Strategije za uspešno muharjenje v pasjih dneh

Zgledujmo se po tem dekletu in poleti čez dan muharimo v zavetju obrežnega grmovja. Punca se smeji, seveda, ko pa je ujela tako lepo postrv. Le kdo je ne bi?!
Zgledujmo se po tem dekletu in poleti čez dan muharimo v zavetju obrežnega grmovja. Punca se smeji, seveda, ko pa je ujela tako lepo postrv. Le kdo je ne bi?!

Poleti, ko vlada vsesplošna vročina in so vodostaji majhni, so ribe pod velikim stresom. Prijemljejo le zgodaj zjutraj in proti večeru, ko se ohladi in je ob vodi spet malce več žuželk. Kako se lotiti muharjenja v tem lepem, a “težkem” obdobju?

Poletno muharjenje je neizmerno lepo, ker nam narava ponuja veliko ugodja in udobja. Pod milim nebom se lahko nasitimo muharskih metov od ranega jutra do poznega večera, nasičenega s komarji. V vodi si lahko ohladimo pločevinko piva ali steklenico dobrega vina in zaspimo pod drevesom. Ne bodo nam zmrznili prsti in če nas ne motijo mravlje, bo mehka trava prav dobro ležišče. Kljub lepotam narave pa nas prizemlji kruta realnost težkega ribolova. Poleti so ribe izjemno izbirčne in na težkih vodah, ki jih je zadnja leta v Sloveniji vedno več, bo imel ribič kar nekaj dela, da spravi na suho tisto pravo ribo, ki si jo želi.

Preučujmo žuželke

Muhar bo izjemno napredoval, če bo poznal žuželke in študiral njihov razvoj. V zadnjem času je izjemno priljubljena taktika match the hatch, torej da z našo muho čim bolj posnemamo dejansko žuželko, s katero se riba prehranjuje. Seveda ni nujno, da bo taka taktika delovala, sploh poleti, toda muhar bo v neopisljivo boljši poziciji, kot če o žužkih ne bi imel pojma. Pred ribolovom vedno preglejmo, kaj plava po gladini in kaj pod njo, zlasti pa opazujmo, kaj počnejo ribe. Pozorni bodimo na njihovo premikanje, kako se dvigujejo h gladini, kako pod vodo odpirajo gobce in s kakšnim tempom. Pomembno je, da ugotovimo, kakšne volje so. Bolje je, da več časa porabimo za preučevanje vode, kot da na slepo zabrodimo v reko in posiljujemo revir z neuspešnim nametavanjem.

Majhne muhe so še vedno standard za poletno muharjenje, a ne vedno!
Majhne muhe so še vedno standard za poletno muharjenje, a ne vedno!
Velikost muhe

Zdrava pamet narekuje, da so muhe, ki jih uporabimo poleti, kar se da majhne. V večini primerkov bo res tako, saj so ribe silno izbirčne. Ni pa vedno tako! Ko izletava veliko dvokrilcev in drugih žuželk, lahko njihova telesca v nekem trenutku gladino dobesedne prekrijejo. Takrat se bo naš posnetek mikro mušice med njimi kar izgubil. Raje uporabimo večjo muho, kaj večjo, gremo kar v ekstrem! Taktika t.i. nasprotne strategije je odlična. Ko se ribam “fučka” za naše mikro posnetke, jim ponudimo nasprotje – gromozanske muhe, morda celo kakšne domišljijske kreature.

Poleg tega pa nikoli ne pozabimo na posnetke tako imenovanih zahajalk, recimo mravljic, kobilic, hroščev in drugih kreatur matere narave. Ribe dobro vedo, da so slastne in jih bodo pohrustale, če bodo le imele priložnost.

Klen je kralj poletnega muharjenja! Si že ujel 60 cm dolgega bučmana na suho muho? Tudi primerek na sliki je zelo lep.
Klen je kralj poletnega muharjenja! Si že ujel 60 cm dolgega bučmana na suho muho? Tudi primerek na sliki je zelo lep.
Spremenimo ciljno ribo

Namesto plašne postrvi, ki ljubi hladno vodo, se lahko poleti čez dan lotimo lipanov, klenov ali drugih belic. Napuh, da so te ribe drugorazredne, je stvar preteklosti, prav tako pa dobro vemo, da je vsaka riba muharska riba. Omenjene vrste, pa tudi druge, so za muharja lahko izjemno zanimive. Niso tako zelo plašne in v vročini bodo prav lepo prijemale. Lipane in klene poiščemo pod obrežnim grmovjem, kjer se hladijo v senci, a prav tako požrejo vse, kar jim dobrega priplava pred gobček. Platnice so izjemno zanimive za muharjenje ravno sredi največje pripeke, ko se v velikih jatah sončijo pod gladino. Vadimo mete, da jim lahko drobno ličinko pripeljemo tik pred usta. Seveda bodo sprva malce previdne, a po začetnem sramežljivem ogledovanju muhe jo bodo zagotovo zagrabile. Za takšen lep poletni ribolov krapovcev se moramo odpraviti na počasneje tekoče predele rek. Če nimamo čolna, poiščimo bolj odprte predele, kjer ne bomo imeli težav z muharskim metom.

Pribor

Za vse, ki ste željni tehnike, še nekaj namigov o priboru. Poleti zmanjšajte razred muharice, saj lahko 70 cm dolgo soško postrv uspešno zdresirate tudi s trojko (#3 po AFTM)! Če menite, da temu ni tako, poglejte uspešne ribiče, ki “harajo” po Idrijci in Soči, kakšne ribe vse vlečejo iz vode s takimi lahkimi palicami. In ne, nič bolj izmučene niso zaradi tega.

Palice od 0 do 5 bodo čisto v redu, razen, če hlepite po veliki ščuki ali res veliki in divji šarenki (ki bo na preizkušnjo postavila tudi vse mlahave bicepce). Torej: ne pretiravajmo s palicami, raje se posvetimo kakovostnemu laksu in dovolj dolgi predvrvici. V trgovinah imajo tudi dobre francoske predvrvice, ki so nič drugega kot lično oblikovani in dolgi laksi, nekateri med njimi imajo nanje nameščene celo posebne pobarvane kroglice, ki služijo kot neke vrste indikator. Zagrizeni si bodo dolge predrvice pripravili doma, da bo njihov premer elegantno in primerno padal vse od stika z muharsko vrvico pa do muhe na koncu. Posvetimo se tudi kakovosti laksa; če imamo možnost, izberimo fluorokarbonskega. Poleg tega si pripravimo polaroidna očala, da bomo sploh kaj videli v vodo. Za vse, ki muharite na kraških rekah, bo to skorajda nujno, razen za Halfordove puriste in vse druge, ki se otepajo novotarij in zanje menijo, da se z njihovo uporabo odmikamo od pravega ribolova.

Za konec bi dodali še nekaj misli o zdravju rib. Ker so poleti obremenjene, nanje prežijo tudi bakterije, pijavke in drugi paraziti, ravnajmo z njimi izjemno previdno. Ne lovimo podmerskih rib, ne držimo jih na soncu, prijemamo jih le z mokro roko, ki jo par sekund podržimo pod vodo, da jim ne šokiramo kože, … Ne uporabljamo rokavic, ribe pa zajemamo, če se le da, v gumirano in primerno veliko podmetalko. Zadnja linija obrambe pred toksičnim okoljem, ki ga vsako leto bolj zastrupljamo, je prav ribja koža s sluzjo, ki mora obstati. V nasprotnem primeru bo riba splesnela, se okužila s čim drugim in v mukah poginila. Pa še nekaj: ob zelo nizkem vodostaju bodimo pozorni na obnašanje rib, opažanja pa sporočajmo upravljavcem, ki bodo znali ukrepati, če zaznamo krizo.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju smo uporabili vire:

  • flyfishgatlinburg.com
  • flytying.ro
  • turrall.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja