Zakaj meteorit žari?

Meteoriti so kosi kamnin, ki so padli na Zemljo iz vesolja. Običajno so delci asteroidov ali kometov, ki so preživeli pot skozi Zemljino atmosfero in trčili na površje.

Meteorite lahko razvrstimo v tri glavne vrste: kamnite, železne in kamnito-železne. Kamniti meteoriti so najpogostejši in so sestavljeni iz silikatnih mineralov. Železovi meteoriti so sestavljeni večinoma iz železa in niklja, medtem ko meteoriti iz kamnitega železa vsebujejo kombinacijo silikatov in kovine.

Meteoriti lahko podajo dragocene informacije o zgodnjem sončnem sistemu in procesih, ki so se zgodili med njegovim nastankom. Prav tako lahko zagotovijo vpogled v geologijo in sestavo drugih planetov in asteroidov.

Znanstveniki preučujejo meteorite, da bi izvedeli več o nastanku sončnega sistema, zgodovini Zemlje in potencialu življenja na drugih planetih. Uporabljajo se lahko tudi za preučevanje učinkov udarcev na planetarne površine in za razvoj tehnologij za raziskovanje vesolja in rudarjenje asteroidov.

Ko meteorit vstopi v Zemljino atmosfero, potuje z zelo veliko hitrostjo, običajno več deset tisoč kilometrov na uro. Ko trči z molekulami zraka v atmosferi, ustvari udarni val, ki segreje zrak pred seboj in ustvari svetlo, žarečo sled, imenovano meteor ali zvezda repatica. To žarečo sled je mogoče videti nekaj sekund, preden meteorit popolnoma zgori ali udari v Zemljino površino.

Svetloba, ki jo oddaja meteorit, je posledica trenja med meteoritom in atmosfero. Ko se meteorit segreje, oddaja močno svetlobo, ki je vidna s tal. Barva svetlobe se lahko spreminja glede na sestavo meteorita in hitrost, s katero potuje.

Poleg vidne svetlobe lahko meteorit ob vstopu v ozračje proizvaja tudi druge oblike sevanja, kot so rentgenski žarki in žarki gama. Te oblike sevanja so običajno prešibke, da bi jih lahko zaznali s tal, vendar jih lahko opazujejo specializirani instrumenti na satelitih in drugih vesoljskih plovilih.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja