MUHARJI, POZOR: na kaj paziti pri izbiri muharskih škornjev?

V tokratnem blogu se bomo osredotočili na to, kako pomembni so za ribiča kakovostni muharski/ribiški škornji oziroma kako jih pravilno izbrati. Na eni strani bomo pogledali potrebe ribičev, na drugi pa splošno ponudbo teh izdelkov in na kaj moramo biti pozorni pri njihovi izbiri.

Najprej se dotaknimo terminologije, da bomo vedeli, o čem govorimo. Ko govorimo o muharskih oziroma ribiških škornjih, imamo v mislih izdelek, ki ga nataknemo na noge in ki nas ščiti med brodenjem po vodi, da ostanemo suhi.

V uvodu smo zapisali, da bo blog govoril o muharskih/ribiških škornjih, kar nakazuje, da obstaja med muharskimi in ribiškimi škornji razlika. Res je, obstaja, a ta razlika je majhna in je povezana predvsem z vrsto ribolova, ki ga bomo v teh škornjih izvajali. Ko rečemo “muharski škornji” (klikni tukaj za primer muharskih škornjev), mislimo na hlačne škornje iz tanjšega, a vodonepropustnega materiala, ki jih nataknemo na noge, nato pa si čez nogavico obujemo še ribiške čevlje. Muharske škornje uporabljajo predvsem muharji, drugi ribiči jih uporabijo redkeje.

Za razliko od muharskih škornjev so “ribiški škornji” splošnejši (klikni tukaj za primer ribiških škornjev). Navadno imajo na koncu hlačnic oziroma predela za noge že pritrjene čevlje ali škornje. Ribiški škornji so bolj grobega videza kot muharski škornji, nimajo toliko dodatnih funkcij, navadno so iz enostavne tkanine, ki ne prepušča vode, še pogosteje iz gume ali neoprena. Medtem ko muharske škornje navadno uporabljamo le med muharjenjem pa ribiške škornje uporabljamo tudi pri krapolovu, vijačenju na zaraščenem terenu in v globlji vodi, pogosto pa tudi med izlovi in drugim gospodarskim delom v revirju ribiškega upravljavca. Glavni razlog za to je, da so povprečni ribiški škornji cenejši od muharskih.

Sedaj, ko smo opisali razliko med muharskimi in ribiškimi škornji, se osredotočimo na prve. Zakaj? Ker so bistveno dražji in ker zahtevajo pred nakupom več razmisleka.

Kaj zares potrebuje ribič?

Muhar bo od svojih muharskih škornjev želel oziroma zahteval predvsem trpežnost in vzdržljivost. Četudi bo na vodi le 5 dni letno, bo v primeru, da se na svoje muharske škornje lahko zanese, sproščen in brezskrben. Šele tako se lahko zares sprosti in posveti svojemu konjičku. Pri izbiri muharskih škornjev smo pozorni predvsem na štiri stvari: TKANINA, ŠIVI, NOGAVICA in GARANCIJA.

TKANINA:

Trpežni in vzdržljivi muharski škornji so vedno sestavljeni iz boljšega materiala in imajo kar se da malo spojev. Danes je material, iz katerega so muharski škornji, iz posebne tkanine, ki diha (seveda navzven), vode pa ne prepušča. Navzven diha zato, da je hoja udobna in da se koža ribiča ne utopi v lastnem znoju. Tkanina je navadno iz več slojev, ponavadi iz treh, v primeru kakovostnejših muharskih škornjev pa tudi iz štirih ali petih slojev.

Izberimo tiste škornje, ki so iz več slojev, saj omogočajo večjo raven zaščite, ko bomo med premikanjem v naravi naleteli na različne ovire (kamenje, veje, trnje). Izogibanje oviram ni mogoče, verjemite! Če ne prej, se boste v neko oviro zapletli, ko boste utrujeni ali morda razočarani, ko vam bo “ušla” velika riba 😊

ŠIVI:

Prav tako smo pozorni, da izbiramo škornje, ki imajo kar se malo spojev in so enostavno sestavljeni. Ker ribiči večinoma nismo krojači, je ocena tega malo zahtevnejša. V veliko pomoč pri izbiri nam bo že informacija, ali so spoji šivani ali kako drugače spojeni (navadno lepljeni). Vedno izberimo lepljene spoje, saj šivi zelo hitro “spustijo”! Zakaj? Obvezno preberi citat v zelenem okvirčku spodaj!

Problem šivov je, da jih izdeluje igla, ta pa prebode tkanino, ki slej kot prej začne puščati. O tem, kako problematični so dejansko šivi, smo povprašali tudi Andreja Šoštariča iz ribiškega servisa in trgovine FLYfishingSHOP.eu in dobili zanimiv odgovor: “Ko dobim v popravilo muharske škornje srednje ali višje cenovne ravni, predstavlja šiv probleme pri 80 – 90 % škornjev!

Andrej Šoštarič, FLYfishingSHOP.eu
NOGAVICA:

Vedno se osredotočimo tudi na neoprensko nogavico, čez katero v zaključni fazi obujemo muharske čevlje. Nogavica naj bo iz kakovostnega in debelega neoprena. Če je le mogoče, muharske škornje osebno preglejmo. Nogavico pretipajmo; šivi naj bodo lepi, gladki, nogavica pa debela in zanesljiva. Ravno pri nogavici se pogosto pojavi problem puščanja vode, zato ji je vredno nameniti malce več pozornosti seveda že PRED nakupom.

Za zahtevnejše uporabnike bodo jeziček na tehtnici tudi podrobnosti na muharskih škornjih, ki niso tako zelo življenjskega pomena, a olajšajo ribolov in so za marsikaterega muharja nepogrešljivi: recimo možnosti za pritrditev ribiške opreme, dvojne naramnice, topli žepi za ribolov v mrzlih dneh, plastična vrečka za mobitel/dovolilnico, … Na tej ravni se v takšne podrobnosti ne bomo spuščali, saj to ni tematika tega bloga, zadevo pa bomo vsekakor obravnavali v enem od blogov v prihodnosti.

GARANCIJA:

Nečesa se še nismo dotaknili, kar je pri vsem skupaj IZJEMNEGA pomena – GARANCIJE! Zanesljivi prodajalci ponujajo vračilo kupljenega blaga, proizvajalci pa tudi dejansko garancijo na izdelek. Ta se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca.

Ker muharski škornji niso poceni, se vzporedno z informiranjem o njihovi fizični sestavi VEDNO pozanimajmo tudi o garanciji. Kaj dejansko nudi garancija, koliko časa traja, kako jo lahko vnovčim tudi v resničnem svetu, ne le na papirju? To so vprašanja, ki naj si jih zastavi vsak kupec glede na svoje želje, pričakovanja in finančne zmožnosti. S kupovanjem “na slepo” seveda ni nič narobe, če ima kupec le dovolj časa in denarja (čemur navadno ni tako) 😊. Saj poznate rek: “Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni”!?

Pri garanciji moramo biti pozorni na to, koliko časa velja, koliko časa traja popravilo, pod katerimi pogoji velja, v katerih primerih lahko pride do komplikacij, ali je doživljenjska garancija res to, kar mislimo, kdo krije poštnino pri poškodovanih ali defektnih škornjih, … Verjetno ne želimo, da so škornji, za katere smo plačali 700 EUR ali več, po enem nesrečnem padcu za v smeti? Za nas – kupce je pomembno, da nam prodajalec ali proizvajalec ponudi tudi popravilo.

Kaj ponuja trg?

Zadeve so v trgovinah ŽAL lahko zelo v nasprotju s tem, kar želi ali pričakuje ribič. Zakaj je temu tako, pišemo v nadaljevanju.

Ste vedeli, da uporabljajo slovenski muharji v povprečju svoje muharske škornje 50-krat letno? Pri takšnem tempu uporabe se začnejo problemi (puščanje vode) s škornji pojavljati po približno letu in pol, dveh letih. Zaradi omenjenega bodite že pred nakupom pozorni na garancijo, ki vam jo ponuja prodajalec.

Andrej Šoštarič, FLYfishingSHOP.eu

Nevajenemu novincu, včasih tudi prekaljenemu staremu mačku muharjenja, je v poplavi ponudbe pogosto težko ločiti seme od plevela. V večini trgovin, tako fizičnih in spletnih, bomo naleteli dobesedno na vse: od izdelkov najslabše mogoče kakovosti do vrhunske, a pogosto predrage robe. V veliko pomoč pri izbiri nam bo v prvi vrsti poznavanje, kaj zares potrebujemo (glej poglavje zgoraj). Če nam trgovina ponuja osebno svetovanje oziroma pomoč v domačem jeziku, je to že znak za zaupanje. Predlagamo tudi, da ribič pred kakovostnim odločanjem pregleda vsaj tri ponudnike in se na podlagi njihove ponudbe v posvetovanju s prijatelji – če jih ima – odloči, kaj mu najbolje ustreza.

Kar nekaj sivih las lahko nadobudnim in novopečenim muharjem povzročijo celo zveneče muharske blagovne znamke. Nikar slepo ne zaupajmo le enemu ponudniku, vedno se prepričajmo, kaj kupujemo, in to – če se le da – preverimo pri več virih. V kakovostno opremo bomo namreč investirali nekaj sto evrov, kar za povprečnega Slovenca ni malo. Vsakemu odraslemu in resnemu ribiču tudi predlagamo, da razmisli o investiciji v muharske škornje v višini vsaj 300 EUR. Takšen cenovni rang bo v osnovi že ponujal določeno kakovost, ki bo (resnega!) ribiča osrečevala vsaj nekaj let.

Upamo, da smo ti uspeli vsaj malo pomagati pri lažji in pravilni izbiri muharskih škornjev. Če imaš še kakšno vprašanje pa nam lahko pišeš – saj veš, kam, na info@ribiskekarte.si.

Oglej si tudi blog Andreja Šoštariča

Če te zanima, kateri ribiški škornji so prava izbira zate, je Andrej Šoštarič, dolgoletni muhar in mojster v popravilu ribiških škornjev in čevljev, pripravil zanimiv blog v res zgoščeni obliki, kjer ti na razumljiv način razkriva skrivnosti pravilne izbire muharskih/ribiških škornjev. Oglej si ga tukaj.

POZOR: v enem od prihodnjih blogov se bomo osredotočili na pomen garancije muharskih škornjev (omenili smo jo zgoraj) in na to, kaj ta garancija v praksi sploh pomeni in vsebuje. Spremljaj nas še naprej, saj ti zagotavljamo, da bo vsebina izjemno zanimiva in predvsem uporabna.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Foto: arhiv RK / Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja