Kdaj na sulca?

 

Pozdravljeni vsi ljubitelji sulčelova!

Prihaja čas za… saj veste naporne in mučne ure ko se z ribiško palico in nahrbtnikom polnim različnih vab prebijate skozi zaraščene brežine reke , velikokrat tudi čez drseče in ledene skale ob vodi. In ko tako ure in ure, dan za dnem premetavate svojo najljubšo vabo se vam posveti…”Pa kaj hudiča hodim na sulca ko sije sonce! Naslednjič grem le in samo ko bojo pogoji pravi, si rečem tako malo v jezi in brezupu…
In res naredim načrt in začnem preučevat vremensko karto, zračni tlak, vodostaje rek. In tako pride, da so najboljši pogoji napovedani v torek. Torek!? V redu. Zamenjam izmeno v službi za popoldansko, zato grem poskusit srečo zjutraj pa tja do 12ih, si rečem.

Torek zjutraj:

Za Savo se pripeljem ob 6:30, pogledujem v oblačno nebo, čutim kako “pritiska”. Rečem si: “danes ga ujamem!” Tako hitim in plezam čez veliko skalo ob reki, kjer sem sulce le opazoval, ko sem hodil na lov za njimi seveda ob lepem vremenu, ki pa ni čas za prijeme sulcev…Tako …tukaj sem…kaj uporabit?? Voda je nizka a tok je močan, barometer kaže 1012Mba. Izbiram med glavinjaro, spužvastim kapljem in 16cm voblerjem. Uff težka izbira.
Navežem glavinjaro saj bo za močan tok ravno pravšnja. Vržem prvič in vabo vodim k sebi. Vržem drugič in tik preden navijem glavinjaro do palice zagledam veliko senco v vodi, ki sledi vabi…Takrat mi je bilo jasno, da to ni postrv, ampak sulec. Mečem, mečem, menjam vabe…nič! Med tem ko se tako premetaval velik tolmun pred sabo se je ulilo kot iz škafa. Gledal sem kako se kaplje odbijajo po vodni gladini, ko sem kar naenkrat opazil kako so se neke manjše ribe razbežale sredi tolmuna v plitvino pred mano. Rekel sem si: ” Aha!!” ” Sulec lovi!”
Zamenjal sem vabo. Zdaj sem uporabil 16 cm dvodelni vobler. Vrgel sem v smeri, kjer sem malo prej opazil živčno beganje manjših rib. Tako sem vodil vabo k sebi in takrat je zagrabil v plitvini nekaj metrov pred mano. “Jaaaa!!!”

sulc 007
Po krajšem boju sem ga zvlekel na kopno in naredil nekaj fotografij in ga spustil nazaj v njegov tolmun. Se vidiva v kratkem spet!

Tako, na sulca ne bom hodil več ob sončnih sobotah in nedeljah, takrat ko sem prost v službi, saj bi bilo to škoda časa. Raje grem za kake 3-4 urice takrat ko so pogoji odlični za lov sulca. Ti pogoji so najboljši takrat ko je vodostaj višji ali se viša, ob spremembah vremena( s sončnega vremena na deževna ali še bolje snežna obdobja) , saj se v teh primerih tudi spreminja zračni tlak , ki pade recimo iz 1020Mba na 1010 ali 1000 ali pod 1000Mba. Takrat je sulec praktično že v vaši mreži!

Ko se boste odpravljali v lov na sulca upoštevajte pogoje, saj vam le ti prinesejo uspeh. Za uspešen lov pa je potrebno tudi malo sreče.

sulec

Dober prijem,

Gašper Konkolič

Gašper

Experienced fly fishing guide for Slovenian top destinatons with a lot of passion and with love to nature.

4 thoughts on “Kdaj na sulca?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja