Ali so umetna sladila škodljiva zdravju?

Umetna sladila se že vrsto let pogosto uporabljajo kot nadomestki sladkorja v hrani in pijači, zato obstajajo pomisleki glede njihove varnosti. Vendar pa so znanstveni dokazi o varnosti umetnih sladil mešani, potencialna tveganja in koristi pa se lahko razlikujejo glede na vrsto sladila in posameznika.

Umetna sladila so sintetični nadomestki sladkorja, ki so zasnovani za zagotavljanje sladkosti hrani in pijači brez dodajanja kalorij ali občutnega zvišanja ravni sladkorja v krvi. Pogosto se uporabljajo kot nizkokalorična alternativa sladkorju za ljudi, ki želijo zmanjšati vnos kalorij ali uravnavati raven sladkorja v krvi.

Umetna sladila najdemo v različnih oblikah, vključno s praški, tekočinami in tabletami, uporabljajo pa se v številnih živilih in pijačah, vključno z dietnimi gaziranimi pijačami, žvečilnimi gumiji brez sladkorja, jogurti in pekovskimi izdelki.

Nekatere študije so pokazale, da je visoka poraba nekaterih umetnih sladil, kot sta saharin in aspartam, lahko povezana s povečanim tveganjem za nekatere zdravstvene težave, kot so rak, presnovne motnje in nevrološki učinki. Vendar pa druge študije niso odkrile pomembnih škodljivih učinkov umetnih sladil, če jih uporabljamo v zmernih količinah.

Regulativne agencije, kot sta ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) in evropska agencija za varnost hrane (EFSA), so ocenile varnost umetnih sladil in odobrile njihovo uporabo. Odobrena sladila veljajo za varna, če se uporabljajo znotraj meja sprejemljivega dnevnega vnosa, ki jih določajo te agencije.

Razpoložljivi dokazi kažejo, da so lahko umetna sladila varna, če jih uporabljamo v zmernih količinah v priporočenih mejah. Vendar pa se morajo ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami, kot je fenilketonurija, izogibati nekaterim vrstam umetnih sladil, kot je aspartam, in se pred njihovim uživanjem posvetovati z osebnim zdravnikom.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja