Oddajajte podatke o ulovu in uplenu rib

Po ribolovu je ribič dolžan upravljavca revirja obvestiti, katere vrste rib in koliko jih je uplenil, zaželena pa so tudi druga opažanja. Podatki se obdelujejo skupinsko, zato vas ne bodo obrekovali, kaj in koliko ste ujeli. Gre za to, da ima upravljavec boljši nadzor nad ulovljenimi in uplenjenimi ribami in bolje načrtuje gospodarjenje z vodo. Končni cilj je dobro stanje v revirju in seveda tudi kakovosten ribolov, česar se vsi zelo veselimo.

Iz nekaterih ribiških družin poročajo, da ne dobijo nazaj izpolnjenih podatkov o dnevnem ulovu in uplenu. Kljub temu, da bi ribič to moral storiti, ni splošne kaznovalne politike, ki bi takšne neaktivnosti preprečevala. Ribiču je enostavneje pozabiti, da je sploh lovil, upravljavec pa ne dobi povratne informacije, koliko rib je ujel in koliko jih je uplenil.

Podatki o uplenu so pomembni za boljše gospodarjenje z revirjem oziroma edina podlaga za njegovo kakovostno upravljanje.
Podatki o uplenu so pomembni za boljše gospodarjenje z revirjem oziroma edina podlaga za njegovo kakovostno upravljanje.

Predstavljate si lahko, kako je gospodarjenje z vodo naporno, saj ne ve, katere vrste rib in koliko jih vložiti. Pojavijo se tudi nevšečnosti z oddajo zakonsko predpisanih poročil, a povprečen ribič se s temi težavami niti ne srečuje, zato ga ne zanimajo.

Pri morskem ribolovu je zadeva še očitnejša, saj ribiči zmotno menijo, da bodo ob morebitnem uplenu morali plačati dodatne dajatve. To seveda ni res, podatki o uplenu so tudi na morju pomembni za boljše gospodarjenje z revirjem oziroma so edina podlaga za njegovo kakovostno upravljanje.

Na portalu RibiskeKarte.si smo uvedli možnost elektronske oddaje uplena. Ribič po zaključenem ribolovu prejme obvestilo, da je zavezan upravljavcu oddati podatke, kaj in koliko je ujel. Zapisati moramo, da ste ribiči možnost dobro sprejeli, oddajanje uplena pa je več kot 80 %, kar pomeni, da približno 8 od 10 ribičev po zaključku ribolova odda podatke o tem, kje, kakšne ribe, koliko njih in kako težke so ujeli. Ribiška družina oziroma drug upravljavec ima nato odlično izhodišče, kako v revirju uravnavati posamezne ribje populacije in izvajanje vlaganja. To so le ene od pozitivnih plati oddaje podatkov.

Zato le pogumno! Po koncu ribolova vrnite podatke RD, bodisi v fizični, bodisi v elektronski obliki. Upravljavec vam bo hvaležen, ribji stalež pa bo v revirju boljši, kar je konec koncev cilj vseh ribičev.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja