Okužba flurone pred vrati Slovenije

Iz Zagreba poročajo o bolnici, ki je hkrati okužena z virusom gripe in koronavirusom, t.i. flurono. Pred tem so flurono potrdili v Združenem kraljestvu, v Izraelu in še kje. Kakšen je potek bolezni ob hkratni okužbi z gripo in koronavirusom?

Povsem mogoče je, da se oseba okuži z več patogeni hkrati, torej z več različnimi virusi ali drugimi (mikro)organizmi, ki povzročajo bolezni. Bolnica je konkretno zbolela za gripo podtipa H3N2, t.i. prašičjo gripo. Vsi, ki so se letos cepili proti gripi, naj bi bili po navedbah pristojnih proti tej obliki varni, saj je “zajeta” v sezonskem cepivu.

Ob dvojni okužbi nekateri bolniki razvijejo blažje simptome, drugi potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Zdravniki so sicer prepričani, da je bolnikov s flurono več, saj ob okužbi navadno ne testirajo na oba patogena, temveč le na gripo ali na korono.

Zaradi okužb z novo različico koronavirusa, t.i. omikronom, sicer beležimo v Sloveniji in svetu močan porast obolelih. Po nekaterih raziskavah naj bi omikron povzročal blažji potek bolezni, saj napada grlo in ne toliko pljuča, a so pristojni zaskrbljeni, saj se povečana kužnost lahko pozna v večjem številu hospitalizacij. Zaradi omenjenega ne izključujejo zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja bolezni.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja