Pečenka jelena ali srne v testu

Bliža se jesen, najboljši čas za lov in uživanje v divjačinskih specialitetah. Slovenija je dežela gozdov, v katerih živi veliko število srnjadi in jelenjadi, na voljo pa so tudi različne gobe. Tokrat vam predstavljamo izvrsten recept za divjačinsko pečenko v rahlem testu.

Za 4 lačne jedce bomo potrebovali 800 g pljučne pečenke jelena (dobra bo tudi srna, a v tem primeru bo šlo za srnino pečenko), 30 dag mešanih gob (suhi jurčki, sveže lisičke, črne trobente, …), veliko žlico dijonske gorčice, 100 g masla, pest nasekljanega svežega drobnjaka, približno deset glavic brstičnega ohrovta, 500 g listnatega testa, sol, poper in 4 suhe brinove jagode.

Priprava

Meso očistimo in osušimo. Potopimo ga v oljčno olje in ga za nekaj dni postavimo v hladilnik, da počiva. Meso nato posušimo s krpicami, namažemo z dijonsko gorčico in popečemo v ponvi, da je zlato rjavo na vseh straneh. Pustimo ga, da se ohladi na višino sobne temperature.

V ponvi na oljčnem olju in maslu prepražimo gobe, ki smo jih prej blanširali. Namesto navadnega lahko uporabimo zeliščno maslo. V kozici skuhamo brstični ohrovt, ki ga v posebni ponvi karameliziramo na rjavem sladkorju, in ga narežemo na manjše kose.

Testo razvaljamo na takšno velikost, da bomo kasneje vanj uspešno zavili kos naše pečenke. To postavimo na sredino testa, pečenko pa obložimo s praženimi gobami, kuhanim in karameliziranim brstičnim ohrovtom, mešanico soli, popra in zdrobljenih brinovih jagod. Pripravljen kos obloženega mesa tesno ovijemo s testom, denemo v pečico in pečemo približno uro in 15 minut na 200 stopinj.

Ko je pečenka pripravljena, ugasnemo pečico, pladen odložimo na pult, meso pa pustimo odkrito, da se počasi ohlaja. Če bo pečenka pokrita, skorjica iz testa ne bo tako lepo hrustljava. Po desetih minutah pečenko narežemo na nekaj centimetrov debele rezine.  Sokove, ki so se med pečenjem izločili, zmešamo s sokom praženih gob in kuhanega ohrovta ter prelijemo čez rezine pečenke.

Za prilogo ponudimo ocvrt krompir ali na maslu pečeno (gomoljasto) zelenjavo, denimo korenje, kolerabo in ohrovt. K divjačinski pečenki se izvrstno poda močnejše rdeče vino s polnim telesom; priporočamo cabernet frank ali modri pinot. Pogumnejši si bodo privoščili tudi pivo, morda temni ležak ali katerega od krepkejših ale in ipa piv.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Pečenka jelena ali srne v testu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja