Ribolov v dežju? Zakaj pa ne!

Glede na zadnjih par mesecev (skorajda) nenehnih padavin in vremensko napoved vse kaže, da se bomo morali ribolova v mokroti kar navaditi. Če odmislimo zelo visoke vodostaje, ki so za ribičevo zdravje lahko nevarni, pa je ribolov v dežju sproščujoč in zelo uspešen. Preverili smo, zakaj.

Najprej opozorilo: ribolov med nevihto je lahko smrtno nevaren zaradi možnosti udara strele v ribiško palico ali drugi del opreme. Dež in nevihta nista eno in isto, pred ribolovom zato vedno poglejmo, kakšno vreme je zunaj in kako kaže za naslednjih nekaj ur.

Kaj se dogaja med dežjem

Med dežjem se ribe prehranjujejo agresivneje, zato se za prijem ne bo treba tako truditi kot v suhem vremenu. Zmerne padavine pripomorejo, da je ob vodi več žuželk, poleg tega pa v vodno telo vnesejo več organskega materiala. Ta spodbudi ribe, da se začnejo aktivneje prehranjevati.

Zvok udarjanja kapljic po vodni gladini spremeni dnevno rutino rib, še posebej je to vidno v revirjih s stoječo plitvo vodo. Nekateri menijo, da se zato med dežjem ribe nekam poskrijejo, a mislimo, da temu ni tako. Ribe med ploho le spremenijo “obnašanje”; nekatere se pomaknejo h gladini, druge so agresivnejše itd. Sprememba pa je za ribiče, ki se znajo prilagoditi, dobra. Predvsem to velja za ščukarje in kraparje.

Pri muharjenju bomo lahko uporabili večje umetne muhe, tudi suhe. Ribe bodo takrat prijele na večje posnetke zahajalk, to so žuželke, ki živijo ob robu vodotokov in vanje le zaidejo (recimo kobilice). Če se bo gladina vode dvignila precej hitro, se bodo ribe pomaknile k bregovom, v nasprotnem primeru pa so tam kot ponavadi. Če se voda hitro dvigne in skali, je to znak za ribolov z večjimi posnetki ličink in potezankami. Takrat pridejo na plano največje postrvi, zato se splača potruditi.

Pri krapolovu večjih sprememb ni, razen tega, da se voda osveži in ribe lažje zadihajo. Če pa je padavin res ogromno in se voda izjemno ohladi, se bo njihov metabolizem upočasnil in ribolov bo slabši. A tudi takrat je biti bolje za vodo kot v službi in doma.

Poskrbi za udobje

Da nam bo toplo, moramo ostati suhi. Če se bomo premikali, si nabavimo dobro pelerino, dežni plašč, klobuk ali vodoodbojno kapo. (Tudi vodoodporni nahrbtnik ne bo slaba izbira.) Za kraparje bo dovolj velik dežnik ali šotor (tam, kjer je to dovoljeno). Rabili bomo še dobre škornje z narezanim podplatom, da nam v blatu ne bo drselo. Če si v suhem vremenu ustrezno pripravimo ribolovno mesto (brez večjih posegov v naravno okolico), je ribolov v dežju sproščujoč, tih, lep in predvsem dober. Ko se bomo vrnili domov pa ne pozabimo posušiti opreme, saj nam lahko hitro splesni ali vsaj smrdi (punce in žene ne bodo vesele!).

POZOR: varnost naj bo vedno na prvem mestu. Če so vodostaji tekočih voda preveliki, raje ostanimo doma. Preverimo tudi vodostaje kanalov, ki jih prečkamo na poti do jezera ali ribnika. Doživeli smo že, da je reka, ki smo jo prečkali na poti do ribnika, zaradi popoldanskega dežja tako narasla, da nismo mogli domov. Prenočevanje v vlažnem avtomobilu pa ni bilo zelo prijetno.

Nič se ne sekiraj, če boš imel zaradi ribolova v dežju mokro opremo. V naravo se splača iti tudi, ko “zamaka”, saj lahko takrat doživimo prijem ribe, o kateri lahko v sončnih dneh samo sanjamo.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju smo uporabili vir:

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja