Največji ulovi, 3. del

Februarja 2015 se je po svetovnem spletu razširila novica o ulovu kapitalnega soma iz italijanske reke Pad. Somi so znane plenilske ribe, ki lahko dosežejo izjemne velikosti, zato velikan ni bil presenečenje. K velikim rekam južne Evrope, zlasti k Padu, Roni, Ebru, se ribiči sicer že dlje časa vračajo po kapitalne some in druge sorodne plenilske ribje vrste.

Ribič Dino Ferrari, ki sodeluje z ribiškim podjetjem Sportex, je v delti reke Pad ujel kar 127 kg težkega in 267 cm dolgega soma. Za ulovljenega soma pravijo, da je največji primerek, ki so ga kadarkoli ujeli na športni način – z ribiško palico in kolescem.

Som je aktivno lovil in je zato prijel na umetno vabo (viri ne poročajo, na katero), ki jo je ribič prezentiral nekje blizu površine. Po uspešnem zaseku je utrujanje brkatega dolgina trajalo kar napornih 40 minut. Po fotografiranju z velikanom ga je ribič izpustil nazaj v globine reke Pad.

Orjaški som je tehtal kar 127 kg in meril 267 cm v dolžino.
Orjaški som je tehtal kar 127 kg in meril 267 cm v dolžino.
Som

Evropski som je pogost prebivalec rek in jezer, tudi v Sloveniji. Ribiči ga lahko ujamejo v Savi, Ljubljanici, Dravi, Muri, Krki, Vipavi. Prisoten je tudi v Blejskem jezeru in drugih večjih in manjših stoječih vodah. Pri nas zraste v povprečju od 1 do 2 metra v dolžino. Je talna riba, ki pa se dvigne tudi v višje vodne plasti. Som je naš največji plenilec, ki sicer ne sodi med salmonidne vrste. Najraje si privošči ribe in mrhovino, zato ga ribiči lovijo na mrtvo ribo, jetra in na umetne vabe, kjer druge niso dovoljene.

Si že ujel soma? Sporoči nam v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Sportex Italia

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja