Spet bomo lovili sulce

Začela se je težko pričakovana sezona ribolova sulcev. V Sloveniji ga načeloma pričnemo loviti 1. oktobra, v nekaterih revirjih nekoliko kasneje. Kje je stalež sulcev dober in kje je komplikacij s spremstvom in dragimi kartami kar najmanj?

Sulec je kralj voda, o čemer smo se prepričali v nekaj blogih. Kdaj je najboljši čas za njegov ribolov, lahko prebereš v tem blogu. Gašper v njem ugotavlja: “Na sulca ne bom hodil več ob sončnih sobotah in nedeljah, takrat ko sem prost v službi, saj bi bilo to škoda časa. Raje grem za kake 3-4 urice takrat, ko so pogoji odlični. Ti so najboljši takrat, ko je vodostaj višji ali se viša, ob spremembah vremena (s sončnega vremena na deževna ali še bolje snežna obdobja), saj se v teh primerih tudi spreminja zračni tlak, ki pade recimo iz 1020 Mba na 1010 ali 1000 ali pod 1000 Mba. Takrat je sulec praktično že v vaši mreži!”

Tisti, ki se s sulčelovom šele spoznavajo, jim bo všeč zapis o izbiri primerne palice za sulčelov. Možnosti je veliko! Sulca lahko sicer ujameš tudi z muharico. Te zanima več? Preberi tale zanimiv blog.

Najpomembnejše: izbira revirja!

Iz srca vam privoščimo veliko velikih sulcev. Vemo pa tudi, da njihov ribolov ni najenostavnejši … že zaradi birokratskih zapletov pri pridobitvi dovolilnice. V večini revirjev je obvezno spremstvo domačega člana. Kako se zdaj uskladiti, če ga ne poznamo? Na srečo poznamo nekaj revirjev, kjer spremstvo domačega ribiča ni potrebno. Lovite lahko sami (par ribičev). Pa poglejmo!

Sulec iz Save (RD Tržič)
Sulec iz Save (RD Tržič)
Sava (RD Tržič)

Poleg bogate in čiste vode, pestre in lepe pokrajine je ta revir primeren za vse vrste ribičev. Dostopen je tako iz leve kot iz desne strani struge. Izjemen je “kanjon”, kjer velike skale spreminjajo tok reke in omogočajo še pestrejši ribolov. Dnevna dovolilnica ujemi in spusti za ribiče turiste stane 26 EUR. Kupiš jo tukaj.

Savinja (RD Mozirje)

Revir Savinja, s katerim upravlja RD Mozirje, se začne na Grušoveljskem jezu pri vasi Grušovlje in se konča na mostu preko Savinje v vasi Letuš. Dolg je 15,2 km. Povprečna globina Savinje v revirju je med 0,5 in 1,5 m, razen v tolmunih in pod jezovi. Dno je lapornato ali pokrito z gramoznimi nanosi apnenca. V revirju se brzice izmenjujejo z mirnejšimi odseki reke. Reka je široka med 25 in 40 m. Dnevna dovolilnica stane 40 EUR. Kupiš jo tukaj.

Savinja (RD Šempeter)

Revir Savinja 6, pod upravljanjem RD Šempeter, se razteza od Letuškega mostu do izliva Bolske v Savinjo in je dolg 11,5 km. Sulčarji imate tam več kot dovolj možnosti, da ujamete ribo svojih sanj.

Sulec iz Savinje (RD Šempeter)
Sulec iz Savinje (RD Šempeter)

Poleg dolgih curkov je v tem odseku Savinje tudi kar nekaj obetavnih tolmunov, kjer so si svoje domovanje izbrali največji sulci. Dnevna dovolilnica ujemi in spusti stane za ribiče turiste 40 EUR. Karta velja tudi za revir 7! Kupiš jo tukaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

P.S.: Spuščajte vse sulce, ki jih ujamete. Naj se drstijo in imajo veliko potomcev. Sedaj, ko je to še mogoče. Čez nekaj let, ko bodo državo preplavile številne nove hidroelektrarne, kdo ve …

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja