Najstarejša ribiška kolesca (role) na svetu

Ribiška kolesca (po domače role) so bistveni del ribiške opreme, uporabljajo se za odvijanje (metanje) in navijanje ribiške vrvice. Obstaja več vrst ribiških kolesc, vključno s stacionarnimi kolesci, kolesci za vijačenje, kolesci z baitrunnerjem in kolesci za muharjenje. Danes imamo zelo veliko izbiro ribiških kolesc, vedno pa ni bilo tako. Naredili smo kratek zgodovinski pregled razvoja ribiških kolesc. Kako stara so ribiška kolesca?

Stacionarna kolesca so danes najbolj priljubljena vrsta kolesc in so enostavna za uporabo – tudi za začetnike. Nahajajo se pod palico in so nanjo pritrjena z držalom kolesca. Baitcast kolesca so naprednejša in priljubljena pri malce bolj izkušenih ribičih. Pritrdimo jih na zgornji del ročaja palice in uporabljajo poseben mehanizem za blokiranje vrvice. Kolesca za vijačenje so tako kot stacionarna kolesca enostavna za uporabo in imajo zavoro ali v zgornjem delu kolesca (na kolutu), lahko pa tudi spodaj pod ročico. Obstajajo še muharska kolesca za muharjenje, ki so oblikovana tako, da držijo večjo količino podvrvice in približno 27 metrov muharske vrvice, hkrati pa zagotavljajo nadzor nad izpuščanjem vrvice. Med vrstami kolesc lahko omenimo še multi kolesca, ki jih večinoma uporabljamo za ribolov velikih rib na morju, in centerpine, starodavna kolesca, ki danes v svetu nimajo veliko uporabnikov.

Ribiška kolesca so na voljo v različnih velikostih in prestavnih razmerjih, kar določa, kako hitro se vrti kolut, ko obrnete ročico. Prestavno razmerje je število, kolikokrat se kolut zavrti za vsak obrat ročice. Visoko prestavno razmerje bo hitro potegnilo laks/vrvico, medtem ko je nizko prestavno razmerje boljše za utrujanje težjih rib.

Ko izbirate ribiško rolo, je pomembno upoštevati vrsto ribolova, ki ga boste izvajali, in seveda velikost rib, ki jih boste lovili. Upoštevati morate tudi svojo stopnjo izkušenj in proračun, saj so lahko naprednejša kolesca precej draga. Dobro je raziskati različne znamke in modele, da bi našli tisto, ki bo najbolje ustrezalo vašim potrebam.

Najstarejše ribiško kolesce

Težko je natančno določiti najstarejše ribiško kolesce na svetu, ker je bilo veliko zgodnjih kolesc narejenih iz pokvarljivih materialov, kot sta les in usnje, ki se nista ohranila do danes.

Prikaz ribolova s palico in kolescem. Kitajska, leto 1195.

Najstarejše znano ribiško kolesce na svetu, ki se je ohranilo do danes, je enostavno kolesce, t.i. “winder” kolesce, in sega v pozno 15. stoletje našega štetja. Odkrito je bilo na arheološkem najdišču Quseir al-Qadim, ki se nahaja na obali Rdečega morja v Egiptu. Kolesce je narejeno iz brona in je sestavljeno iz tuljave z ročajem na eni strani in gumbom na drugi strani. Vrvico so navili okoli tuljave in obrnili ročaj, da bi navili vrvico. Domnevajo, da so kolesce uporabljali za ribolov v Rdečem morju in reki Nil.

Najstarejše omembe ribiških kolesc pa segajo predvsem na območje Kitajske, kjer so v podobnem času, kamor sega najdba kolesca iz Egipta, že lovili s poenostavljenimi ribiškimi kolesci. Nekateri avtorji navajajo, da so prve pisne omembe ribiških kolesc iz leta 1195, a so z njimi zagotovo lovili že prej. Veliko omemb ribiških kolesc začnemo zaznavati v evropski srednjeveški literaturi ne kje od 13. pa do 15. oziroma 16. stoletja.

Muharsko kolesce Malloch je najstarejše znano muharsko kolesce na svetu.

Najstarejše znano kolesce za muharjenje na svetu je kolesce Malloch’s Patent, ki ga je leta 1884 prvič predstavil škotski izdelovalec pribora James Malloch. Šlo je za nov tip muharskega kolesca, ki je imel na njem perforirano tuljavo, ta pa je omogočala prosto kroženje zraka in vode okoli vrvice, kar je preprečilo njeno gnitje ter izboljšalo dolžino in natančnost meta.

Mallochov patent je hitro postal priljubljen med ribiči in velja za eno najpomembnejših inovacij na področju muharjenja. Robert Malloch je postal eden najuspešnejših proizvajalcev ribiškega pribora svojega časa, saj je proizvajal široko paleto visokokakovostnih kolesc, palic in drugega pribora. Njegovo podjetje R. Malloch iz Pertha na Škotskem je poslovalo do sredine 20. stoletja.

Če je omenjeno Mallochovo muharsko kolesce najstarejša znana muharska rola, so ribiči za muharjenje že pred njo uporabljali druge vrste kolesc. Predvsem je šlo za preprostejše, iz lesa izdelane priprave, ki so služile za shranjevanje ribiške vrvice, takrat izdelane iz črevesja ali žime. Seveda te role niso bile tako napredne kot Mallochovo kolesce, zato se niso ohranile med ribiči.

Splošna ribiška kolesca so poznali in uporabljali že v srednjem veku, vendar so se, razumljivo, precej razlikovala od današnjih ribiških kolesc. Ta zgodnja kolesca so bila izdelana iz lesa in so se uporabljala predvsem za shranjevanje in ročno odvijanje ribiške vrvice. Običajno so jih pritrdili na palico s kovinskim trakom ali usnjenimi jermeni in jih obračali z roko, da bi z njih odvijali vrvico.

Kolesce Nottingham

En primer srednjeveškega ribiškega kolesca je Nottinghamsko kolesce, ki ga poznamo iz Anglije iz sredine 17. stoletja. Nottinghamsko kolesce je bilo prav tako izdelano iz lesa in je imelo preprosto tuljavo, ki jo je bilo mogoče vrteti z roko, da bi tako odvijali/navijali vrvico. Zasnovano je bil za uporabo z dolgo palico in se je uporabljalo predvsem za beličarjenje v rekah in ribnikih.

Drug primer je valižansko muharsko kolesce, ki izvira iz 16. stoletja. Ta vrsta kolesca je bila izdelana iz lesa ali kosti in je imela preprost kolut, ki se je obračal ročno. Uporabljali so ga predvsem za muharjenje v rekah.

Čeprav zgodnja ribiška kolesca niso bila tako napredna kot kolesca, ki jih uporabljamo danes, so pomemben del ribiške zgodovine in so pomagala narediti današnji ribolov, kot ga poznamo, učinkovitejši in prijetnejši.

Foto: Unsplash in spletni viri

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja