Priprave na sulčarsko sezono

Sulec, velika riba iz družine postrvi, je večini slovenskih sladkovodnih ribičev dobro znan. Zaradi velikosti, redkosti, odpora med utrujanjem in plemenitega videza pri nas upravičeno velja za kralja voda. Po državnem zakonu je ribolov nanj dovoljen od 1. oktobra dalje (v nekaterih revirjih kasneje!), zato so sulčarji na novo sezono že pripravljeni. V blogu opisujemo opremo in vabe, ki jih boste potrebovali za ribolov teh velikih salmonidov.

Pripravili smo nekaj napotkov o opremi za vse tiste, ki s sulčelovom pričenjate, drugi, izkušenejši, pa lahko v komentarje napišete svoje mnenje in tako z ostalimi ribiči delite svoje izkušnje.

Pred izbiro revirja je izredno pomembno, da poznate pravila ribolova. Sulca navadno lovite v paru, ne pa vedno. V revirjih RD Kranj  in RD Črnomelj spremstvo ni obvezno, v revirjih RD Tržič in RD Mozirje morate loviti v paru, v drugih revirjih (RD Radovljica, RD Sora, RD Straža Sava, RD Mura Paloma, Koroška RD, RD Žiri) pa je spremstvo člana družine, kjer lovite, obvezno!

huchen-fluss-straza-sava-laibah-slovenia-14-1-2015
110 cm velik sulec. Poglej, v katerem revirju je bil ujet.

Že ob prvem pogledu na mogočno sulčevo telo postane opazovalcu jasno, da mora biti ribiška oprema za njegov ribolov nadpovprečno robustna in vzdržljiva. Palica mora biti trda, akcije od okoli 100 do okoli 200 g, in dolžine do okoli 3 m. Ročaj mora biti prijeten in primerno dolg ter prevlečen z umetno maso ali pluto, ki vas bo grela v mrzlih jutrih in večerih. Obročkov na palici naj bo manj, imajo naj večji premer, ki bo preprečeval njihovo neželeno zmrzovanje.

Kolesce naj bo obvezno namenjeno vijačenju. Vsi »baitrunnerji« in druga kolesca za sulčelov niso primerna, čeprav se z njimi seveda da loviti. Bi res tvegali ribo svojih sanj zaradi slabe ali neprimerne opreme? Od kolesc izberite takšno, ki je primerno za ribolov velikih plenilk, denimo modele 5000 ali več.

Obvezno uporabite laks, ki naj bo debel vsaj 0,35 mm, raje 0,40 mm. Ponekod je debelina laksa celo predpisana. Vrvice ne uporabljajte, saj pozimi zmrzne. Posebno pozornost namenite vrtilkam in zaponkam (karabinom), ki naj bodo zares močni.

P1080458
Priljubljene vabe za ribolov sulcev: spužvasti kapelj (levo in desno), cof (na sredini).

Ribolov sulcev je dovoljen le z umetnimi vabami. Med ribiči so verjetno najbolj priljubljeni različni voblerji, cofi, spužvasti ali silikonski kapeljni, silikonske ribe (tudi t.i. glavinjare) in tako naprej. Vaba je potrošno blago in naj vam ne bo žal, ko jo boste kam zapeli in izgubili. To se vam bo pogosto dogajalo, če boste lovili na mestih, ki se jih večina ribičev izogiba – blizu korenin, vej, med skalami itd. Toda prav na teh mestih se skrivajo najlepši in največji sulci.

Ker se boste na sulčelov podajali jeseni in pozimi, ne pozabite na zares kakovostno in toplo obleko, ki naj bo nepremočljiva. Veliko pozornosti namenite tudi vzdržljivim pohodnim čevljem in škornjem. Da vas ne bo zeblo, priporočamo uporabo t.i. termo obleke (hlače, majica, nogavice).

Pred izbiro revirja je izredno pomembno, da poznate pravila ribolova. Sulca navadno lovite v paru, ne pa vedno. V revirjih RD Kranj in RD Črnomelj spremstvo ni obvezno, v revirjih RD Tržič in RD Mozirje morate loviti v paru, v drugih revirjih (RD Radovljica, RD Sora, RD Straža Sava, Koroška RDRD Mura Paloma, RD Žiri) pa je spremstvo člana družine, kjer lovite, obvezno!

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Priprave na sulčarsko sezono

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja