Šiške, zanimive tvorbe na rastlinah

Šiške so kroglaste tvorbe na listih grmovnic in dreves. V Sloveniji so razmeroma pogoste, nastanejo pa zaradi delovanja različnih živali in patogenih elementov. Najlažje jih opazujemo jeseni, ko odpade listje in razkrije te zanimive kroglaste tvorbe.

Kot navaja literatura, so šiške nenormalne tvorbe, ki jih povzročijo glive, bakterije, uši, pajkovci, komarji in drugi organizmi.

Obstajata dve teoriji, zakaj nastane šiška. Po prvi naj bi se na list pritrdil odrasel organizem, bodisi žival, bodisi bakterija ali gliva. Po drugi teoriji naj bi se šiškasta tvorba pričela oblikovati okoli odloženih jajčec, ki jih na listu pusti odrasla žival. Nastanek šiške tako še ni čisto dobro pojasnjen.

Rast šiške naj bi spodbudile nekatere spojine, ki spodbujajo delitev rastlinskih celic. Glede na obliko ločimo organoidne in histoidne šiške. Od teh so bolj znane histoidne, ki so kroglaste tvorbe. Še zlasti so pogoste na listih bukve in hrasta. Na slednjem jih povzroča hrastova listna šiškarica. V šiški prebivajo ličinke, ki šiško zapustijo šele, ko ta odpade na tla.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja