Slastna čebulna juha

Čebulna juha je odlična francoska jed, ki jo z lahkoto pripravimo tudi pri nas. Ima jesenski pridih, zaradi močnih okusov pa je prava poslastica in dobra jed za tolažbo (comfort food, kot pravijo angleško govoreči).

Čebulna juha je preprosta za pripravo, okusna in primerna predvsem, ko se “otepamo” viškov sezonske čebule (seveda tisti, ki imajo to srečo). Skuhamo jo lahko v običajni (mesni) ali brezmesni – vegetarijanski različici.

Sestavine za čebulno juho za 4 osebe
  • 6 velikih belih čebul (rdeče se ognemo, saj naredi jed neprivlačne sive barve)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica sladkorja
  • sol, poper
  • 2 vejici timijana
  • 1 l jušne osnove (goveja, piščančja)

Čebulo olupimo in narežemo na trakove. V veliko posodo zlijemo olje, dodamo maslo in na njem počasi prepražimo čebulo. Ko zastekleni, dodamo sol, poper in sladkor. Redno mešamo, da se nam počasi karamelizira, a ne prime dna posode.

Lepi rjavi in dišeči čebuli, ki je med kuhanjem izgubila velik del svoje prvotne prostornine, dodamo jušno osnovo in timijan. Kuhamo še približno pol ure. Pozor: vegetarijanci boste namesto goveje ali piščančje jušne osnove uporabili zelenjavno.

Juho postrežemo v nižjih širokih skodelicah. Na vrh vsake skodelice denemo rezino rjavega kruha, čezenj pa posujemo nariban sir Gruyère ali parmezan. Postavimo v pečico za 10 minut, da se sir stopi.

Poleg juhe priporočamo enostavnega svetlega ležaka. Krepkejši jedci si bodo po juhi privoščili tudi kos odlične divjačine, morda pečenko srne ali jelena v testu.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja