Nepogrešljivi pripomočki za (poletno) taborjenje

Tokrat vam predstavljamo nekatere nepogrešljive in uporabne pripomočke za letošnje poletno taborjenje. Še posebej bodo prišli prav kraparjem in muharjem, ki kampirajo ob revirju, pa tudi drugim, ki se z ribolovom sicer sploh ne ukvarjajo. V izbor bi lahko uvrstili še veliko drugih podobnih izdelkov, a smo se v uredništvu zaenkrat osredotočili le na spodnji izbor.

Pred nami je poletje, čas dopustov in preživljanja časa v naravi. Nekateri boste odšli na morje, drugi pa na taborjenje v naravo. V tem blogu smo se zato lotili idej, kaj je dobro imeti s seboj, da bodo počitnice kar se da lepe. Ideje bodo koristne za ribiče in tudi navadne tabornike. Vsi si želimo čim več lepih trenutkov in udobja, hkrati pa imamo v mislih tudi skrb za naš planet.

Vodoodporni nahrbtnik

Prav nam bo prišel med nalivom, pa tudi, ko smo v vodi in prenašamo dragocenosti. Vanj lahko shranimo telefon, denarnico, fotoaparat in si tako prihranimo skrbi in stroške, če nam padejo v vodo. Mnenja smo, da se vsekakor splača vložiti nekaj evrov v takšno dobro opremo kot tvegati potopitev precej dražje elektronike, kar nam lahko prinese tudi do več tisoč evrov škode in stroškov. (Kakovosten model vodoodpornega nahrbtnika lahko kupiš TUKAJ.)

Zložljivo vedro

Tale zadevica bo prišla prav vsem, navadnim tabornikom in ribičem. Vedro ima med zgornjo stranico in dnom posebno gumijasto osnovo, ki se zloži. Vedro je v funkciji, če ga držimo za ročaj, sicer pa se “podre”.

Vodoodporni vžigalnik

Ne le da se obnese, če nam pade v vodo, uporaben bo tudi, ko nas preseneti močan naliv (roko na srce, zadnje čase jih ni malo!). Vžigalnik je obvezna oprema vsakega ljubitelja narave, tudi, če ni kadilec.

Steklenica za tekočino

Skrajni čas je, da plastiko čim bolj umaknemo iz uporabe. Če bomo meso zaradi zdravja še morali zavijati v folijo pa lahko plastenke takoj zamenjamo z bidoni, ki so iz posebne umetne mase ali stekla. Če so plastični nas seveda tolaži dejstvo, da jih lahko uporabimo večkrat. Nekaj najbolj žalostnega je navajenost človeštva, da zadevo takoj po uporabi zavržemo.

Sušilec za čevlje

Ta izjemno domiselna in uporabna naprava deluje tako, da nase povleče vlago iz notranjosti čevljev. Mokri čevlji so lahko nočna mora, še posebej, ko nimamo blizu elektrike, da bi jih posušili s fenom. Takrat uporabimo te vložke. Proizvajalec trdi, da lahko z njimi popolnoma posušimo čevlje do 10x. Čez noč vtaknemo vložek v čevelj, nato bo nase povlekel vso vlago. Ima tudi vgrajen filter, ki deluje proti bakterijam in glivicam. Dobra novica – ko vložek “oddela” 10 sušenj, ga moramo posušiti na vročem soncu ali radiatorju ter ponovno uporabimo.

Radijske postaje

Tako imenovani “voki tokiji” so odlični za komuniciranje s prijatelji na srednje razdalje. Lahko jih sicer uporabimo tudi za druge namene (veselice, …), a pri ribolovu nam bodo prišli prav, ko iščemo ribo ali tesno sodelujemo z drugimi ribiči. Sami jih uporabljam pozimi, ko lovimo sulce, najpogosteje pa poleti, ko se premikamo po grapah in iščemo boljša mesta za muharjenje postrvi. Pred nakupom moramo obvezno preveriti moč, da ne bomo razočarani, ko bo domet naprave omejila že prva debelejša smreka. Boljši modeli imajo možnost polnjenja preko USB in vgrajeno LED luč.

XXL spalna vreča

Priznajmo si, da imamo radi udobje – tudi v naravi! Za brezskrbne noči si omislimo XXL veliko spalno vrečo, ki jo čez dan (če je seveda ne zložimo) lahko uporabimo tudi kot zasilno shrambo. Če jo bomo kombinirali z visečo mrežo, si lahko v suhem vremenu uredimo bivališče v 15 minutah. Le dva primerno debela in med seboj oddaljena drevesa moramo najti. Edina slaba lastnost: teža, tehta namreč približno 8 kg, kar bo v redu, če se bomo premikali z avtom, peš pa bo to bržkone mučenje.

Repelent

Letos je ogromno komarjev. Vsem ljubiteljem narave bodo zato prišli prav repelenti, ki bodo pomagali tudi pri boju proti klopom. Vsi, ki smo se kdaj premikali po gostem grmovju ter zjutraj in zvečer ob vodi, vemo, kako velike nadloge znajo biti vsi krvoločni paraziti, ki prežijo na nas. Repelenti jih odganjajo in nam prihranijo veliko nevšečnosti. Pozor: repelentov ne vnašamo v sluznico in oči, pozorni pa moramo biti tudi pri stiku s plastiko, recimo laksom, saj ga lahko oslabijo.

Za konec še opozorilo: divje taborjenje izven kampov je v Sloveniji prepovedano. Pred izletom vedno preverite, kje lahko postavite šotor. Lepo poletje vam želimo!

Pri oblikovanju smo uporabili vir:

  • fieldandstream.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja