Sulca lahko ujameš tudi z muharico

Vse več ribičev se ribolova sulca loteva tudi s tehniko muharjenja. Sulec je dober borec, zlasti na muharici, zato je ribolov s takšnim priborom razburljiv. V nekaterih okoliščinah je muharjenje sulca uspešnejše od vijačenja. Ni res, da je težko, le nekaj poguma in motivacije potrebuje ribič, da se loti novosti, ki mu bo prišla prav v pogojih, ki vijačenju niso naklonjeni.

Sulec je velika plenilska riba, o čemer smo že napisali kar lepo število sestavkov. Večina ribičev se njegovega ribolova loteva z vijačenjem, a obstaja način, ki se marsikdaj izkaže za uspešnejšega – muharjenje.

Pred leti je veljalo, da muharimo le postrvi in lipane. Sčasoma so ribiči lovni repertoar rib precej povečali, zadnja leta pa je postalo priljubljeno tudi muharjenje velikih plenilk. Med njimi moramo omeniti ščuko, soško postrv, soma in sulca. Slednjega lovijo s težjimi muharicami in večjimi potezankami. V poštev pridejo lahke potezanke iz sintetičnih materialov in potezanke na težkih glavah s trnki jig.

Pribor

Za muharjenje sulcev potrebujemo močnejše enoročne ali dvoročne muharice, ki sodijo v razred 7 ali več (po AFTM). Najpogosteje uporabljajo muharji, ki lovijo sulce, palice teže 10, 11 ali 12. Primerno mora biti tudi kolesce, vrvica pa je lahko toneča ali plavajoča. Najpogosteje imajo ribiči obe. Tisti, ki lovijo z dvoročnimi muharicami, uporabljajo še posebno predvrvico za lepše in daljše mete. Ta sicer ni potrebna, posebej ne na manjših vodotokih. Izjemno pomembno je, da navije ribič na kolesce dovolj podvrvice (backinga).

Revirji

Po naši oceni je za muharjenje sulcev primeren vsak revir, uspešen ribolov pa bo precej odvisen tudi od vodostaja. Med ribiči prevladuje mnenje, da je vijačenje enostavno, saj lahko razmeroma hitro obdelaš vse kotičke (seveda, če uporabiš različne vabe). Muharjenje je v tem pogledu nekoliko “počasnejše”, kar pa ni nujno slabo. Izjemno zanimive vode, ki bodo razveselile ljubitelje sulčelova z muharicami, so Kamniška Bistrica, revir Save pri Radovljici, Mali graben, Ljubljanica (revir RD Vrhnika in RD Vevče) ter Savinja (revir RD Šempeter in RD Mozirje). Vsi omenjeni revirji so v nizkih in srednjih vodostajih za muharjenje sulcev zelo primerni. Odlika te metode ribolova je v počasnejšem vodenju vabe, ki pri sulcu velikokrat hitreje izzove napad kot pri okornejših umetnih vabah pri vijačenju. Past vijačenja je v tem, da vabo prav lahko vodimo prehitro, pri sulčelovu z muho (potezanko) pa se tej dilemi enostavneje izognemo.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Sulca lahko ujameš tudi z muharico

  • pri 10:07
    Permalink

    Zdravo, v muharskih vodah sem bol kot ne nov, do sedaj sem večinoma vijačil, me pa vleče da bi muharil ščuko s potezanko, lovim največ na savi(sevnica).
    Kakšno opremo bi mi priporočali?

    Odgovori
  • pri 12:05
    Permalink

    Pozdravljeni, priporočamo težjo muharico ali pa dvoročno muharico. S tako opremo boste brez težav lovili dlje časa, užitek ob utrujanju pa bo večji kot s palico za vijačenje. Dober prijem!

    Odgovori
  • Pingback: Spet bomo lovili sulce - Blog športnih ribičev in ljubiteljev ribolova

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja