškodb od trojčkov in rezultat je bil da je od 1000 ulovljenih ščuk število poginulih ščuk zanemarljivo. Dobro bi bilo, da bi se kdo od naših funcionarjev na RZS prej pozanimal preden sprejema takšne ali drugačne omejitve. Ne pa, da odkrivamo toplo vodo kjer je že zdavnaj odkrita. Se pa strinjam z uporabo enojčkov pri lovu salmonidov.

    Odgovori
  • pri 7:51
    Permalink

    V kolikor misli ribic ribo uplenit je vseeno,naceloma trojcek…ceprav res lepse zapenja enojcek…v kolikor pa lovi kot ujemu-spusti (CR) pa nujno enojcek….
    Predvsem je to pomembno pri lovu scuke….saj iskreno gledano je skoraj vsaka ki je manjsa pri dveh trojckih poskodovana…
    Tako da ribicev ki lovijo vedno na 2 trojcka po sistemu CR ne bom nikli razumel…
    Lp
    Dober prijem vsem!
    Suleccc (Lj)

    Odgovori
  • pri 20:28
    Permalink

    Tudi jaz sem edino pri nas videl pravilo za obvezne uporabe enojčka. Nekje pri nas je celo pravilo enojček brez zalusti. Na takih revirjih sem prenehal loviti. Poskušam uloviti veliko ribo(lov z velikimi vabami) in nebi rad tvegal da se mi izmuzne zaradi nesmiselnega pravila.
    V drugih državah po svetu vsi lovijo s trojčki po sistemu C&R ščuke ter druge plenilke in zaradi tega ni nič več pogina, zato se mi zdi pravilo nesmiselno.
    Bolj bi se moralo ljudi izobraziti o pravilnem ravnanju z ujeto ribo, kot predpisati neka nesmiselna pravila in upati da se bo zaradi tega zmanjšal pogin. Če imaš ujeto ribo 5 min ali več na suhem ji ne delaš usluge, da ne govorim da se ribe odlaga na pesek, suho travo…

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja