Top navezi za zimski krapolov

Tudi za krapolov v času zime ni naveze, ki bi čudežno delovala. Obstaja pa nekaj rešitev, ki vam bodo olajšali ribolov v najhladnejšem obdobju leta, in to ne glede na to, ali boste lovili z naravnimi vabami ali s samostojnimi hookbaiti.

Med vsemi navezami izpostavljamo dve, in sicer Ronnie rig in pa Chod rig.

Ronnie rig (naveza)
Ronnie rig

Gre za eno najbolj priljubljenih navez in to z namenom. Ribolov s samostojnimi, svetlimi, visoko atraktivnimi bojliji blizu dna je zmagovalna zimska kraparska taktika in Ronnie rig je kot nalašč za to nalogo.

Seveda obstaja ogromno nekih različic za naveze Ronnie, ki jih prilagodimo glede na velikost in tip trnka, material naveze in njeno dolžino. Pozimi lovimo večinoma s prav to navezo, uporabimo pa trnek velikosti #6, za vabo pa lebdeči bojli (pop up) premera 14 mm. Pomembno je, da vaba ni oljnata in mastna, najbolje se verjetno obnesejo sadne vabe, ki so sladke in aromatične.

Naveza je idealna za trdna dna z bistro vodo, kar je pozimi kar pogosta situacija, saj se aktivnost rib zelo zmanjša. Togost naveze agresivno odmakne trnek stran od glavne vrvice, zato je v igri za ulov praktično vsak met, brez nadležnega pentljanja in nemogočih pozicij pri dnu, ki ne bodo dale ribe.

Če je na dnu še malo rastlinja, uporabimo prevlečeno pletenico, ki bo trnek še vedno odmaknila od uteži in glavne vrvice, a se bo mehkejši oziroma bolj prožen material lepše prilagodil oblikam dna. Dolžina naveze naj bo med 15 in 30 cm. Krajše uporabimo, ko je voda bolj bistra, daljše pa, ko je dno bolj razgibano.

Kot lahko vidimo, je poleg same naveze izjemnega pomena poznavanje dna, zato se splača vložiti malce več časa v raziskovanje revirja, še posebej, če ga ne poznamo dobro.

Chod rig (naveza)
Chod rig

Chod rig je odlična opcija za krapolov s posameznimi bojliji na velike razdalje ali pri ribolovu preko trave ali drugih organskih ovir na dnu revirja. Obnese se tudi tam, kjer ribiči pogosto uporabljajo Ronnie rig, ki ga krapi dobro poznajo in se mu zato izogibajo.

Naveza chod zna biti malce zahtevnejša za izdelavo, a jo zlahka osvojimo in obvladamo z nekaj vaje. Chod je kot ustvarjen za lov nad raztresenimi bojliji ali tudi samostojno (super način za ulov najbolj prefinjenih in največjih krapov!). Vedno pa uporabljamo pop up izvedbo in samostojne bojlije (hookbait), saj naveza ni primerna za uporabo z bojliji za ribolov neposredno na dnu!

Tradicionalno ga mečemo s sistemom helikopterja, da se ne zapleta. Naveza teče prosto na predvrvici, učinkovita pa je zato, ker riba ob vsesavanju vabe občuti zelo majhen upor (ali pa sploh nič).

Če naveze chod še ne poznate, si jo obvezno oglejte in zvežite, saj bo še zlasti pozimi predstavljala ločnico med dolgočasnim dnevom brez prijema in akcijo za vodo 😊 Katere naveze pa najraje uporabljaš ti? Javi nam v komentar spodaj. Z malo preizkušanja si lahko pričaramo tudi pozimi zelo dober ribolov.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Foto: Unsplash in internet (Carpology in Future fishing)

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Top navezi za zimski krapolov

  • pri 10:53
    Permalink

    Jaz najraje uporabljam D-Rig, vendar pa ga vežem na mehko pleteno vrvico, dolžine cca 10 do 15 cm (odvisno od komfiguracije dna). V podaljsku naveze od vrtljivke naprej je v podaljšku cca 40 cm leadcore 40 lbr, kateri se lepo vleže na dno, medtem ko je predveza z pop zp bojlico, najraje 16mm, dvignjena od tal. S to kombinacijo sem imel veliko lepih kapitalcev ujetih.
    Dober prijem

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja