Izbira palice za ribolov sulcev

Ribič se je odločil, da bo začel loviti sulca. Poleg ustreznih umetnih vab, dolgotrajne izbire revirja in zagnanosti je sedaj pred težko odločitvijo, kakšno ribiško palico za vijačenje naj kupi. V trgovini jih je ogromno, izbira je velika, odločitev pa težka. Kaj o izbiri ustrezne palice za ribolov sulcev pravijo izkušnje?

Sulec

Velik sulec je riba tisočerih metov, največji slovenski salmonid, močan plenilec, kralj voda. Še veliko je pridevnikov, s katerimi bi lahko opisali to prekrasno sladkovodno ribo. Ker je velik in redek, je seveda zanimiv za ribolov. Pri nas je njihov stalež zaenkrat še kar dober (to pišemo brez pretiranega optimizma), zato je tudi njihov ribolov lahko bogat.

Ko ribič končno dočaka prijem sulca, je dobro, da ribiška oprema zdrži njegov odpor. Sicer pri sulcu ni pričakovati skokov iz vode, kot to počnejo postrvi, niti ne odvije vrvice s kolesca, kot losos. A ribolov sulcev načeloma poteka v ekstremnih okoliščinah, zato je prav, da je njim prilagojen tudi pribor.

Drugačni pogoji ribolova

Sulca lovimo od 1. oktobra do 14. februarja, ponekod še manj. Pozni jesenski in zimski čas zaznamujejo nizke temperature, ki se pogosto spustijo globoko pod ledišče, in visoki vodostaji rek. Vsemu temu moramo prilagoditi tudi ribolovni pribor.

Značilnosti palice

Najprimernejša dolžina sulčarske palice je za naše razmere od 2,7 do 3 m. Njena teža niti ni tako pomembna, kot je pomemben občutek v roki. Ko preizkušamo palico, nanjo obvezno namestimo tudi kolesce z vrvico, da bomo imeli celosten občutek o opremi, ki jo bomo uporabljali. Konica sulčarke naj bo trda, a ne pretrda. Ena glavnih značilnosti dobre sulčarske palice je njena sposobnost blaženja sunkov. Palica naj zato ne bo “količek”, kot radi rečemo, temveč primerno mehkejša in lažja. “Kol” z veseljem uporabimo kot rezervno palico ali v izjemno visokih vodostajih.

S palico moramo dobro pokriti več “območij” ribolova: dnevni ribolov z voblerjem, dnevni ribolov s spužvastim kapeljnom, cofom, silikonsko ribo in večerni ribolov s površinskimi voblerji. Pred nakupom palice se zato prepričamo, ali bomo vse navedene vabe ustrezno čutili v zapestju. Le malo trgovcev nam bo pred nakupom dovolilo preizkus palice v živo, zato se pred nakupom o naši nameri vedno prepričamo pri prijateljih in znancih, ki že imajo podobno palico. Nič ni hujšega kot plačati več 100 EUR za zveneče ime, za katerega dobimo slabo kakovost oziroma za naše razmere funkcijsko popolnoma neprimerno palico.

Veliki obročki

Dobrodošla prednost dobre sulčarske palice so veliki obročki. Njihovo število naj se giblje med 5 in 7, premer zadnjega (na konici) pa naj meri vsaj 1 cm. Široki obročki nam bodo prišli prav, ko bo zmrzovalo in se led ne bo nabral na njih tako hitro, kot sicer. Tako bomo metali dlje in mirneje.

Poleg zgoraj navedenega je pri sulčarski palici dobro tudi, če ima ročaj nad držalom za kolesce nekoliko podaljšan. Pluta nam bo grela roke v mrzlih dneh, primerno daljši ročaj pa bo omogočal boljši oprijem ob utrujanju večje ribe. Dobrodošli so tudi obročki za zatikanje vab (pri ročaju), ki pa so pri proizvajalcih novih palic v današnjem času na žalost prej izjema kot pravilo.

Kakšne pa so tvoje izkušnje? Sporoči nam jih v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Izbira palice za ribolov sulcev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja