Največji ulovi, 2. del

Foto: Ocean Mysteries with Jeff Corwin / Litton Entertainment
Foto: Ocean Mysteries with Jeff Corwin / Litton Entertainment

Največja uradno zabeležena riba, ki so jo kadarkoli ujeli z ribiško palico, je orjaški sladkovodni bič.

Leta 2015 so ribiški avanturisti v tajski reki Mekong blizu Bankoka ujeli ogromnega orjaškega sladkovodnega biča. Boj z njim je trajal debelo uro, ribo pa so ulovili z močno 130 lb palico. Pri tem so uporabili tudi Okumino kolesce in t.i. circle hook trnke. Za vabo so dali živo ribo, bič pa je prijel na globini približno 16 metrov.

Poleg sladkovodnih bičev je območje v JV Aziji znano tudi po velikih arapajmah, arovanah, krapih, atlantskih tarponih in chaophraya somih.

Telo ulovljenega orjaškega sladkovodnega biča je tehtalo okoli 350 kg, v širino je merilo 240 cm, v dolžino (od glave do konca repa) pa kar 427 cm. Po fotografiranju so ga izpustili v reko Mekong.

Orjaški sladkovodni bič

O teh zanimivih ribah sicer ne vemo prav veliko. Istega velikana so sicer že ujeli pred leti, ko so mu vstavili čip, vzeli kri in vzorec tkiva. Strokovnjaki želijo izvedeti več, s čim se večinoma prehranjujejo te ribe, kje živijo in podobne podrobnosti iz njihovih življenj.

Kot še predvidevajo, so orjaški sladkovodni biči zelo stare živali, katerih razvoj sega daleč v geološko zgodovino. Kljub temu je presenetljivo, da so jih odkrili šele leta 1990. V današnjem svetu jim grozijo onesnaženja, zajezitve rek in pretiran ribolov. Vsi ti razlogi so poskrbeli, da so se znašli na seznamu ogroženih vrst. Ribiči večinoma ujamejo mlade (juvenilne) primerke, saj so odrasli biči zelo veliki in jih je težko ujeti z mrežo. Med lokalnimi ribiškimi poznavalci sicer krožijo govorice, da naj bi videli izjemno velike orjaške sladkovodne biče, katerih težo ocenjujejo na okoli 600 kg.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • cflas.org

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja