Sončni dnevi, dolge noči

Obdobje toplega vremena, ki ni nič kaj značilno za jesen, je krapovcem in drugim ribam razgrelo kri. V mnogih revirjih ti prav lepo prijemljejo. Muharji izkoriščajo zadnje »poletne« sončne žarke in na rekah, kjer je to še dovoljeno, lovijo šarenke in lipane. Zadnji se na suhe muhe dvigujejo sredi dneva, ko so na gladini različne žuželke. Kraparji lovijo krape, sulčarji pa sulce – bolj in manj uspešno. Indijansko poletje je premešalo karte, a z mislimi se pripravljamo na temne in mrzle dni, ki prihajajo. Zima bo vsak čas tu.

Kakšne misli se rojevajo ribičem v toplih dneh, ki smo jim priča? Kraparji so zaradi indijanskega vremena nekoliko podaljšali sezono in v nekaterih revirjih prav lepo lovijo. Seveda so noči hladne, a s primernim krmljenjem jih je na ribolovnem mestu moč zadržati dlje časa in ujeti kakšnega večjega izmed njih. V poštev bodo prišle vabe, ki niso tako oljnate. Takšne so primernejše za toplejše poletno vreme, jeseni in pozimi pa lahko krapom celo škodijo. Prav tako se bodo jeseni obnesle lebdeče vabe (pop up), ker je na dnu več listja in drugih organskih odpadkov. Izkušeni kraparji vedo, da je jeseni na ribolovnem mestu potrebno vztrajati dlje kot poleti. Svetujejo še, naj se ribiči posvetijo eni vodi in na njej čim bolje spoznajo navade velikih krapov. Tudi če piha, so prijemi lahko pogosti. Valovi namreč razburkajo dno, ki postane za krape pogrnjena miza.

Toplo vreme je na plano zvabilo tudi druge manjše krapovce. Na njih prežijo ščuke in smuči, jesensko vreme je za njihov ribolov zelo primerno. Od velikih plenilk moramo omeniti sulce, katerih ribolov se je ponekod začel že pred mesecem dni. Kar nekaj velikih kraljev voda so ribiči že ujeli, med drugim tudi tega. Nekaj o taktikah ribolova sulcev lahko preberete tu in tu.

321301_587094544650674_167988703_n
Vezanje umetnih muh je jeseni in pozimi priljubljeno opravilo muharjev.

Hladni večeri in mrzle noči nas spomnijo na prihajajočo zimo. Ribiči bomo med tem časom gledali filmčke, brali ribiške knjige in brskali za novostmi. Kraparji bodo izdelovali naveze, muharji vezali muhe, beličarji izbirali plovce in izpopolnjevali drobni pribor ter odkrivali novosti v svetu vab.

Več o vezanju umetnih muh bomo pisali v prihajajočih blogih, še prej pa se bomo posvetili pozno jesenskemu krapolovu.

Kje in katere ribje vrste pa v tem času lovite vi? Sporočite nam v komentar spodaj. Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja